Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

A HELYI ÉRDEK A LÉNYEG

    Lehet, hogy a jövőben többet fogunk foglalkozni pártjaink, vezetőink és más tenni akaró csoportosulások, emberek munkájával, annál az egyszerű oknál fogva, mivel sorsunk sehogyan sem úgy alakul, ahogyan szeretnénk. Többen úgy érzik, hogy községünk ilyen mélyponton még sosem volt, és nem vagyok pesszimista, de úgy gondolom, őszre még nagyobb gondokkal kell szembenéznie a leendő új községi vezetésnek.
    Meglepett az a hír is, amikor községünk képviselő testületének elnöke bejelentette lemondását, arra hivatkozva, hogy a 2000-es választásokat megnyert csapat mára teljes egészében széthullott. A februári képviselő testület ülésén azonban mégsem mondott le. Lehetséges, hogy egy hónap alatt újra összeállt a csapat? Dehogy is. Itt a pártérdekek, a közeli választás, és még ki tudja mi játszott szerepet ahhoz, hogy - igaz nem a rádióban és a sajtón keresztül, mint ahogy bejelentette távozását - mégis visszavonta. Nem most kell szétszaladni a megbízatási időszak végén és az új választások előtt. Most a beszámolókat kell(ene) készíteni, hogy a választók lássák, akiket megválasztottak, az elmúlt időszakban milyen eredményeket értek el - HELYI SZINTEN.
    Nem arról, hogy ki mennyit harcolt a vajdasági magyarságért, a perszonális autonómiáért, a kettős állampolgárságért, hanem arról, mi épült meg, nyíltak-e új munkahelyek, melyek az eredmények, amelyek itt HELYI SZINTEN megvalósultak.
    Pártjaink már nagyban készülnek a választásokra, és nem hiszem, hogy sok idejük marad olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint a munkanélküliség vagy a családok súlyos anyagi helyzete. Van olyan nap, hogy egyik napról a másikra harmincan válnak munkanélkülivé községünkben, vagy hogy hány szülő panaszkodik sírva, hogy nem tudja a tankönyveknek még az első részletét sem befizetni stb. Ezek a helyi problémák, és ezek megoldása az elsődleges, a nemzetiségek kérdése, bármely nemzetről is van szó, szerintem csak másodlagos lehet. Én abban bízok, hogy az idei helyhatósági választásokon polgáraink a pártok és csoportosulások színe alatt induló jelöltek nevét is figyelmesen elolvassák, és a jelöltekre, nem pedig a pártokra szavaznak.
    Biztos nem mindenki ért velem egyet, és ez a természetes, de én mégis meg vagyok győződve, hogy helyi szinten sokkal többet tudnak tenni a párton kívüli (párt-semleges) képviselők, mint azok a képviselők, akik valamely pártnak a tagjai. Tudjuk, hogy az önkormányzatok sajátos szerepet töltenek be. A demokráciának, a polgárok érdekérvényesítésének két fő irányvétele van, az egyik a politikai szerveződés útja, a másik pedig a civil szerveződésé. A helyi önkormányzat szerintem az utóbbihoz áll közelebb. Lehetőség van arra, hogy a képviselő közvetlen kapcsolatot építsen ki a választóval. Helyi szinten így működhet legjobban ez a kapcsolat. A párttag ezzel szemben szinte kizárólag a pártjának felel, annak az érdekeit köteles képviselni, mert ha nem, megvonják tőle a bizalmat. Egy helyi pártszervezet mindig szűkebb kör, mint a választók széles rétege. Helyi szinten a helyi érdek fontosabb, mint egy párt érdeke. Ezzel szemben felsőbb szinteken, tartományi vagy köztársasági szinten a képviselőnek már sokkal inkább szüksége van egy szervezett politikai háttérre, hogy sikeresebben tudja végezni munkáját.
    Egy biztos: a leendő új községi vezetőségnek be kell vonni mindazokat a szakembereket, párthovatartozástól függetlenül, akik községünkért hajlandók és tudnak is segíteni. Ha nem így lesz, az beláthatatlan következményekkel járhat.

Gecse István

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA