Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

A HIT ÉS ÖSSZEFOGÁS EREDMÉNYE

    Aki egy kicsit is odafigyelt az elmúlt évben községünk civil életére, érzékelhette, hogy az egyik legaktívabb Tűzsziget Tisza-menti Nagycsaládosok Egyesülete volt. Krizsán Vilmostól, az egyesület elnökétől kérdeztük, mi a siker titka.
    - A tavalyi évben valóban rendkívüli sikerekkel büszkélkedhetünk - kezdte válaszát az elnök. - Olyan dolgokat sikerült megvalósítanunk, amelyek nagyban hozzájárulnak az adai nagycsaládos egyesület hírnevének öregbítéséhez, de egyben a vajdasági nagycsaládos mozgalom további kibontakozásához is. Mi voltunk a házigazdái és szervezői az 1. Vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyamnak, itt tartottuk meg a fürdőmedencék csodás környezetében az 1. Vajdasági Nagycsaládos Találkozót, vendégül láttuk az orosházi egyesület tagjait, és kirándulást szerveztünk Erdélybe Bélafalva és Nyárádszereda nagycsaládosaihoz. A tagságunk örömére több olyan rendezvényt tartottunk, amelyeken ott lehettek a gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt. A farsangi gyermekbál, a családi vasárnap, az európai autómentes nap, a munkaakció és egyéb megmozdulásaink mind-mind hagyományosakká váltak. A sikereink titkát az összefogásban és abban a kimeríthetetlen hitben látom, amellyel egyesületünk vezetősége dolgozik.
    Hogyan értékeli a családok jelenlegi helyzetét?
    
- Megítélésem szerint a családok ezekben a téli hónapokban, de általában is nagyon nehéz helyzetben vannak. Érződik ez a mostani rendezvényeink látogatottságán, de a családoktól kapott visszajelzéseken is. Szerintem sokkal szélesebb körű összefogásra lenne szükség közösségünkben ahhoz, hogy a családok biztonságban, jó hangulatban élhessenek. Ennek érdekében kezdjük felvállalni a nagycsaládosok érdekvédelmét, és több olyan akciót indítottunk meg kezdeményezünk az idén, amelyek könnyítést jelentenének a családoknak a megélhetésben, gyermeknevelésben.
    Milyen kezdeményezésekről lenne szó?
    
- A Tartományi Népesedési, Család- és Gyermekvédelmi titkársággal sokoldalú kapcsolatot alakítottunk ki az elmúlt év során. Az ő akciójuk egy szeminárium-sorozat megtartása a népesedési kérdésekkel kapcsolatban. Ezt a hasznos kezdeményezést mi is támogatjuk, részt veszünk benne, de a helyzet sokkal összetettebb annál, hogy gyors és azonnal mérhető eredmények szülessenek. De azokra a kezdeményezésekre is gondoltam, amelyek minden gyermeknek járó családi pótlékra, víz és áram elszámolásakor biztosítandó, a háztartásokban élők számát figyelembe vevő kedvezményekre, az ingyenes szülés és bébi-csomag biztosítására, a sárgaság elleni kötelező védőoltás bevezetésére, az iskoláztatási pótlékra, stb. vonatkoznak. Ezek nagy részét természetesen állami szinten kell biztosítani, de adott esetben sokat tehetnek az önkormányzatok, helyi közösségek és más intézmények meg támogatók is.
    Végül szóljon az idei évi legjelentősebb akciókról is!
    
- A tagság és egyesületi vezetőink képzését nagyon fontosnak tartjuk. Ezért nyelvtanfolyamokat, számítógépes képzést és szemináriumokat szervezünk, illetve jelen leszünk azokon, amelyekre meghívást kapunk. Megszervezzük a 2. vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyamot és az 1. vajdasági közösségi és családi életre nevelő ifjúsági tábort. Ez utóbbi munkájában a 8 vajdasági egyesület, a magyarországi, az erdélyi és a szlovákiai nagycsaládosok 72 fiatallal illetve 12 oktatóval vesznek részt. Nagyon szeretnénk, ha ez a kedvezményezésünk is sikerrel járna, és feltételeket tudnánk teremteni a megvalósításához - fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos.

V. T.

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA