Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?

    A közelmúltban egy egyre inkább felvirágzó új vállalkozás jelent meg községünkben, amely ingatlanközvetítéssel foglalkozik, és amely nyíltan, szembetûnõen, a fejlett világ normáinak megfelelõen és a helyi körülményekbe beleillõen azt vallja, hogy igazán akkor jó az üzletkötés, amikor az ügylet gond és problémamentes, és ha az eladó és a vásárló is egyformán elégedett az adásvétellel.
    Természetesen az ilyen üzletek nem mindig köttetnek ilyen mintaszerûen, könnyen csalatkozhatunk is, ha hozzá nem értõen adásvételre szánjuk rá magunkat. Ballépésünkön kis pénzösszeg esetén könnyen túltesszük magunkat, azonban például egy ház megvételekor vagy eladásakor már kevésbé.
    Szomorú Károly építészt, az adai Horizont Ingatlanügynökségben nemcsak azzal az elhatározással kerestem fel, hogy kitudakoljam hasznosítható tapasztalatairól, és jó tanácsokat kérjek tõle, hanem az is érdekelt, hogy a politika vagy a társadalom általános állapota milyen kapcsolatban van a lakások, a házak vagy a termõföld forgalmával. Már az elsõ mondata arra mutatott rá, hogy van összefüggés:
    - A politikai élet valamennyi rezdülése kihat az emberek vásárlókedvére, a mindennapok bizonytalansága arra készteti az vásárlókat, hogy tartalékoljanak és kivárjanak. Ezt nap mint nap tapasztalom. Fõként az erõsebb vásárlók várakoznak, akik 15-20 ezer eurós tételekben gondolkodnak.
    - Még mindig nem dinárban beszélgetünk?
    - Az árak ugyan nem emelkednek, legföljebb azoknak az elsõ-második emeleti lakásoknak az esetében, amelyek a legjobb infrastruktúrával rendelkeznek, de az érdekeltek továbbra is euróban állapodnak meg, talán amiatt, mert akár fél évig is terjedhet a fizetési határidõ, és ki tudja, közben mi történik a dinárral. Nagyon fontos, hogy megállt az ingatlanárak esése: azt mondják az emberek, hogy ha nem is érzik magukat anyagi biztonságban, de most már nem zavarja el õket senki, s van annyi tartásuk, hogy nagyon olcsón nem szabadulnak meg ingatlanuktól. Tény viszont, hogy továbbra is jóval olcsóbb házat vagy lakást venni, mint újat építeni. Biztosan emiatt telek iránt szinte nincs is kereslet.
    - Házat vagy lakást kik keresnek?
    - Mondhatjuk, hogy 300 eladó házra 15 vevõ akad, ezzel szemben minden második lakás iránt van érdeklõdõ. Azok, akik a közelmúltban vagy régebben külföldre költöztek, Magyarországról, Németországból és Kanadából egyaránt jelentkeznek, aminek én örülök, mert egy részük talán visszajön. Többen 20-30 évi külföldi munkavállalás után hívnak föl, kisebb házat keresnek, esetleg a honvágy miatt szeretnének visszajönni, vagy egyszerûen úgy döntenek, hogy itthon élik le nyugdíjas éveiket. Javarészt azonban a községen belüliek között cserélnek gazdát az ingatlanok, esetleg 20 százalékban telepednek haza másik városból az elszármazottak, akad olyan is, aki munkahelyet talál, a vadidegen nagyon ritka. Sajnos érzõdik, hogy nagyon kevés a pénz, a kedvezõ bankhitel föltételei pedig gyakran kielégíthetetlenek. Külföldi bank kedvezõ 8-9 százalékos kamatra ad vásárlási kölcsönt.
    Kik szeretnének eladni lakást, házat?
    - Általában az örökösök, de jelentkezett egy új réteg is: olyan munkásemberek, akik hosszabb ideje nem kapták meg a járandóságukat, vagy pedig munkanélküliek. Õk kisebb értékû ingatlanba szeretnének átköltözni, hogy legyen hol lakniuk, de pénzre is szert tegyenek, hogy túléljék ezt a nehéz idõszakot.
    - Akad, aki azt állítja, hogy az ingatlanközvetítõ beleavatkozik az árakba. Miért?
    - Két olyan esetem volt, hogy az eladó kevesebbet kért, mint amennyit az épület ért. Utána nagyon elégedettek voltak, hogy beleszóltam. Nagyrészt a szakmámból adódik, hogy kellõképpen pontosan föl tudom becsülni az ingatlanok értékét, s utána az árat a piac befolyásolja. Régebben Adán 15-20 százalékkal magasabb volt az ár, mint Zentán, most viszont a házak esetében fordítva van. Ez kétségkívül összefüggésbe hozható a valamikor sok munkást foglalkoztató, de azóta elgyengült adai vállalatokkal. Az adott keretek között az ingatlanközvetítõ valóban szabályozni igyekszik az árakat, de a realitások keretében. Soha nem szabad irreálisan magas árat kérni az ingatlanért, mert senki sem lesz rá kíváncsi, és azt tapasztalom, hogy évek alatt belefárad a tulajdonos, s a végén olcsóbban adja el, mint amennyit kezdetben kaphatott volna érte, ha figyelembe veszi a realitást. Az ügynök jobban képviseli a tulajdonos érdekeit, mint õ maga, mert nem kapcsolják lelki szálak az ingatlanhoz, például annak emléke, hogy mennyit küszködött, amíg fölépült a ház, hanem a valóságos feltételeket veszi figyelembe. Emellett közbenjárásunkkal csak eredeti vagyon cserélhet tulajdonost, vagyis kizárólag rendezett dokumentumokkal, hogy utána ne következzenek bírósági perek. Az kuncsaft azt is tudja, hogy nálunk nem lehet alkudni, legföljebb, ha irányárat szabunk meg. Az sem jó, ha valaki olcsóbban ad túl a vagyonán, mint ajánlatos volna, mert ezzel rontja a többi eladó esélyét is. Azt is fontos megemlíteni, hogy az ingatlanok helyszíni megtekintése csak az ügynökségen keresztül történik, egyrészt biztonsági okok miatt, másrészt pedig a szakmai hozzáértésbõl kifolyólag.
    Úgy hallottam, hogy kiadó lakást is lehet Önöknél találni.
    - Ez valóban így van. Nemcsak szántók, gyümölcsösök és porták, hanem most már családi házak, lakások, garázsok, üzlethelységek valamint tanyák bérbeadására is bizalmat és megbízást kapunk a lakosságtól. Valamennyi bérbeadási ingatlanügyletünk szigorúan szerzõdéskötéssel történik, ami mindkét fél részére megnyugtató és biztonságos, hiszen tartaniuk kell magukat mindahhoz, amit aláírtak. Erre a szolgáltatásunkra is egyre nagyobb az érdeklõdés mind a bérbe adók, mind a bérbe vevõk részérõl.
    Az elmondottakon kívül egyéb jó tanáccsal szolgálhat-e?
    - Minden ingatlantulajdonosnak azt tanácsolom, hogy soha ne mondja ki a végsõ árat, mert ha nem sikerül eladni a vagyonát, a következõkben a legjobb esetben a kimondott áron talál vevõre, de majdnem biztos, hogy olcsóbban.

Werka

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA