Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

Tudta-e?

    – Hogy a Potisje szerszámgépgyár 1947. március 3-án alakult meg, VARGA Sándor, gépműhely, vas- és fémöntöde, KELEMEN István, szerszámgép és malomgépgyár, és TÖRTELI István, öntöde és gépgyártás (eszterga, gyalu, maró, fúrógép stb.) összevont műhelyei révén. Az új gyár Adán a Karađorđe utca 3 sz. alatt kezdte meg a működését. Fő terméke az esztergapad volt, Kelemen István és Törteli István konstrukciójú gépek alapján. Ezen a lokáción több mint 14 évig működött az újonnan alapított gyár.
Az új gyárrészlegnek, a mai Potisje első munkacsarnokának építése 1959 októberében kezdődött és 1961-62-ben már a felszerelés is megérkezett az új munkacsarnokba. Innen kezdődik a Potisje magasan szárnyaló fejlődése egészen a világszínvonalig.

    – Hogy a mai ADICA üdültetési központ 1981-ben jött létre kizárólag a polgárok helyi hozzájárulásának eszközeiből. Megépítése után csak rekreációs központként szerepelt és a helyi közösségek hatáskörébe tartozott. A területén lévő Nyári kert – „Letnja bašta”, 1986. május 24-én nyitotta meg kapuit.
    Az üdültetési-rekreációs központ az ADICA nevet 1991. január 1-jén vette fel, miután a két adai helyi közösség egyértelmű határozata alapján üdültetési központtá vált.

    – Hogy a mai sátortábor 1981-82-ben épült, amikor nagyobb meliorációs munkával elsimították a Tisza áradásai folytán hordalékkal feltöltött terepet. A sátortábor első hivatalos bejegyzése az illetékes szerveknél 1985. május 8-án történt „Udruženje kampera Tisa Ada” (Tisza sátortáborozók egyesülete, Ada) név alatt. A sátortábor ettől kezdve hosszabb-rövidebb megszakításokkal folyamatosan működik.
    Meg kell jegyezni, hogy a mai kemping területén a természetkedvelők révén már az 1950-es években is pezsgő élet folyt. Ma már csak fotók és visszaemlékezések bizonyítják, hogy komoly kávéház, italozó terasszal ellátva is kiépült, néhány bungaló is napvilágot látott, de az árterületre való tekintettel ezek megsemmisültek. Egyedül az első (sokáig fedetlen) illemhely bizonyítja a régmúlt idők valóságát.

Vastag János

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA