Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. január

Címoldal
Egyhelyben topogunk
A II. Helyi Közösség négyéves munkájának rövid összefoglalója
Ismét Varga Elfride a II. Helyi Közösség titkára
Cselekvő szolidaritás
A Harcos Szövetség...
Értsük meg egymást mindkét nyelven
Nyitás a világ felé
Harmonika-virtuóz fiatalok koncertje
A tervek megvalósítása az elsõdleges cél
Községünk amatőr festői
"Célunk: a fiatalok kikapcsolása, szórakozása "
Decemberi mulatság
Selyemtenyésztés Adán és Moholon
Gyökerek mentén
Minél többet pedálozni!
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Az első manökenlépések
10 éve történt...
XLIII. zöld levél
Együtt sokkal erosebbek vagyunk
Zöldebbé tenni a zöldet!
Tíz éve, hogy megszabadultunk a milliárdoktól
Fiatalok írják
Nem minden hulladék szemét
Új vezetőség az AFK élén
Süssünk - főzzünk együtt
Sport
Az adai Reménysugár segélyalap...
Petike levele
Tarka oldal

KAKO DALJE ?

    Prođoše još jedni parlamentarni izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije. Ovih dana smo svedoci raznih dogovaranja i pregovaranja oko sastava nove Vlade Republike Srbije. U predizbornim obraćanjima građanima naslušali smo se raznih istrcanih obećanja i naftalinskih demagogija. Međutim, već zadnjih petnaest godina svedoci smo da kada se izborna mesta zatvore i objave se rezultati glasanja uske grupe ljudi iz pobednič kih stranaka i koalicija se povlače i dogovaraju se o podeli ministarskih mesta i funkcija a da pri tom ubrzo zaboravljaju na data predizborna obećanja, a radnici i građani uopšte posle svakih izbora ostaju kao kolateralna šteta. Da li će tako biti i u narednom periodu ostaje da se vidi.
     Profesor Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, je ovih dana u svojoj izjavi sredstvima javnog informisanja rekao da će novoj Vladi sindikat dati sto dana da se u Srbiji uspostavi socijalni dijalog (potpiše Sopcijalno-ekonomski ugovor) kao i da se izvrši revizija privatizacije u više od polovine od ukupno privatizovanih preduzeća u Srbiji iz kojih ima saznanja da je došlo do drastičnih kršenja kako kupoprodajnog ugovora tako i prava zaposlenih iz važećih Kolektivnih ugovora i Socijalnih programa. Čast izuzetcima.
     Inače, pri Agenciji za privatizaciju (kako u Beogradu tako i u Novom Sadu) postoje službe kontrole kojima se sindikalne organizacije i manjinski akcionari mogu obratiti ukoliko uoče neke nepravilnosti u funkcionisanju preduzeća nakon privatizacije. Agencija u skladu sa svojim nadležnostima, pravima i obavezama koje proističu iz važećih zakonskih propisa kontrolu vrši sa tri aspekta i to:
     1. Ekonomski aspekt (isplata prodajne cene, obezbeđenje garancija i praćenje ispunjenja zagarantovanih uslova, obezbeđenje kontinuiteta poslovanja, otuđenje osnovnih sredstava, isplata dividendi u slučaju ostvarenje profita i otuđenje akcija)
     2. Socijalni aspekt (poštovanje kolektivnog ugovora i radno pravnih propisa, otpuštanje zaposlenih)
     3. Administrativni aspekt (održavanje osnivačke skupštine i osnivanje organa upravljanja, usvajanje statuta, registracija preduzeća)
     Ukoliko Agencija utvrdi makar jednu od deset nepravilnosti po kojima ima pravo raskida kupoprodajnog ugovora ona će to učiniti i u tom slučaju kupac gubi pravo na vraćanje depozita, pravo na vraćanje uplaćenog dela kupoprodajne cene i sva prava i potraživanja po osnovu raskinutog ugovora. Agencija takođe ima pravo u više slučajeva izricanja i naplate ugovorne kazne kao i vođenja postupka pred nadležnim organom radi utvrđivanja naknade štete ukoliko je ona nastala.
     Jedno je sigurno da nosioci vlasti na svim nivoima (Republika, Pokrajina, Lokalne saouprave) u narednom periodu moraju brzo i kvalitetno da rade u interesu svih građana koji se nalaze na ivici biološkog opstanka, a da bi to uradili svi oni moraju da shvate i nauče jednu stvar : "Narodu moraš biti sluga da bi njime vladao"

Belančić Miroslav

januar 2004.

Naslovna strana
Udruženje boraca...
Kako smo glasali
Tradicija i poslovnost
Vesti iz policije
Prvi koraci na pisti
Kako dalje?
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA