Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Jubileumi ünnepségsorozatot tartottak a Műszaki Iskolában

Szakmai kiállítással, egy kis nosztalgiázással, játékos, ügyességi és szakmai vetélkedővel, na meg persze focival ünnepelték meg az adai Műszaki Iskolában az intézmény megalapításának 55. évfordulóját. Az egy hétig tartó ünnepségsorozat minden napja más-más központi téma jegyében, ugyanakkor minden esetben az összetéveszthetetlen MSC-feeling kifejezésre jutásával telt el.

    – Április 24-én, hétfőn diákjaink alkalmi műsorával nyitottuk meg a jubileumi rendezvénysorozatot. Az ünnepség valójában az egész héten megtekinthető szakmai kiállításunk megnyitója is volt – magyarázta Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője. – Ez a tárlat azért is különleges volt, mert a gépészet, az elektrotechnika és az építészet területét is felölelte, és a régi eszközök mellett megmutattuk a legmodernebb eszközöket, berendezéseket is. A tárlat egyik érdekessége az volt, hogy a Strugovi Potisje vállalatnak köszönhetően kiállíthattuk az első, 1921-ben, Adán készült esztergapadot is – tette hozzá az igazgatónő.

    Az érdeklődők az ünnepi héten egyebek mellett Lukács Lajos adai géplakatos mester néhány gőzgép-, gőzhenger- és cséplőgépmakettjét, valamint Tót József mini esztergapadját és marógépét is megtekinthették. Az elektrotechnika területén a zentai Régi mesterségek házának néhány különleges berendezését hozta el Pecze Tamás, az intézmény volt diákja. De mindezek mellett a legkorszerűbb eszközeiket is bemutatták, többek között a 3D-s nyomtatót is, amelyet nemrégiben a Diákparlament által szervezett jótékonysági bál bevételéből vásároltak.
    – A célunk az volt, hogy az iskola múltján kívül a jelenét is megmutassuk, hogy az érdeklődők láthassák, folyamatosan fejlődünk, diákjaink nemcsak szép eredményeket érnek el, és jól is érzik magukat itt, a Műszaki Iskolában. Erről tanúskodnak a szintén az első napon megnyitott Ez MSC-feeling, Tesó! című fotókiállításunk képei is. Dákjaink iskolai pillanatképeket készítettek, olyan felvételeket, amelyek bemutatják, hogy milyen is a MSC-s életérzés. A képeket természetesen értékeltük is, és a legkiválóbbakat díjaztuk is – mondta el az igazgatónő.

    A jubileumi ünnepségsorozat keretében nemcsak a különleges kiállítási tárgyak révén elevenedett meg a múlt, hanem egyéb módon is, a szervezők ugyanis a keddi napot a nosztalgiának, az emlékeknek szentelték: az iskolában az intézmény egykori dolgozóit és diákjait is vendégül látták. A nyolcvanas, kilencvenes évek zenéi mellett anekdotáztak és idézték fel a régi emlékeket a volt és jelenlegi dolgozók, az öregdiákok, valamint a fiatal nyugdíjasok.
    – Mintegy hatvan volt kollégát üdvözölhettünk kedden délután a Műszaki Iskolában. Körbejártuk velük az iskolát, a tanműhelyeket, emlékeket meséltek, örültek egymásnak, szívesen jöttek vissza, és mi is büszkék vagyunk arra, hogy egykor ők is iskolánk dolgozói voltak – hangsúlyozta Gilice Hilda, majd elmondta, a szerda a játék jegyében telt. A középiskola tanulói ugyanis a Cseh Károly Általános Iskola tizenhat diákját látták vendégül egy játékos ügyességi vetélkedő erejéig. A sportcsarnokban tartott versenyen szmokiház és pohárpiramis épült, léggömb és ceruza röppent, múmiák forogtak, pingponglabdák pörögtek, és mintegy harminc fiatal tapasztalhatta meg, hogy különböző generációk mennyire jól ki tudnak jönni egymással, és milyen jól szórakozhatnak együtt. De a játékból az ovisok sem maradhattak ki. Negyvenhat óvodás gyermek érdeklődve járta végig az iskola termeit, majd apró, szorgos kezeikkel pingálták fehérre a tanműhelyekben készült focikapukat, természetesen egy kis csemege ellenében. A csütörtök ugyanakkor már nemcsak a játékról, hanem a sportról is szólt.
    – Az ünnepi hét keretein belül április 27-én, csütörtökön az iskola diákparlamentje viszonozta a magyarkanizsai Beszédes József MMIK múlt évi náluk tett látogatásunkat. Tizenegy tanuló és három kísérő látogatott el hozzánk Magyarkanizsáról. A találkozó a két iskola baráti kapcsolatának megszilárdítása jegyében zajlott. Míg a tanárok szakmai tapasztalatot cseréltek, addig az adai és a kanizsai diákok gépészeti ismeretekből, általános műveltségből és a labdarúgás művészetéből mérték össze tudásukat. Kellemes délelőttöt töltöttünk együtt, és reméljük, hogy ez a program idővel hagyománnyá válik – magyarázta Péter Krisztina, a Műszaki Iskola diákparlamentjének koordinátora.
    A jubileumi ünnepségsorozat pénteken zenei programokkal zárult. Délelőtt az adai Bartók Béla Zeneiskola tanulói adtak alkalmi koncertet, délután pedig a Műszaki Iskola tanárai és diákjai léptek színpadra. MSC-ös nótát énekelt Lehócki Gábor, kedvenc dalát hozta el Pataki Kranjec Lilien, Bartuc Éva pedig a Ha én rózsa volnék kezdetű dalt adta elő, majd karaoke következett a két kicsi legóval, a körrel, a felcsavart szőnyeggel, a Tankcsapdával, a jó barátokkal meg persze az összetéveszthetetlen MSC-feelinggel!

Józó Mónika

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA