Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Adán közgyűlést és régiós családi napot tartott a vajdasági nagycsaládosok szövetsége

A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége (Vancsesz) a család nemzetközi napja alkalmából Adán rendezte meg a szövetség közgyűlését, valamint a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület kezdeményezésére régiós családi napot is tartottak, amelyen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetség és a Családlánc Mozgalom tagszervezetei vettek részt.

    A Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, hogy Vajdaságot képviselve a rendezvényen Skype-kapcsolatot létesítettek a többi régióval, gyermekrajz-kiállítást, kézműves-foglalkozást, honismereti játékot és népviseleti bemutató is tartottak. Krizsán Vilmos kiemelte, hogy Vajdaságban eddig 20 egyesület létezik, közülük 11 aktív. Az egyesületek 21 küldötte közül 12-en vettek részt a közgyűlésen, és többek között elfogadták az idei pénzügyi és működési tervet és azokat a programokat, amelyeket szeretnének megvalósítani.
    – Az idei nagyon jelentős év lesz, hiszen a költségvetésünk a háromszorosára növekszik, mivel jelentős összeget kaptunk a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságtól a Bethlen Gábor Alapon keresztül a péterrévei nagycsaládos ház befejezésére, ezt szeretnénk október 27-én felavatni és átadni rendeltetésének. A munkálatok már megkezdődtek, és szinten biztosak vagyunk abban, hogy sikerül megvalósítani. Külön pályázatot nyertünk a közösségi terek és játszóterek kialakítására a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségénél, az emberi erőforrások minisztériumának támogatásával. A nagycsaládos háznál már megkezdtük a nyári foglalkoztató pavilon kiépítését és egy játszótér kialakítását. Erre 2,5 millió forintot kaptunk, de ennyi nem lesz elegendő, ezért a tartomány segítségét is kértük. Várhatóan támogat bennünket a tartományi oktatási titkárság, hogy kialakítsuk a közösségi teret, illetve kértük a segítségüket, hogy esetleg olcsóbban beszerezhessük a kerámialapokat a nagycsaládos házhoz. Az adai székházban szintén közösségi teret és játszóteret alakítunk ki. Erre 2,8 millió forint anyaországi támogatást kaptunk. A székház a Vöröskereszt nevén van, de a nagycsaládosok is használják – közölte Krizsán Vilmos, és megjegyezte, hogy több pályázatot nyújtottak be a tartományhoz, a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz és a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A Vancsesz a népesedési, családgondozási és cselekvési programjának megvalósítására összesen 2 millió dinárra pályázott. Emellett Önkéntes családok címmel tábort szeretnének szervezni, aminek a finanszírozására a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz és a tartományhoz nyújtottak be támogatást.
    Krizsán Vilmos elmondta, hogy a közgyűlésen a régiek helyett négy új tagot választottak a szövetség igazgatóbizottságába, mégpedig Tóth Gabriella (Topolya), Varga Nagy Kornélia (Magyarkanizsa), Kreszankó István (Péterréve) és Csikós Erzsébet (Horgos) személyében. Az ellenőrző bizottságba két új tagot választottak, Kiss Eleonórát (Péterréve) és Milošev Annamáriát (Ada).

Csincsik Zsolt

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA