Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. január

Címoldal
Új év, új remények
Községi hírek
A magyar kultúra napja
Tájékoztató a Vajdaságot érintő gazdaságfejlesztési programról
Az adai Műszaki Iskola tanműhelyeinek felszerelése
Játszóház a Csobolyóban
Tea
Az Engelmannok emléke
Ünnep
Egy sokoldalú leányka
Zöldike évértékelő
Luca-napi vigasság
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Mindenféle
Tarka oldal
Impresszum

Új év, új remények

    Amikor a vezércikk megírásán gondolkodtam, megfordult a fejemben, talán ideje lenne a szépről és a jóról is írni, mert általában a hiányosságokra igyekszem rámutatni. Igaz nagyon-nagyon óvatosan, mert ekkora közösségben, mint a miénk, nagyon gyorsan magukra ismernek az érintettek, és már kész is a nézeteltérés. Való igaz, hogy több szép és említésre méltó esemény is történik községünkben, de ezekről a történésekről annyiszor és annyi helyen beszámolnak rádiók, televíziók, újságok, közösségi oldalak, tehát úton-útfélen, hogy az ember, ha csak ezeket a híreket nézi, olvassa vagy hallgatja, úgy tűnhet neki, mint ha Ada lenne maga a Kánaán.
    Nem egészen így van, és ezért azokról a dolgokról is szólni kell, amelyek nem annyira szépek, de a közösség jövője érdekében tudni kell róluk. Az újságunk közepén található anyakönyvi hírekből láthatjuk, hogy tovább fogyatkozunk. A 106 új szülöttel szemben 320-an hunytak el. Igaz ebbe benne vannak azok a személyek is akik, az idősek otthonában haláloztak el, Moholon, de ha hozzáadjuk azokat a személyeket, akik 2015-ben külföldre távoztak, akkor megállapíthatjuk, hogy újra több száz személlyel vagyunk kevesebben. Mondhatnánk, hogy másfelé is hasonló a helyzet, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy semmit nem lehet tenni, és bele kell nyugodni. Magyarázkodhatunk, ámíthatjuk egymást és magunkat, hogy mindent megteszünk a fiatalok, és a családok itt maradásáért, az új munkahelyek létrehozásáért, de biztos így van ez? A községi vezetés számtalanszor hírül adta az elmúlt évek során, hogy külföldi beruházókkal tárgyaltak, de valahogy ezekből a hírekből valós beruházásokra nem igazán került sor. Az ipari zónában kiépült objektumok többsége a már helyi működő vállalatok bővítése. A „sziloszok”, gabonatárolók építése sem hozott sok új munkahelyet. Megépültek, van, amelyik már gazdát is cserélt, de ebből az itt élő lakosságnak az égvilágon semmi haszna nem származott. Olyan vállalkozás is van, amelyre már lakat került. Jöhet a jogos kérdés, hogyan lehet, hogy egyetlenegy erősebb vidéki vagy külföldi beruházónak sem sikerült Adán megvetnie a lábát? Képzeljük csak el, mit hozna, ha egy külföldi beruházó nyitna egy 150-200 alkalmazottat foglalkoztató üzemet, ahol a fizetések is elfogadhatók lennének? Lelassítaná az elvándorlást, és igazgatná a munkaerőpiacot. Kell a szennyvízcsatorna, kell a kövesút is, a kollégium is stb, csak legyenek, akik használják, és élvezik.
    Még néhány hónap és itt a választás. Minden szinten választunk képviselőket, és az a fontos, hogy részt vegyünk, ezeken a választásokon, mert szerintem erkölcsi joguk csak azoknak lesz „beleszólni”, „kritizálni” valamit és valakiket, akik leadták a voksukat.

    Új év, új remények. Békés évet kívánok olvasóinknak.

Gecse István

januar 2016.

Naslovna strana
Opštinske vesti
O olovnoj ploči iz 18. veka i još ponečem
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Аeroklub Ada
Memorijalni turnir u malom fudbalu "Balog Bela" 2015/16
Šarena strana
Impresum


Design by VA