Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

RÉGI TÁRGYAK IRÁNTI GYŰJTŐSZENVEDÉLY

    Tóth Sándor Törökkanizsán született, de 2001 óta itt él Adán, mégpedig egy takaros kis házban, ahogy a Cseh Károly utcából megyünk balra lefelé a Pernyésbe. Az ő udvarukat nyáron érdemes megcsodálni, hiszen annyi régi tárgyat láthat az ember, amilyent én eddig csak a Tájházban láttam. Persze sok virág is van e tárgyakba helyezve, vagy körülöttük, illetőleg az udvarban. Sándornak van egy különleges hobbija: gyűjti a régiségeket. Erről beszélgettem el vele nemrégen.

    „A régi tárgyak gyűjtését 2001-ben kezdtem el, amikor ideköltöztünk Adára; azelőtt is már láttam nagyszüleimnél, szüleimnél régiségeket (persze itt elsősorban kisebb tárgyakra gondolok), amik nekem megtetszettek, azután megszerettem e tárgyakat és elkezdtem gyűjteni. Mamám és tatám házából is hoztam jó néhány kidobott vagy félretett régiséget, szüleim házpadlásáról is kerültek ide régi tárgyak, amiket én megpucolgattam és a gyűjteményem részét képezik. Vettem is egy részüket, de sok olyan régi tárgyam van, amit kaptam vagy csereberéltem. Tornyoson és Zentán is van egy-egy jó ismerősöm, akikkel cserélgetni szoktam. E hobbihoz az ötletet nem adta senki, hanem egyszerűen megszerettem e régiségeket és a kíváncsiság vitt rá a gyűjtésükre. Érdekelt hogyan éltek régen az emberek, milyen kisebb tárgyakat, eszközöket használtak, kezdve a szenes vasalótól a mozsáron át a különféle köcsögökig.  A mai fiatalok nem is tudják, mi az, és mire használták a régi tárgyat, edényt, amit meglátnak nálam!


Csigáskút, kocsikerekek, tragacs (dragacs), kukoricamorzsoló, hámfa Tóthék udvarán

    A legrégibb tárgy biztosan van 100 éves! Mi minden található e gyűjteményben? Elég széles skálájú régiségek tulajdonosa vagyok. A már említett szenes (vagy parázs) vasaló, mozsár, különféle köcsögök mellett megtalálható egy régi kerékpár, vasból készült gyermekülés (persze régi), fa-villa, abronyica (valamikor az emberek evvel mentek a kútra vízért, két végükre volt akasztva 1-1 vizeskána), fából készült talicska, amit a régi emberek egyszerűen tragacsnak hívtak, a régi Jugoszlávia köztársaságainak zászlói, egy 1920-as évből származó Árpádsávos magyar zászló, régi órák és így tovább. Mintegy 80 régi tárgy képezi e különleges gyűjteményt, ahogy maga mondta, aki elmegy autóval vagy kerékpárral nyáron a ház előtt és véletlenül benéz az udvarba, megcsodálhatja e régiségek egy részét. Télen ládákba rakom és egy alsó épületben tartom őket, így megvédem az időjárás viszontagságaitól! Érdekes, hogy két leányunk, akik külföldön vannak, néha-néha amikor hazajönnek, mindég hoznak valamilyen régi tárgyat – ők is megszerették és tudják értékelni, azért mert kisebb korukban megmagyaráztuk, hogy mire szolgált.
    Nem tudom, hogy Adán van e még valaki, aki egyszerre többféle régiséget gyűjt, mint én, lehet, hogy akad. Én saját kedvtelésből gyűjtöm e régi tárgyakat, nem pedig azért, hogy kiállítsam őket, például a MIRK-en (amikor itt szervezik meg). Az igaz, hogy néhány régiséget odaadtam a törökkanizsai tájháznak, azzal, hogy bármikor visszakérhetem őket!
    Terveim e téren? Tudja, itt nem igen lehet tervezni előre, néha bejön valami régiség, de van olyan is, hogy sokáig nem akadok semmiféle régi tárgyra; szeretném hogy a család tovább élvezze nyáron e régiségeket, már ami kifér az udvarba” – fejezte be a beszélgetést Tóth Sándor.

Bálizs Géza

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA