Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Cmoldal
Cmoldali kpnkhz
Ez lenne a turizmusunk?
Mirt van bizalmunk az ingatlankzvettben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vsr
Megnylt a moholi napkzi
Fejen llva is vgigstlna a parkon!
"Itt az id, most vagy..."
LI Zld levl
Nagysiker rendezvny a medencknl
A Dlvidki Napokon, Budapesten
vrl vre cskken a tanulk ltszma
Nemzetkzi getversenyt tartottak Adn
Hrek
Nyelvi figyel
Rendrsgi hrek
Fiatalok rjk
J hangulat, sikeres alkotsok
A lggmbkts nagyasszonya
Kzilabdatbor Adn
Hrek az adai sporthorgsz egyesletbl
Tarka oldal
Impresszum

Mirt van bizalmunk az ingatlankzvettben?

    A kzelmltban egy egyre inkbb felvirgz j vllalkozs jelent meg kzsgnkben, amely ingatlankzvettssel foglalkozik, s amely nyltan, szembetnen, a fejlett vilg norminak megfelelen s a helyi krlmnyekbe beleillen azt vallja, hogy igazn akkor j az zletkts, amikor az gylet gond s problmamentes, s ha az elad s a vsrl is egyformn elgedett az adsvtellel.
    Termszetesen az ilyen zletek nem mindig kttetnek ilyen mintaszeren, knnyen csalatkozhatunk is, ha hozz nem rten adsvtelre sznjuk r magunkat. Ballpsnkn kis pnzsszeg esetn knnyen tltesszk magunkat, azonban pldul egy hz megvtelekor vagy eladsakor mr kevsb.
    Szomor Kroly ptszt, az adai Horizont Ingatlangynksgben nemcsak azzal az elhatrozssal kerestem fel, hogy kitudakoljam hasznosthat tapasztalatairl, s j tancsokat krjek tle, hanem az is rdekelt, hogy a politika vagy a trsadalom ltalnos llapota milyen kapcsolatban van a laksok, a hzak vagy a termfld forgalmval. Mr az els mondata arra mutatott r, hogy van sszefggs:
    - A politikai let valamennyi rezdlse kihat az emberek vsrlkedvre, a mindennapok bizonytalansga arra kszteti az vsrlkat, hogy tartalkoljanak s kivrjanak. Ezt nap mint nap tapasztalom. Fknt az ersebb vsrlk vrakoznak, akik 15-20 ezer eurs ttelekben gondolkodnak.
    - Mg mindig nem dinrban beszlgetnk?
    - Az rak ugyan nem emelkednek, legfljebb azoknak az els-msodik emeleti laksoknak az esetben, amelyek a legjobb infrastruktrval rendelkeznek, de az rdekeltek tovbbra is eurban llapodnak meg, taln amiatt, mert akr fl vig is terjedhet a fizetsi hatrid, s ki tudja, kzben mi trtnik a dinrral. Nagyon fontos, hogy megllt az ingatlanrak esse: azt mondjk az emberek, hogy ha nem is rzik magukat anyagi biztonsgban, de most mr nem zavarja el ket senki, s van annyi tartsuk, hogy nagyon olcsn nem szabadulnak meg ingatlanuktl. Tny viszont, hogy tovbbra is jval olcsbb hzat vagy lakst venni, mint jat pteni. Biztosan emiatt telek irnt szinte nincs is kereslet.
    - Hzat vagy lakst kik keresnek?
    - Mondhatjuk, hogy 300 elad hzra 15 vev akad, ezzel szemben minden msodik laks irnt van rdekld. Azok, akik a kzelmltban vagy rgebben klfldre kltztek, Magyarorszgrl, Nmetorszgbl s Kanadbl egyarnt jelentkeznek, aminek n rlk, mert egy rszk taln visszajn. Tbben 20-30 vi klfldi munkavllals utn hvnak fl, kisebb hzat keresnek, esetleg a honvgy miatt szeretnnek visszajnni, vagy egyszeren gy dntenek, hogy itthon lik le nyugdjas veiket. Javarszt azonban a kzsgen belliek kztt cserlnek gazdt az ingatlanok, esetleg 20 szzalkban telepednek haza msik vrosbl az elszrmazottak, akad olyan is, aki munkahelyet tall, a vadidegen nagyon ritka. Sajnos rzdik, hogy nagyon kevs a pnz, a kedvez bankhitel flttelei pedig gyakran kielgthetetlenek. Klfldi bank kedvez 8-9 szzalkos kamatra ad vsrlsi klcsnt.
    Kik szeretnnek eladni lakst, hzat?
    - ltalban az rksk, de jelentkezett egy j rteg is: olyan munksemberek, akik hosszabb ideje nem kaptk meg a jrandsgukat, vagy pedig munkanlkliek. k kisebb rtk ingatlanba szeretnnek tkltzni, hogy legyen hol lakniuk, de pnzre is szert tegyenek, hogy tlljk ezt a nehz idszakot.
    - Akad, aki azt lltja, hogy az ingatlankzvett beleavatkozik az rakba. Mirt?
    - Kt olyan esetem volt, hogy az elad kevesebbet krt, mint amennyit az plet rt. Utna nagyon elgedettek voltak, hogy beleszltam. Nagyrszt a szakmmbl addik, hogy kellkppen pontosan fl tudom becslni az ingatlanok rtkt, s utna az rat a piac befolysolja. Rgebben Adn 15-20 szzalkkal magasabb volt az r, mint Zentn, most viszont a hzak esetben fordtva van. Ez ktsgkvl sszefggsbe hozhat a valamikor sok munkst foglalkoztat, de azta elgyenglt adai vllalatokkal. Az adott keretek kztt az ingatlankzvett valban szablyozni igyekszik az rakat, de a realitsok keretben. Soha nem szabad irrelisan magas rat krni az ingatlanrt, mert senki sem lesz r kvncsi, s azt tapasztalom, hogy vek alatt belefrad a tulajdonos, s a vgn olcsbban adja el, mint amennyit kezdetben kaphatott volna rte, ha figyelembe veszi a realitst. Az gynk jobban kpviseli a tulajdonos rdekeit, mint maga, mert nem kapcsoljk lelki szlak az ingatlanhoz, pldul annak emlke, hogy mennyit kszkdtt, amg flplt a hz, hanem a valsgos feltteleket veszi figyelembe. Emellett kzbenjrsunkkal csak eredeti vagyon cserlhet tulajdonost, vagyis kizrlag rendezett dokumentumokkal, hogy utna ne kvetkezzenek brsgi perek. Az kuncsaft azt is tudja, hogy nlunk nem lehet alkudni, legfljebb, ha irnyrat szabunk meg. Az sem j, ha valaki olcsbban ad tl a vagyonn, mint ajnlatos volna, mert ezzel rontja a tbbi elad eslyt is. Azt is fontos megemlteni, hogy az ingatlanok helyszni megtekintse csak az gynksgen keresztl trtnik, egyrszt biztonsgi okok miatt, msrszt pedig a szakmai hozzrtsbl kifolylag.
    gy hallottam, hogy kiad lakst is lehet nknl tallni.
    - Ez valban gy van. Nemcsak szntk, gymlcssk s portk, hanem most mr csaldi hzak, laksok, garzsok, zlethelysgek valamint tanyk brbeadsra is bizalmat s megbzst kapunk a lakossgtl. Valamennyi brbeadsi ingatlangyletnk szigoran szerzdsktssel trtnik, ami mindkt fl rszre megnyugtat s biztonsgos, hiszen tartaniuk kell magukat mindahhoz, amit alrtak. Erre a szolgltatsunkra is egyre nagyobb az rdeklds mind a brbe adk, mind a brbe vevk rszrl.
    Az elmondottakon kvl egyb j tanccsal szolglhat-e?
    - Minden ingatlantulajdonosnak azt tancsolom, hogy soha ne mondja ki a vgs rat, mert ha nem sikerl eladni a vagyont, a kvetkezkben a legjobb esetben a kimondott ron tall vevre, de majdnem biztos, hogy olcsbban.

Werka

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA