Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. január

Címoldal
Egyhelyben topogunk
A II. Helyi Közösség négyéves munkájának rövid összefoglalója
Ismét Varga Elfride a II. Helyi Közösség titkára
Cselekvő szolidaritás
A Harcos Szövetség...
Értsük meg egymást mindkét nyelven
Nyitás a világ felé
Harmonika-virtuóz fiatalok koncertje
A tervek megvalósítása az elsõdleges cél
Községünk amatőr festői
"Célunk: a fiatalok kikapcsolása, szórakozása "
Decemberi mulatság
Selyemtenyésztés Adán és Moholon
Gyökerek mentén
Minél többet pedálozni!
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Az első manökenlépések
10 éve történt...
XLIII. zöld levél
Együtt sokkal erosebbek vagyunk
Zöldebbé tenni a zöldet!
Tíz éve, hogy megszabadultunk a milliárdoktól
Fiatalok írják
Nem minden hulladék szemét
Új vezetőség az AFK élén
Süssünk - főzzünk együtt
Sport
Az adai Reménysugár segélyalap...
Petike levele
Tarka oldal

A tervek megvalósítása az elsődleges cél

    Azzal a céllal kerestem fel Kocsis Szürke Editet, a községi végrehajtó bizottság elnökét, hogy megtudjam, melyek azok a közös beruházások, amelyekre az idén sor kerülhet. Fontos ez a helyi közösségek szempontjából, hiszen ezután kerül sor az idei év munkatervének a meghozatalára. Mindenkor a közös programok élveznek előnyt
    Egyik ilyen fontos közös feladat a szemétlerakó kérdésének a megoldása - kezdte a beszélgetést az elnök- asszony. Elmondhatjuk, hogy 2003-ban előrehaladás történt ebben a kérdésben. Sikerült tető alá hozni azt a szerződést, amellyel végérvényesen pontot tettünk a vitatott földterületre. Pontosabban, sikerült kiegyezni azzal a földtulajdonossal, akinek a földje közvetlen a szeméttelep mellett van, és amely a szemét eddigi és a további tárolásához is nélkülözhetetlen. A hétszázezer dináros vételárat a két adai helyi közösség biztosította. Az Első H. K. 280.000 dinárt, míg a Második H. K. 420.000 dinárt. Az önkormányzat az adásvétellel járó költségeket fedezte. A VB-elnök továbbá elmondta, hogy közvetlenül az ünnepek előtt a kommunális vállalat céleszközt kapott a szeméttelep bekerítésének a megkezdéséhez. Novemberben megkezdődött a föld odaszállítása, amely a telep részleges szanálásához szükséges. A rossz idő beállta előtt a tervezett 1800 köbméterből kb. 700 köbméter került a helyére. Az eddigi költségeket a Második Helyi Közösség biztosította.
    Szó volt a szemét szétválogatásáról is. Az első lépés talán az lenne, ha a háztartások az előre szétosztott zsákokba különválasztanák a műanyag üvegeket és a többi szemetet. De ez még csak terv. Az ivóvízellátással kapcsolatban az elnök-asszony elmondta, hogy az idén mindenképpen sor kerül egy kút fúrására. A szükséges eszközök biztosítottak, még a földterület kisajátítása, ahol a fúrást végeznék, folyamatban van.


Többek között a szeméttelep kérdése is megoldódott

    Az iskolák épületeinek és berendezéseinek karbantartására is mind több eszközt kell biztosítani. A Cseh Károly általános iskola 1 számú épületében mindkét központi kályha nagyjavításra szorult. Sikerült a fűtési idény megkezdése előtt kijavítani, amelyen az Első Helyi Közösség is besegített. A moholi Novak Radonić Általános Iskola tornatermén is végeztünk kisebb javításokat. A kéményt, amely nagyon rossz állapotban van, hamarosan átépítik. A középiskola is segítségért fordult hozzánk, ugyanis néhány tanterem használhatatlanná vált. Az 1961-ben épült épület ablakai elkorhadtak és részei kihullottak. Egy-egy tanterem felújítása kb. százezer dinárba kerül. Terveink szerint hamarosan három tanterem válik használhatóvá, mivel egy-egy tanterem helyrehozását vállalta a tartomány, az önkormányzat, az Első Helyi Közösség, és részükről az eszközök biztosítva vannak rá.
    Az egészségház épületének és berendezéseinek karbantartására is igyekszünk eszközöket biztosítani - folytatta az elnök-asszony. Moholon a szennyvízcsatornát tettük rendbe, Adán pedig az ablakokat javítottuk meg. Az egészségház bejárati ajtajának cseréjét a Második Helyi Közösség fizette. Két óvodában - a Tito marsall és a Dimitrije Tucović utcában lévőkben - ezen a télen már gázzal fűtenek.
    Úgy gondolom, hogy a szűkös anyagi lehetőségekhez mérten igyekeztünk az elmúlt évben mindent megtenni, hogy az előirányzott tervek megvalósuljanak. Ezt szeretnénk tenni az idén is, amíg a megbízatásunk tart.

g.i.

januar 2004.

Naslovna strana
Udruženje boraca...
Kako smo glasali
Tradicija i poslovnost
Vesti iz policije
Prvi koraci na pisti
Kako dalje?
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA