Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. január

Címoldal
Új év, új remények
Községi hírek
A magyar kultúra napja
Tájékoztató a Vajdaságot érintő gazdaságfejlesztési programról
Az adai Műszaki Iskola tanműhelyeinek felszerelése
Játszóház a Csobolyóban
Tea
Az Engelmannok emléke
Ünnep
Egy sokoldalú leányka
Zöldike évértékelő
Luca-napi vigasság
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Mindenféle
Tarka oldal
Impresszum

Ünnep

    Az ünnepek közeledtével harapni lehetett a levegőben a készülődést, ami kissé megváltoztatta a hétköznapjainkat. Bár a természet nem pazarolta szépségét, s hófehér szűzi tisztasággal sem fedte be vidékünket. Az ünnep akkor is csak közeledett. Sajnos, nem volt fehér karácsonyunk, de az ünnep csak ünnep volt, s a szeretet ünnepe még jobban azzá vált. Nem a külsőségekre kellene fektetni a hangsúlyt, hanem a belső értékre, lényegére. De ez sokszor nehezen valósul meg.
    Ez idő alatt Törökfalun a Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében, a hagyományos karácsonyi vásárral és kis kultúrműsorral már ádvent negyedik vasárnapján megkezdődött az ünnepre való készülődés. Felsőhegyről hagyományápolók betlehemi öröm üzenetükkel, a völgyparti asszonykórus karácsonyi énekekkel, valamint a helybeli Cinege gyermekcsoport és a Búzavirág asszonykórus is fellépésükkel csodálatos ünnepi hangulatot hoztak létre. Mindez után sor került a vásárra, amelyen sok ügyeskezű árus portékáját lehetett megcsodálni és megvásárolni. 


Felsőhegyi betlehemesek Törökfalun


Karácsonyi vásár Törökfaluban

    Másnap Völgyparton "A mama mézeskalácsa" megnevezéssel, a helybeli idősek klubjának tagjai szervezésében, ünnepváró műsort szerveztek. Hetekkel előbb megkezdték a készülődést, a díszek elkészítését az épületen és a teremben, ahol az ünnepi műsorra sor került. Aznap delelőt a mézeskalács-sütésére került sor, majd a kora délutáni órákban sor került a kulturális műsorra is, amelyre a falu apraja és nagyja összejött. A szeretet ünnepének hangulatában a helybeli óvódások óvónénijük, Bagány Andrea vezetésével betlehemes játékot adtak elő. Ezt követően a völgyparti asszonykórus karácsonyi énekcsokorral lépet fel, Magdolna Ady Endrétől egy verset szavalt s végezetül Borsos Szilveszter népdalokat énekelt. A kis műsor után mézeska-lácsokkal és teával kínálgatták a jelenlevőket.
    Az idén is télapócsomagokkal örvendeztette meg az iskolás előtti gyerekeket a törökfalusi helyi közösség és azokat is, akik még kissebek, de betöltötték már az egy évet. Kilencven csomagot osztott szét a Télapó Törökfalun, Völgyparton és Valkai soron a gyerekek között, akik örömmel fogadták, de voltak közöttük olyanok is, akik megszeppentek. A helybeli óvódások és kisiskolások kis programmal várták a Télapót és a kicsiket, akik szüleikkel érkeztek.  Az ünnepléseket a Télapóval az iskolákban is meg tartották, ahol az önkormányzat jóvoltából az alsósok is kaptak csomagokat, de még egy kis szórakozásra is futotta a gyerekeknek. Felénk is hangos volt az újév várása, mint mindenfelé, a világ akármely szegletéről is legyen szó. Házibulik, szervezett vigasságok és szórakozás mellett durrogás és tűzijátékok villanása jelezte az éjfélt. A környező településeken, s a saját településeinken magasba lőtt tűzijátékokat lehetett látni, s megrezzenni a durranásoktól.


A télapó a völgyparti iskolában

    Múlt év őszén Törökfalun a Százszorszép ME épületét az adai önkormányzat megkezdte a felújítási munkálatokat. Az év végére sikerült is befejezni a tervezett projektum első részét: a tető lecserélését, az esőcsatorna, ajtók ablakok kicserélését és a külső homlokzat befestését.  Január 8-án az esti órákban Bilicki Zoltán adai városelnök és Nagy Rózsa, az egyesület elnöke ünnepélyesen, szalagátvágással átadták az épületet a falu polgárainak. Bilicki Zoltán ezt követően évértékelő beszámolót mondott az egybegyűlteknek az elmúlt évről, valamint a tervekről, amelyekre a közeljövőben fog sor kerülni.
    Pályázati ismertetésre került sor január 11-én Törökfalun a Százszorszép ME épületében, melyet Fehér László tartott Bálint Ferenc, Világos Tibor és Patyi Lajos kíséretében. Magyarország gazdaságilag 50 milliárd forinttal támogatni fogja a délvidéki magyarokat az ittmaradásra, majd jut a mezőgazdaságra, a turizmusra, kis- és közepes vállalkozások támogatására is. Az érdeklődők, akik a termet dugig megtöltötték, hallhattak a pályázati lehetőségekről, amelyek hamarosan közzé fognak tenni.
    A kissé zsúfolt évvége után az év eleje is zsúfoltan kezdődött, már ami a programot illeti. A táj továbbra is megmaradt a régi, a szeszélyes időjárásával, amelyre nem mondhatnánk, hogy télies. Eső, havas eső, fagy, licspocs és sár, ami az idei telet jellemezi. A tűzrevaló pedig szedi össze a lábát, s még messze a tavasz.

Molnár József

januar 2016.

Naslovna strana
Opštinske vesti
O olovnoj ploči iz 18. veka i još ponečem
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Аeroklub Ada
Memorijalni turnir u malom fudbalu "Balog Bela" 2015/16
Šarena strana
Impresum


Design by VA