Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. január

Címoldal
Egyhelyben topogunk
A II. Helyi Közösség négyéves munkájának rövid összefoglalója
Ismét Varga Elfride a II. Helyi Közösség titkára
Cselekvő szolidaritás
A Harcos Szövetség...
Értsük meg egymást mindkét nyelven
Nyitás a világ felé
Harmonika-virtuóz fiatalok koncertje
A tervek megvalósítása az elsõdleges cél
Községünk amatőr festői
"Célunk: a fiatalok kikapcsolása, szórakozása "
Decemberi mulatság
Selyemtenyésztés Adán és Moholon
Gyökerek mentén
Minél többet pedálozni!
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Az első manökenlépések
10 éve történt...
XLIII. zöld levél
Együtt sokkal erosebbek vagyunk
Zöldebbé tenni a zöldet!
Tíz éve, hogy megszabadultunk a milliárdoktól
Fiatalok írják
Nem minden hulladék szemét
Új vezetőség az AFK élén
Süssünk - főzzünk együtt
Sport
Az adai Reménysugár segélyalap...
Petike levele
Tarka oldal

NYITÁS A VILÁG FELÉ

    Ilyenkor az új év elején illik beszámolni az elmúlt év eseményeiről, a munkáról, bármilyen szinten is legyen. Ezúttal a Törökfalu - Valkai Sor - Völgypart Helyi Közösség múlt évi munkája felől érdeklődtünk a legilletékesebbnél, BASITY SÁNDORNÁL, a HK titkáránál. Röviden így fogalmazott.
    - Azzal szeretném kezdeni a beszámolót, hogy a mai nemzetközi viszonyokhoz igazodva a mi helyi közösségünk is talált hozzá megfelelő testvértelepülést Magyarországon. A kapcsolatot a 2003-as évben szentesítettük, ami azt jelenti, hogy Ada község napján (július 2.) aláírtuk az együttműködési megállapodást a magyarországi BOGYISZLÓVAL, amely itt fekszik nem messze a határtól, Tolna--Szekszárd--Duna háromszögben. Ez a kapcsolat már egy évvel korábban létrejött. Azóta is eredményesnek és sikeresnek mondhatjuk, és tovább fogjuk erősíteni, elsősorban kulturális és gazdasági alapon. Idővel mindezt természetesen magasabb szintre szeretnénk emelni, hisz a két település küldöttsége már többször is találkozott, és mindkét oldal hasonlóan vélekedik.


A felújított tűzoltóotthon

    - Ami a helyi közösség további aktivitását illeti, elmondhatom, hogy nagy segítségnek könyveltük el a 2002. évi költségvetésből fennmaradt és szétosztott eszközöket. Ebből sikerült ugyanis korszerűsíteni, funkcionálissá tenni a tűzoltógarázst. Ez lényegében az épület magasításából állt, amire azért volt szükség, hogy a RÁBA rohamkocsit, amit egy anyaországi alapítvány pályázatán nyertünk meg, megfelelő körülmények között tarthassuk állandó készültségben. A garázs fűtését is megoldottuk, így a rohamkocsi télen is bevetésre készen áll. Hangsúlyoznám, hogy bármilyen magas szinten is áll a község tűzoltási készültsége, a tanyavilág távol esik tőle, és amikor sokszor perceken múlik a katasztrófa elhárítása, nagyon sokat jelent az, hogy helyben van megoldva az elsődleges intervenció. Ezzel azt is ki szeretném emelni, hogy az önkéntes tűzoltó testületre ma is és a jövőben is nagy szükség van.


A rohamkocsi biztonságos helyen

    - A további munkánk során megemlíteném még a zöldesítést itt a faluban, valamint a nyári (földes) utak karbantartását, mert hát nekünk erre is szánnunk kell eszközöket. Ugyanakkor a közvilágítást is helyrehoztuk. A lényeg azonban továbbra is az, hogy amit eddig építettünk, rendszeresen karbantartjuk, javítjuk.
    - A 2004-es évben továbbra is hasonló tervek alapján dolgozunk, hogy egy komoly beruházást szeretnénk elvégezni, mégpedig a falunak gázzal való ellátását. Már eddig is voltak bizonyos intézkedések, de a komolyabb tervezés 2004-ben lesz - fejezte be Basity Sándor.

V.J.

januar 2004.

Naslovna strana
Udruženje boraca...
Kako smo glasali
Tradicija i poslovnost
Vesti iz policije
Prvi koraci na pisti
Kako dalje?
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA