Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

XLV. ZÖLD LEVÉL - 2004. MÁRCIUS

    A március derekai időjárás jócskán meghazudtolja a naptárt, mert sokkal hidegebb hőmérsékleteket hozott, mint az ilyentájt szokásos sokévi átlag. Egy-két nap, és itt a naptári tavasz, érkezni fognak a gólyák, nyílni kellene a martilapunak és a mocsári gólyahírnek.
    Az idei év szökőév, és február jellegzetessége volt a 29 nap (különben 28 napos a hónap). Csodák-csodájára, a szökőnap azonban 24-e volt, mert a naptárkészítő reformerek 23-a és 25-e közé dugták el a többlet napot, nehogy a császár észre vegye! Ha már a naptárnál vagyunk, leírom még az alábbi naptári furcsaságokat is, mert ezeket bizonyára csak kevesen ismerik.
    Az október mindig ugyanazon a hétköznapon kezdődik, amelyiken a január, az április amelyiken a június, a december amelyiken a szeptember, a február, március és november mindig ugyanegy napon kezdődnek. Azonban ezek a szabályok szökőévre nem szólnak. Évszázad sohasem kezdődhet szerdával, péntekkel, vagy szombattal, közönséges esztendő mindig azon a napon végződik, amellyel kezdődik.
    Lassan mégis közeledik a tavasz, és megfelelő sebességre kapcsol a természet. Számtalan rossz példán okulva, a természetvédők-kedvelők feladata, hogy őrizzük meg vizeinket, rétjeinket, legelőinket, fasorainkat, parkjainkat, ligeteinket, erdeinket.
    Ez a feladat nem lehet csak a szakemberek feladata, hanem szükség van mindenki segítségére, különösen a hatóság, az önkormányzat és a helyi közösségek közreműködésére.
    Mit tehet a polgár és a hatóság az erdős területek megóvásáért?
    Segítse elő, hogy elkészüljön községünk természeti értékeinek leltára, mert a területfejlesztés során így elkerülhetjük károsításukat. A kiemelkedően értékes vagy szép fasorokat, parkokat, ligeteket, erdőket, de bármely más természeti értéket is, helyezzük helyi természetvédelmi oltalom alá, nyilvánítsuk őket helyi természetvédelmi területté, akár saját hatáskörben is!


Példásan megnyesett, értékes tölgyfasor a komphoz vezeto úton

    Kísérjük rendszeresen figyelemmel a természeti értékek állapotát, és érjük el, hogy megvalósuljon a község területén lévő területek szakszerű kezelése (metszés, nyesés, gyomtalanítás, kaszálás, fűnyírás, öntözés, stb.).
    Ösztönözzük és támogassuk a helyi iskolákat az erdők és a fák élővilágának tanulmányozására és védelmére, a hatóság pedig járjon el a rongálókkal és a kárt okozókkal szemben!
    Miért fontosak természetvédelmi szempontból a fás területek?
    
Mert létük a biológiai stabilitás biztosítéka, számos élőlénynek adnak táplálékot és otthont, kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak számunkra, és hozzájárulnak az egészségesebb életmód megvalósításához.
    Mi veszélyezteti fennmaradásukat?
    
A kivágás, a beépítés, a vízelvezetés, a felégetés, a szemétlerakás, a közműépítés és a helytelen kezelés. Gondoljunk a jövőre és védjük a természetet!

Király János

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA