Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. január

Címoldal
Új év, új remények
Községi hírek
A magyar kultúra napja
Tájékoztató a Vajdaságot érintő gazdaságfejlesztési programról
Az adai Műszaki Iskola tanműhelyeinek felszerelése
Játszóház a Csobolyóban
Tea
Az Engelmannok emléke
Ünnep
Egy sokoldalú leányka
Zöldike évértékelő
Luca-napi vigasság
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Mindenféle
Tarka oldal
Impresszum

Egy sokoldalú leányka
Beszélgetés Bognár Odettel

    Tisztelt Olvasók, egy olyan leánykát szeretnék Önöknek bemutatni, aki igen sokoldalú, tehetséges és sikert sikerre halmoz – talán többen rájöttek, kiről van szó; Bognár Odettről, aki a Cseh Károly Általános Iskola VI. b) osztályába jár, és akivel még decemberben a Facebookon  keresztül beszélgettem el. EE fiatal tehetséggel arról beszélgettem, hogy mióta szereti a zenét, a népdalokat; mennyi fellépése volt; hogyan került be a Röpülj páva népzenei vetélkedőbe (amelyet az MTVA szervezett és a Duna TV közvetített); mik az idei tervei.

    Odett készségesen és szép sorjában válaszolt kérdéseimre:  „A zene iránti szeretetem már óvodás koromban nagy szerepet játszott az életemben, és a népdalokat is korán  megismerhettem, tekintettel arra, hogy a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagja vagyok már elég rég óta. Azonkívül a Bartók Béla zeneiskolába járok tambura szakra, de iskolánk énekkarának és a Tűzsziget adai Nagycsaládos egyesületnek is tagja vagyok; ezek keretein belül számos fellépésem, versenyen való részvételem, vendégszereplésem van, és ahova  hívnak vagy engem vagy a Vadvirágot, igyekezünk eleget tenni, ugyanakkor a zeneiskola által is  részt vettem versenyeken.  Tudásom szakmai részét Zombori Péternek és Ćupić Annamária tanárnőnek köszönhetem, akik megtanítottak tamburázni, míg a Vadvirágban a népdaléneklést tanulhattam meg. A „Szólj síp, szólj” újvidéki népzenei vetélkedőn több ízben felléptem, és itt a legnagyobb sikernek, elismerésnek a kiemelt aranyérmet tekintem a hangszeres szólisták kategóriájában (tamburán muzsikáltam népdalokat), de emellett számos diplomát, arany-, ezüst diplomát és elismerést szereztem különböző versenyeken, ezek közül még kiemelném a Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat. Voltam a Durindón, az Interetno fesztiválon, az óbudai népzenei iskolában  és persze a legjelentősebb verseny, amin részt vettem tavaly, az a magyarországi Röpülj páva népzenei vetélkedő volt!
    Tavaly tavasszal tanáraim egyik alkalommal meglátogattak, és megkérdezték: volna e kedvem részt venni a Röpülj páva vetélkedőn, ugyanis tavaly  gyermek-fellépők mehettek. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom; először  részt kellett venni egy online előválogatón, és aki onnan továbbjutott, arra személyes megmérettetés várt. Én Szarvason voltam területi (körzeti) válogatón – innen 48-an jutottak be az elődöntőbe, köztük én is. Ez mindannyiunk számára azt is jelentette, hogy részt vehettünk egy balatoni táborban, ahol ismerkedtünk egymással, pancsolhattunk, de volt felkészülés is. E tábor után nagyon sok gyakorolás, felkészülés következett, nemcsak az elődöntőre, hanem a középdöntőre és a döntőre is, attól függetlenül, hogy ki jut tovább.  Ezek után jött az első televíziós elődöntő, amelyen sok tehetséges gyerek lépett színpadra a Kárpát–medence minden tájáról. Sajnos nem jutottam tovább, de már a táborban átélt élményeket nem lehet elfelejteni, mint ahogy az  elődöntőben való fellépésemet sem – ugyanis mindkét alkalommal sok gyerekkel megismerkedhettem, és persze sok tapasztalatot is szereztem,  és kaptam dicsérő szavakat  is a zsűri néhány tagjától, és ez nekem jólesett! Természetesen felkészítő tanárom ott izgult az elődöntős fellépésem idején, a helyszínen! Természetesen nem tört le, hogy nem jutottam tovább, bármennyire is szeretem volna (meg idehaza is sokan szurkoltak a továbbjutásomért), hanem további sikerek elérésére adott erőt!
    Biztos vagyok abban, hogy a 2016–os év is, mint az előző évek, sok fellépést, versenyt tartogat számomra – mind a zeneiskola, mind a Vadvirág által, hiszen ezzel meg tudom mutatni, mit tudok és mennyit haladtam előre, át tudom adni mind a klasszikus  zenét, mind a népdalok iránti szeretetet és a népdalok dallamát, a tambura  olykor mélabús, mégis varázslatos hangját.” – fejezte be Bognár Odett a beszélgetést.
    E sorok írója hadd tegye hozzá, hogy tavaly e tehetséges leánykát többször látta – hallotta muzsikálni és énekelni (mind a  Vadvirág  színeiben, mind a zeneiskolában, vagy megemlékezéseken). Legutóbb a Napsugaras ősz adai rendezvényén lépett fel igen szép sikerrel.  Kívánjuk Odettnek, hogy tervei az idén is sikerüljenek, csakúgy mint eddig!

Bálizs Géza

januar 2016.

Naslovna strana
Opštinske vesti
O olovnoj ploči iz 18. veka i još ponečem
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Аeroklub Ada
Memorijalni turnir u malom fudbalu "Balog Bela" 2015/16
Šarena strana
Impresum


Design by VA