Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. január

Címoldal
Új év, új remények
Községi hírek
A magyar kultúra napja
Tájékoztató a Vajdaságot érintő gazdaságfejlesztési programról
Az adai Műszaki Iskola tanműhelyeinek felszerelése
Játszóház a Csobolyóban
Tea
Az Engelmannok emléke
Ünnep
Egy sokoldalú leányka
Zöldike évértékelő
Luca-napi vigasság
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Mindenféle
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
Az irgalmasság Szent éve

    Az irgalmasság isteni vonás, amelyre Jézus hívott meg bennünket: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”.( Lk 6,36)
    Ez a felhívás hangzott el Ferenc pápa 2015. április 11-én az Irgalmasság arca kezdetű bullájának közzétételével, amellyel a Szentatya kihirdette az irgalmasságnak szentelt rendkívüli Szentévet.
    Az egyház történelmében immár 30. Szentév elmúlt év december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén vette kezdetét és 2016. november 20-án, Krisztus Király ünnepén ér véget.
    A bullában a Szentatya hangsúlyozza, hogy bűnösökként mindannyian rászorulunk Isten irgalmára, és hogy ennek az irgalmas szeretetnek legnyilvánvalóbb megnyilvánulása, kifejezése a bűnbocsánat. Engednünk kell, hogy Isten irgalma átformáljon bennünket ,mert csak így tudunk másokhoz mi is irgalmasok lenni.
    Ferenc pápa felszólít bennünket, hogy úgy legyünk jelen a világban, hogy viselkedéseinkben az Atya jelei látszódjanak.
    (Felmerül a kérdés: hogyan tudjuk ezt keresztény emberként megvalósítani? A válasz csak egy lehet: a szívből fakadó irgalommal és az őszinte megbocsátással.  Nem tudunk ugyanis Krisztussal kiengesztelődni, ha egymással nem békülünk meg, ha másoknak nem bocsátunk meg.
    Néha talán nem is érzünk magunkban sértődöttséget, haragot, neheztelést másokkal szemben, de nem árt elgondolkoznunk azon, hogy okoztunk-e már másoknak bánatot, bosszúságot, beszéltünk-e úgy másokkal, másokról, hogy bennük él a sértődöttség, neheztelés vagy harag?)
    A bullában a Szentatya felhívja a figyelmet a társadalom peremén élők elfogadására, hogy megérezzék jelenlétünket, barátságunkat, testvériségünk melegét. Ennek életre hívása érdekében a dokumentum ismerteti az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Ezek a rászorulók élelemmel és ruházattal való ellátása, a jövevények befogadása, a bizonytalanok jó tanácsokkal való ellátása, a tudatlanok tanítása, a bűnösök intése, a türelem gyakorlása, az élőkért és holtakért való imádkozások.
    A bulla kimondja, hogy az irgalmasság szétfeszíti, felülmúlja az Egyház határait: kapcsolatba hoz bennünket a zsidósággal és iszlámmal  és a többi nemes hagyománnyal. A pápa sarkall a vallásközi párbeszédre, egymás megértésére és elfogadására.
    A dokumentumban a Szentatya az Egyházat teszi az irgalmasság első tanújává, a megbocsátás, a segítség, a szeretet gesztusának hordozójává.
    Ferenc pápa mint egy összegezésként megadja a Szentév célját is, hogy ti. mindannyian éljük meg az irgalmasságot, amely az Atyától szüntelenül árad felénk.

    Kérjük a Jóistent, legyen bennünk alázatos lelkület, hogy elindulhassunk az irgalmasság útját járni, hogy embertársaink megtapasztalhassák: bennünk az irgalmas Atya szeretete sugárzik minden ember felé.

Morvai Matild, MA

januar 2016.

Naslovna strana
Opštinske vesti
O olovnoj ploči iz 18. veka i još ponečem
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Аeroklub Ada
Memorijalni turnir u malom fudbalu "Balog Bela" 2015/16
Šarena strana
Impresum


Design by VA