Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

183. Karácsonyi zöld levél
NAUTILUS

    Nem titok, hogy örök életemben a teremtés tényének (elméletének) feltétlen híve voltam és vagyok, ám a minap olvasott  szakcikk a csigáspolipról (Nautilus pompilius) kibillentett nyugalmamból és egy percre sem feledem, leköti minden gondolatom. A Nautilus egy tengeri állatka, mészháza külső végében él, és házának belső tere kamrákra van osztva. Ezek a mindenkori merülési mélységtől függően gázzal vannak feltöltve, úgy, hogy minden helyzetben ő saját maga szabályozza a szükséges lebegési állapotát, mi több, megfelelő vízsugár kispriccelésével a kívánt irányba haladhat is! A mi modern tengeralattjáróink ezzel szemben ormótlan és tehetetlen szerkezetek. Ezek az állatkák általában 400 méteres mélységben tartózkodnak, éjszakánként pedig, a cellák gáztartalmának szabályozásával, 100 méterre a tengerszínt alá jönnek. Élőhelyeik a trópusi tengerek, ők maguk így úszó életmódot folytatnak, méretük kifejlett állapotban mintegy 25 cm, testtömegük 6 kg. Házuk előre csavarodó spirál, amely tehát egymást követő kamrákból áll, és az ezekben általa termelt gáz és a folyadék arányának változtatásával szabályozza tartózkodási mélységét a tengerben. A Nautilus háza csodálatosan szabályos mértani pontossággal "szerkesztett". Bárhogyan is rajzolunk egyenest a középpontján áthaladva, mindegyik metszésarány, – (AC:DB = FG:EG) – aranymetszés, tökéletes Fibonacci sor.

    Ez a tökéletes "alkotás" már Verne Gyulát is megihlette, s nem véletlen adta Nemo kapitány tengeralattjárójának a Nautilus nevet.
    Nem véletlen az sem, hogy az USA első atommeghajtású tengeralattjáróját (1954) is Nautilus névre keresztelték.
    Ez az 1958 júliusában-augusztusában végrehajtott Napsugár hadműveletben teljesítette az addig lehetetlent: elsőként navigált át az Északi-sark jégpáncélja alatt! Az Északi-sarkot augusztus 3-án, 23 óra 15 perckor érte el. Nos, mindez ahhoz a mi kis tengeri lábasfejűek osztályába tartozó állatkánkhoz fűződik, aki már a teremtés pillanatában többet tudott, mint akármelyik mai szuperkomputer-vezérlésű atomtengeralattjáró! És most azt is olvasom, hogy ez a csodálatos állatka mára végveszélybe került, mert a Fülöp-szigetek, Indonézia és Új Kaledónia körüli vizekben "borzalmas pusztítása zajlik – állította Peter D. Ward, a Washingtoni Egyetem biológusa egy Fülöp-szigeteki csigáspolip-számlálás idején – az eltűnés határán vannak." Az ok? A fényes csigaházból készült dísztárgyak és ékszerek növekvő kereskedelme. Hát mi, innen a Kárpát-medencéből legalább gondolatban (kívánságok útján) álljunk ki e csodálatos (ártatlan) isteni teremtmény mellett és ilyenkor, karácsonykor üzenjük meg neki "Veled vagyunk, Nautilus!"


Verne Gyula: 20 000 mérföld a tenger alatt - regény benne Nemo kapitány Nautilusa

Király János

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA