Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

A MEZŐŐR SZOLGÁLATRÓL
Év végi összefoglaló

    A  mezőőr szolgálat a Standard Kommunális Közvállalat keretébe tartozik. Egész évi tevékenységükről és jövő évi terveikről beszélgettem el Bajić  Dragoljubbal, a szolgálat vezetőjével.


Dragoljub Bajić

    „A mezőőr szolgálat idén mintegy 256 intézkedést, beavatkozást hajtott végre, ezeket földeken, gyümölcsösök­ben esett károk alkalmával (például lopások, termék-eltulajdonítások), illetőleg más esetekben végeztük. Velem együtt hatan vagyunk a szolgálatban, mindegyiküknek van egy körülbelül 4.000 hektáros területe, ugyanis az 5 mezőőr körzetenként van beosztva, úgy, hogy lefedje Ada község területét. Természetesen Moholon is, Törökfalun is van emberünk. Tudni kell azt is, hogy mi kb. 20 000 hektárt felügyelünk. Együttműködésünk nagyon jó a mezőgazdasági termelőkkel, gyümölcstermesztőkkel, a vadászegyesülettel, a helyi közösségekkel, a rendőrállomással, a községi önkormányzattal, tűzoltókkal és más hasonló szervezetekkel. A jelenlegi szolgálat hat éve működik, minden mezőőr fel van szerelve és a szolgálat idén hozzájutott egy terepjáró autóhoz is, ami lényegesen könnyebbé, gyorsabbá teszi tevékenységünket. Mi sajnos nem büntethetünk senkit, mivel nincs erre felhatalmazásunk, komolyabb lopásokkor együtt megyünk terepre a rendőrökkel és ők már illetékesek arra, hogy kihágási bíró elé küldjék a tolvajt, ha a kár értéke kevesebb vagy legfeljebb 5000 dinár, amennyiben azonban meghaladja ezt az összeget, akkor az illető tettes ellen bűnvádi feljelentést tesznek! Szolgálatunk dolgozói legtöbb esetben arra törekednek, hogy a felek megegyezzenek egymással, különösen akkor, ha mondjuk a gyümölcsfákat permetezi valaki és véletlenül a szomszédnak is kárt okoz. Vannak azonban más esetek is, amikor a sértett  kiegyeznek egymással.
Legtöbb intézkedésünk tavasztól ősz végéig történik, de vannak esetek, amikor télen is ki kell menni terepre. Tavasszal és nyáron a lopások miatt kell beavatkoznunk – vagy a megkárosított személy szól nekünk, vagy mi vesszük észre terepszemle közben. Ősszel leginkább a víkendházakba törnek be, és ilyenkor a szolgálat dolgozója, valamint a rendőrség embere mennek ki. Itt kell kiemelnem, hogy a fent említett időszakban rendszeresen járjuk a terepet, több esetben a mezőgazdasági termelővel  megyünk ellenőrzésre. Ők jól ismerik a szolgálat dolgozóit, meg van a telefonszámunk, mondhatni magas fokú az együttműködésünk! Sok gondot jelent a mezőőr szolgálatnak a juhok terelése is községünk területén. Minden intézkedésről jegyzőkönyvet készítünk.
    A finanszírozásunkat részben a Standard végzi, másrészt a községi önkormányzat is hathatós anyagi támogatást nyújt, ugyanakkor a két közintézmény szakszolgálata követi a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság pályázatait, részt vesz e pályázatokon és ily módon is pénzügyi támogatáshoz jutunk!
    Ami a jövő évi terveinket illeti, elmondhatom hogy az eddig szerzett tapasztalatokat szeretnénk továbbra is fenntartani, esetleg ha vannak hibák, azokon javítani, a fentebb felsoroltakkal való együttműködést – beleértve a Farmer földművesek egyesületét is – ha lehet javítanánk, még szorosabbá tennénk. A mezőgazdasági termelőkkel való kiváló kapcsolatokat tovább ápolnánk, a rendszeres terepszemlét továbbra is végeznénk, valamint ha sikerülne megteremteni az anyagi feltételeket, szeretnénk még egy terepjáró autót kapni, beszerezni” – fejezte be a beszélgetést Bajić Dragoljub, a mezőőr szolgálat vezetője!

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA