Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

A cékla gyógyszer is

    A cékla kétéves növény, közeli rokona a cukorrépának. Erős karógyökeret fejleszt, fogyasztható része a megvastagodott gyökér, a második évben szárat, virágot és magot fejleszt.
    Ezt az ízletes zöldségfélét nyersen és főzve egyaránt fogyaszthatjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve felséges. A gyógyhatású cékla vérképző, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza. Sajnos nagyon kis mennyiségben fogyasztjuk, a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották, de a huszadik század elején ezt az orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Kiderült, hogy a cékla leve valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység stb. esetén.
    Egyes gyógynövényszakértők szerint a cékla-lé influenza és megfázás elleni szer, kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás ellen. A cékla a Földközi-tenger vidékéről származik, ősidők óta használják, mint gyógynövényt. Hőigénye alapján a mérsékelten meleg klímát szereti. Csírázása 6-8 °C-on indul meg. Optimális hő a fejlődéséhez 20-25 °C, kora tavasszal elviseli a -3, -4 °C fagyokat is. Vízigénye közepes, fejlődése kezdetén igényel folyamatos vízellátást. Később a rövidebb szárazságot is elviseli gond nélkül, azzal hogy a gyökér minősége csökken. Fényigényes növény, az árnyékolást nem tűri.
    Helyrevetéssel szaporítjuk. 30-40 cm-es sortávolságra és megközelítőleg 10-15 cm-es tőtávolságra kell vetni. Célszerű április közepe táján vetni. Jól hasznosítható másodnövény a lekerülő korai káposztafélék, korai burgonya, borsó, hónapos retek stb. után. Június 15. és július 15. között is vethető.
    A cékla minimális ápolási munkát igényel, gyakorlatilag csak gyomlálni és kapálni szükséges. Szedését technológiai érettségben végezzük, ami vetés után kb. 100 nappal van. A céklát nagyon gondosan kell felszedni és kezelni, mert a megsértett héj "vérezni" kezd, és könnyen rothadásnak indul. A teljesen kifejlett gumók hetekig elállnak. A hosszú tenyészidejű cékla beéretten szedve pedig hűvös helyen egész télen át tárolható. Fajtáiról el kell mondani, hogy a gömbölyű, viszonylag apró fajták rendszerint a legrövidebb tenyészidejűek. E csoportba tartozik a nálunk is kapható Detroit fajta.         

Sterbik Ildikó

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA