Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

Teológiai gondolatok
Május, a szentségek hónapja

    Május az egyházközösségünkben különös jelentőséggel bíró hónap. A tavasz legszebb időszaka nemcsak Szűz Mária hónapja, hanem az első gyónók, elsőáldozók és bérmálkozók hava is.
    A gyónás és az Oltáriszentség előszöri, illetve a bérmálkozás egyszeri kiszolgáltatása nemcsak a bennük részesülteknek jelent nagy lelki élményt, hanem az egész egyházközösség ünnepe és öröme is. Az első gyónók most vehettek részt életük első igazi lelki megtisztulásában, az elsőáldozók most vehették először magukhoz Jézus Krisztust a kenyér és a bor színe alatt, a bérmálkozók pedig május utolsó vasárnapján fognak részesülni a Szentlélek ajándékainak kiszolgáltatásában.
    Miért fontosak az említett szentségek? Mind a három szentség (gyónás, Oltáriszentség, bérmálás) Isten láthatatlan kegyelmét közvetíti az egyház látható jelein át, és mindegyikük az ember üdvösségét szolgálja.
    A szentgyónás az ember lelki gyógyulásának szentsége. Valójában visszatérés Istenhez és az egyházközösséghez, akitől-amitől a bűn elkövetésének pillanatában szakadtunk el. Akkor, amikor Isten szeretetének és akaratának fordítottunk hátat. A gyónás – ha őszinte – mindig megtérést jelent. Személyiségünkben változunk meg, ha őszinte bűnbánattal, Isten segítségére támaszkodva, új életet kezdünk. Ha Krisztust öltjük magunkra, nem lesz nehéz e feladat megvalósítása. Ha bűnbánatunk nem őszinte, akkor gyónásunk csak az isteni büntetéstől való félelemre fog összpontosítani, mi magunk pedig rövid időn belül a visszaeső bűnös állapotában találjuk magunkat.
    Az Oltáriszentségben magával Jézus Krisztussal találkozunk, aki valóságosan és igazán van jelen a kenyér és a bor színe alatt. Bennük önmagát hagyta ránk, hogy a mi mennyei kenyerünk legyen, hogy általa üdvözülhessünk.
    A bérmálás a keresztény nagykorúság szentsége, hisz kiszolgáltatásának idejétől keresztény életünk minden mozzanatáért önmagunk felelősei leszünk. Azoknak a fiataloknak szolgáltatják ki, akik tudatosan vállalni tudják keresztény mivoltukat, a vele járó küldetést és felelősséget. A bérmálás szentsége növeli bennünk Isten megszentelő kegyelmét, és megadja a Szentlélek hét ajándékát. Ezek a bölcsesség, az értelem, a tanács, az erősség, a tudomány, az áhítat és az istenfélelem. Nekik köszönve tudjuk elkülöníteni a jót a rossztól, értjük meg életünk értelmét és célját, kapunk útmutatást és erőt az Isten akarata szerinti élethez.
    Imádkozzunk az első gyónókért, elsőáldozókért és bérmálkozókért, hogy egyházközösségünk hűséges tagjai, Isten akarata szerint élő keresztények legyenek!

Morvai Matild, MA

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA