Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

Versenyek és gitáros találkozó
Az adai Bartók Béla Zeneiskola diákjai eredményesen szerepelnek a különféle hangszeres versenyeken

Az adai zeneiskolának nagyon fontos, hogy a diákjai minél több versenyen vegyenek részt és ezeken jó eredményeket érjenek el, mint tették is ezt az elmúlt hónapokban országszerte. Bács Annamária iskolaigazgató szerint azonban az olyan rendezvények is legalább olyan fontosak, mint amilyen az április végén tizenkettedik alkalommal tartott Tisza menti zeneiskolák találkozója volt, amelynek ez alkalommal az adai Bartók Béla Zeneiskola volt a házigazdája.

    A találkozóra gitártanszakon tanuló diákok érkeztek tanáraikkal Magyarkanizsáról, Zentáról és Adáról, valamint első alkalommal Szegedről és Törökkanizsáról is. Az igazgató megjegyezte, hogy a találkozó kitűnő alkalom volt arra, hogy a diákok barátkozzanak, tanuljanak egymástól és repertoárt cseréljenek, ugyanakkor a hangverseny révén a komolyzenét is népszerűsítsék.
    – Az idei gitáros találkozón 26 diák lépett fel, 8 tanár kíséretében érkeztek Adára. A diákok bő kétórás, gyönyörű koncertet adtak, ezen a legkisebb diákoktól a végzősökig minden korosztály képviseltette magát. Nagyon fontos, hogy a zeneiskolában a diákok ne csak a négy falnak muzsikáljanak, hanem kimenjünk és megmutassuk, hogy mit tanultak, és mit tudnak a gyerekek – magyarázta Bács Annamária. – A gitáros találkozó ötlete Pálos Denisz zentai és Szabó Zoltán adai gitártanároktól származik, akik kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha a zeneiskolák gitáros tanszakai minden évben összejönnének egy-egy közös muzsikálásra, és eközben a gyerekek is megismerkednének egymással. A találkozó nem versenyjellegű, a célja, hogy a tanárok és a diákok meghallgassák egymást, és tanuljanak egymástól. Az ilyen találkozók tágítják a gyerekek látókörét, és egyfajta hajtóerőt is jelentenek számukra, mert felmérhetik, hogy jelenleg hol tartanak a többiekhez képest, illetve hova juthatnak el, ha még többet gyakorolnak. Köszönettel tartozunk a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak és Nyilas Mihály titkárnak a támogatásért, mert nélkülük ezt nem tudtuk volna megvalósítani. A tartományi titkárság 25 ezer dinárral járult hozzá a rendezvény megszervezéséhez, ebből a költségek jelentős részét sikerült lefednünk, a fennmaradó költségeket pedig az iskola fedezte – közölte az zenedeigazgató.


Koncert a gitáros találkozón

    Az adai zeneiskola számára fontosak a versenyek, mert ezek fontos szakmai visszajelzések az oktatás és az iskola színvonalát illetően, és bizonyítják az intézmény létjogosultságát, tudtuk meg Bács Annamáriától. Az igazgató elmondta, hogy az idén is számos versenyen vettek részt a diákok. Nemrég Nagybecskereken a szerbiai zeneiskolák hatvanegyedik fesztiválján az adai zeneiskola négytagú csapattal indult, ennek tagjai második helyezést értek el. Egyéniben Tóth Dalma zongorán dicséretben részesült, Nagypál Zsófia fuvolán harmadik lett, Virág Borbála hegedűn második helyezést ért el, Bognár Odett tamburán az első helyen végzett. Az igazgató megjegyezte, hogy februárban a szabadkai Femus versenyen két fuvolás, Nagypál Zsófia és Holló Debóra második helyezést ért el. Márciusban a topolyai zenei napokon Lea és Dunja Vorgić zongorán első lett, Pálfi Péter gitáron, Tóth Dalma, Fehér Ivonn és Kocsis Zsanett zongorán második helyezést ért el, Vastag Ivett hegedűn és Branislav Gruborović harmonikán, valamint harmadik lett Berec Katinka zongorán és Mihalek Bálint gitáron. A szabadkai tamburaversenyen Bognár Odett második helyen végzett, a szontai 14. vajdasági tamburafesztiválon pedig a 92. helyet szerezte meg, Apró Boglárka ugyanakkor a 93. lett. A belgrádi nemzetközi harmonikafesztiválon Branislav Gruborović második helyezést ért el. A diákok mindemellett Óbecsén, Szabadkán és Belgrádban is indulnak majd a különféle versenyeken.

Csincsik Zsolt

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA