Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. május

Címoldal
Rettegni saját otthonunkban
Ez a MSC-feeling, Tesó!
A szakszervezeti munka megkoronázása
Változatlan jegyárak és szálláshelyek
A gőzgéptől a 3D-s nyomtatóig
Milyennek látják a Műszaki Iskolát?
Jubilál az általános iskola
Szerbia legjobbjai az adai lányok
Versenyek és gitáros találkozó
A tavaszt ünnepelve
Anyák napi műsor Moholon
A Vöröskereszt hete Adán
Az ünnepeink
Törökfaluiak a 47. MIRK-en
Éjszaka az iskolában
Jó hangulat, sikeres verseny
Küzdelem a túlsúllyal
Szemlélet- és életmódváltás
Környezettudatosságra nevelnek
Őszre felavatják a nagycsaládos házat
Operettest a színházteremben
Gondolatok a mai iskolarendszerről
Új tanácstagok és új tanács Moholon
Algernon-effektus Moholon
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Legyél a Cimborám!
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A közönséges vakond
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Sakk
A Műszaki Iskola jubileuma
Impresszum

A Vöröskereszt hete Adán
Rendhagyó kiállítással mutatták be a szervezet tevékenységét

A közelmúltban tartották a Vöröskereszt adai szervezetének évi közgyűlését, ennek keretében sor került a szervezet új elnökének megválasztására: Kiss Tibort Győri Erzsébet követi majd az elnöki poszton. az igazgatóbizottságban is változás történt, ugyanis Ninčić Valéria helyett Milošev Annamária került a tagságba.

    – A közgyűlésen a beszámolók és a tervek elfogadásán kívül az aktivitások közül kiemelt hangsúlyt kapott az a kiállítás, amellyel a Vöröskereszt működésére, illetve a szervezet munkájára és programjaira szeretnék felhívni a figyelmet – nyilatkozta Krizsán Vilmos, a szervezet titkára, majd elmondta, az említett kiállítást május 8-án, a Vöröskereszt nemzetközi napján nyitották meg, és a Vöröskereszt hete folyamán volt látogatható.
    – Azzal a szándékkal szerveztük meg ezt a tárlatot, hogy bemutassuk emberbaráti szervezetünk gazdag tevékenységét, hagyományait és programját – folytatta a titkár, hozzátéve, arra is lehetőséget biztosítottak, hogy egyes általános iskolai osztályok is megtekinthessék a tárlat anyagát. – A kezdeményezés igen sikeresnek bizonyult, hiszen elmondhattuk, hogyan alakult a Vöröskereszt, beszélhettünk Jean Henry Dunant-ról, a solferinói ütközetről, illetve arról is, melyek azok az alapelvek, amelyek alapján a mai napig működünk. Kiemeltük az önkéntességet, hiszen valamennyi aktivitás az önkéntesek munkájához kötődik. Az ismertető után a programokat is bemutattuk, kiemelve az önkéntes véradás megszervezését, a fiatalok számára szervezett foglalkozásokat és tevékenységeket, mint amilyen például a pályaválasztási tanácsadás, hiszen ennek kapcsán kézikönyvünk is van, amelyet korábban Balassa János pszichológus készített, illetve van egy saját Szenvedélyfüggőség című kézikönyvünk is, amelyben az alkoholon, a drogon és a dohányzásom kívül a mobiltelefon-, az internet-, valamint az édességfüggőség is helyet kap – magyarázta Krizsán Vilmos, és elmondta, a tárlat egy része az idősek programjaival, az idősek gondozásával foglalkozott, ami a Jószomszédi segítség programként indult el, majd Az idősekkel való törődés programjának nevezték el.


(Fotó: Velez Teodóra)

    – A program tevékenységeit továbbra is végezzük, ugyanis az önkéntesek látogatják az időseket, segítenek nekik, és emellett az idősek klubja is működik, ezt most már önállóan működteti a Vöröskereszt. A tárlat külön foglalkozott az emberkereskedelemmel kapcsolatos a problémával, ami világméretű jelenség, továbbá más függőségekkel, a természeti katasztrófák elhárítására való felkészülés fontosságával, valamint az elsősegélynyújtás oktatásával, nemcsak a gyerekek számára. Mindezzel az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk a Vöröskereszt működését a lakossághoz és az intézményekhez, hiszen folyamatosan igyekszünk segítséget nyújtani a lakosságnak, mert vannak olyan helyzetek, amikor idősek, betegek, munkanélküliek, bajba jutott családok szorulnak segítségre. Mi elsősorban a népkonyha programon keresztül segíthetünk, amelyet a szerb kormány, illetve az illetékes minisztérium támogat, másodsorban pedig azokkal a gyűjtési akciókkal, amelyeket a lakosság körében végzünk. Huszonkét éve vagyok a Vöröskereszt adai szervezetének titkára, és ez alatt az idő alatt még egyszer sem volt hasonló kiállítás. Mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyi olyan tárgyat, fotót, plakátot, eszközt és egyéb kiállítani való anyagot tudtunk összegyűjteni, amelyet igazán érdemes megnézni. Itt emelném ki megboldogult Szabó István biológiatanár több száz darabos vöröskereszt-jelvénygyűjteményét, amelyre igazán nagy értékként tekintünk – hangsúlyozta Krizsán Vilmos, és elmondta, hamarosan sor kerül a véradók ünnepségére, illetve egy Erzsébetlakra és a Császár-tó környékére tervezett kirándulást is terveznek, ezen nemcsak az önkéntes véradók vesznek részt, hanem olyan aktivisták is, akik valamilyen módon kiveszik részüket a Vöröskereszt tevékenységéből.

Lajkó Szilvia

maj 2017.

Naslovna strana
Ovo je MŠC-feeling, brate!
Odakle potiče naziv ikone Trojeručice
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Jubilej Tehničke Škole
Impresum


Design by VA