Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

A közönséges vakond
(Talpa Europaea)

    A közönséges vakond az emlősök osztályába, a vakondfélék családjába tartozó faj. Elterjedési területe Európán kívül Ázsia és Japán. Tartózkodási helyét ő maga árulja el, mert állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen. Mindig ezek a halmok vagy túrások jelölik a vadászterületének az irányát, illetve kiterjedését. Nagy falánkságánál fogva ezt állandóan nagyobbítania kell, és így a föld alatti járatain állandóan dolgoznia kell.
    Az állat mozgása általában sokkal gyorsabb, mint hinnénk. Nemcsak a folyosókban, hanem a föld felületén is, ahol egyébként nem annyira mozog otthonosan, aránylag gyorsan fut. A vízben is otthonos, és megfigyelték, hogy nemcsak széles folyókat, hanem tengerszorosokat is képes átúszni. Általában éjjeli állatként tartják számon, de kivételes esetekben önként is a napfényre jön.
    A vakond fő tápláléka gilisztákból áll, de megeszi a cserebogarakat, a lótetűt és minden más rovart, illetve lárváikat is, sőt, a csigák is nagyon kedvelt táplálékai. Rendkívül kifinomult szaglásával könnyen kiszimatolja őket, aszerint, ahogyan haladnak. De nemcsak az építményén belül vadászik, hanem időről időre a föld felszínéről, sőt a vízből is szerez magának zsákmányt. Szaglása képessé teszi a táplálék felfedezésére anélkül, hogy látná vagy érintené. Hegyes, rendkívül mozgékony orra egyúttal tapogató eszközül is szolgál. Hallása is kitűnő.

    Haszna és kára
    A vakond nagyon hasznos a kerti kártevők ellen. Saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. E hatalmas táplálékigénye következtében sehol sem lehet túl sok belőlük, mert csak ott jelennek meg nagyobb számban, ahol bőséges táplálék áll rendelkezésükre. Onnan viszont, ahol ennek hiánya mutatkozik, gyorsan továbbállnak. Nem érdemes gyümölcsösökben irtani őket, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (májusi cserebogár lárva) első számú fogyasztói.
    A vakond jelenléte túrása miatt a kertekben zavaróvá válik. Azokban a fiatal ültetvényekben és melegágyakban, amelyekben értékes növényeket gondoznak, sok kárt okozhat, mert ásás közben meglazítja a növények gyökereit, és ennek következtében elszáradhatnak. A gátakban és töltésekben nem szabad megtűrni, mert folyosói által utat nyit a víznek, és ezzel gátszakadást okozhat.
A vakond természetes ellenségei közé tartozik a görény, a menyét, a bagoly, a sólyom, az ölyv, a holló, a gólya, a róka, a nyest és a sün is.

Csúzdi István

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA