Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Új EU-s pályázási lehetőségek

    A VMSZ községi szervezete december 4-én pénteken tartott sajtótájékoztatót Adán. Világos Tibor a VMSZ községi elnöke elégedetlenségét fejezte ki a megemelt adókkal kapcsolatban. A mezőgazdasági földterületekre vonatkozóan ez 22%-os növekedést jelent, 110-ről 135 dinárra. Kifejtette, a VMSZ továbbra is igyekszik az érdekvédelmet képviselni, amit a párt alapszabályzata előirányoz, hiszen a VMSZ a legfőbb magyar kisebbségi párt, helyette ezt más párt nem fogja megtenni. A 2015-ös év sikerének tekintik, hogy több civil szervezettel is jó együttműködést alakítottak ki, jól működik a falugazdász-szolgálat, valamint a VMSZ központi szervezetének keretében, a CMH-val együttműködve beindították a község területén a falugondnoki szolgálatot. Bálint Ferenc elmondta, az új községi pártvezetés gazdasági lépéseket tett. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége leányvállalatával, a Vajdasági Termeltetői, Beszerzési, Értékesítői Társasággal elkészítették a község felzárkóztatási tervének nyers változatát. Minden olyan község, amelynek tervei vannak, a vidékfejlesztési EU-s programokra sokkal könnyebben tudnak pályázni. Felmérték a község szabad tárolókapacitásait is, ugyanis a külföldi beruházókat ez is érdekli. Megindították a tájékozódást a Magyar Kereskedőház Zrt. felé, amely biztosítja a növénytermesztőinek, hogy kijussanak a világpiacra, ahol 28 ország piacán kínálják a Vajdaságban termesztett növényeket. Folyamatos a tájékoztatás a magyarországi támogatásokról és hitelekről, amiről Pásztor István és Magyarország miniszterelnöke megegyezett, hogy elkerüljék a lemaradást.

Gecse Attila


   Jótékonysági gyűjtés a rászorulók részére

    A VMSZ Női Fóruma Adán jótékonysági gyűjtést szervezett rászoruló családok részére. A felajánlások között voltak ruhák, plüssfigurák, játékok, édességek, rágcsálnivalók, iskolatáska. A szétosztásra december 19-én szombaton került sor. Az ilyen gyűjtések nagyon fontosak, ezáltal olyan családok számára sikerült közelebb hozni a Karácsony hangulatát, akiknek nincs módjukban ajándékot vásárolni, viszont a hálás gyermek tekinteteknél nincs ami többet érne.


Támogatás a Körképnek

    A Magyar Nemzeti Tanács által kiírt pályázaton sikeresen vett részt a Körkép Tájékoztatási Társaság. A támogatást eszközbeszerzésre igényeltük és 40.000 (negyvenezer) dinárt ítéltek meg, amelyből egy újabb típusú fényképezőgépet vásároltunk. Köszönjük a támogatást.

Gecse István, a Panorama - Körkép főszerkesztője


    A New Ada  Dance Táncklub december 6-án a Szabadkán  megtartott Tornado open nemzetközi táncversenyen igen szép sikereket ért el;  a táncosok a különböző  kategóriákban és  korcsoportokban 12 első,  3 második,  1 harmadik,  egy hatodik  és egy  hetedik helyezést értek el – tudtuk meg Orovec Béla művészeti vezetőtől. E táncklub táncosai az Adán december 12-én délelőtt (10 órától, a színházban) megtartott IX. New Ada Dance táncversenyen szintén igen sikeresen szerepeltek. A versenyen 5 klub, köztük egy eszéki (Horvátország) vett részt, így nemzetközi jellege volt. A házigazda-szervező táncklub mindegyik  korosztályban és a különféle tánckategóriákban 21 arany-, 5 ezüst  és egy bronzérmet szerzett, ami annál is inkább nagy siker, mivel  mintegy  200 versenyző  vett részt (5 klubból) a versenyen –  mindezt szintén Orovec Béla közölte,  aki elmondta  még, hogy a IX. Táncfesztivál (este  18 órakor) e napon, a színházban, közel két órát tartott. Igen látványos volt, nemcsak a táncfajták (kategóriák) sokaságát illetően, hanem a klub táncosainak remekbeszabott táncait illetően is. Ügyességükkel gazdagították a közönség szépérzékét!

Bálizs Géza


    Az idén is lesz utcai újévvárás a nyári színpadnál december 31-én a Községi Idegenforgalmi Szervezet és az önkormányzat szervezésében. Az érdeklődőket szórakoztató műsor, forralt bor, meleg tea várja; éjfél után tűzijátékkal köszöntik az új, 2016-os évet! Természetesen a vendéglők, éttermek, nagyobb kávézók is szerveznek szilveszterezést: a Laguna, Galiba étterem, a Park szálloda étterme bőséges vacsorával, itallal, éjféli pezsgővel, hajnali terítéssel és jó (élő) zenével várja a vendégeket, a kávézók szerényebb, de vidám hangulatú szilveszterezést ígérnek a szórakozni vágyó fiataloknak.

Bálizs Géza


    Ada község önkormányzata sikeresen pályázott a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal közmunka-programára. Ennek köszönhetően községünkben 25 munkanélküli, a hivatal nyilvántartásában szereplő személy kap munkalehetőséget az elkövetkező 3 hónapra. A leendő foglalkoztatottakkal ma történt meg a szerződések aláírása.


    December 1-jén zajlott le a szeméttelepen és a sintértelepen a patkányirtás, melyet az önkormányzat minden évben elvégeztet. Az adai állatorvosi állomás a minél nagyobb hatékonyság érdekében egyszerre végezte az akciót a két helyszínen.


    A Zöldike természetvédelmi civil szervezet tagjai december 12-én a Moholi nagyút mentén ezer szil facsemetét ültettek el a helyi önkéntes tűzoltó testület tagjaival, a nyugdíjas egyesület, az asztaliteniszezők, illetve a falu önkénteseivel, valamint 14 iskolás gyermek közreműködésével.


A Zöldike faültetői

    A munkaakció összköltségét az önkormányzat és a moholi helyi közösség támogatta. A faültetés szervezője köszönetet mond minden résztvevőnek, kiemelten Almádi Attila, Kocsis Sándor és Lakatos Norbert helyi lakosoknak az önzetlen segítségükért.

(Lajkó Szilvia)


    Terjed a társadaslmi kirekesztettség érzete. Miközben az élettartam meg az idősek életminősége minden fejlettebb országban növekszik, Szerbiában minden tizedik idős személy a szegénységi küszöb alatt él, több mint 11 ezer 65 évnél idősebb polgár szociális segélyben részesül és csknem félmillió idős személynek minimális nyigdíja van.


    Újabb támogatások a Műszaki Iskolának. A Magyar Nemzeti Tanács két klímaberendezés vásárlására biztosított támogatást a Műszaki Iskolának. A 45 000 dinárból két klímaberendezést vásároltak és a számítógépes szakteremben szeretlték fel őket, továbbá a Tartományi Oktatásügyi Titkárság jóvoltából két utánfutót kaptak. Az utánfutók az iskolában legyártott alkatrészek és más kellékek szállításában segítenek. Ezeknek az atesztált utánfutóknak az összértéke 126 000 dinár.


    December 16-án 16,30-kor a városháza nagytermében folytatódott dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész  Magyar költők és a Biblia című előadás-sorozata;  ezen az előadáson Weöres Sándor költő, műfordító azon költeményeiről beszélt, amelyek témáját részben a Biblia ihlette;  költészetét ismertetve Reisinger elmondta, hogy az írót nagy költői kultúra, a különböző stílusok kiváló ismerete, ragyogó verselési és ritmikai készség jellemezte. Szinte teljes életművét szubjektivista világszemlélete, az életben való csalódottsága jellemezte, és a nihilizmus nyomta rá bélyegét! A költő verseinek stílusa igen sajátságos.

Bálizs Géza


    Az adai Szarvas Gábor Könyvtárban decemberben is folytatódtak a gyermekműsorok, foglalkozások az óvodás és iskolás korú gyermekek részére; volt kézműves  foglalkozás (többször is),  Bábjáték Jancsi bohóccal... E műsorok 15 órakor kezdődtek a gyermekkönyvtárban. Egyik ilyen foglalkozáskor arrafelé jártam és benéztem. Örömmel állapíthattam meg, hogy  sok  kisgyermek volt bent, ami azt jelenti, hogy érdeklik őket a műsorok, foglalkozások. Ez utóbbiak esetében kézügyesség is ragad rájuk!  Hasonló  rendezvények minden hónapban voltak,  kivéve a nyarat.  Személy szerint jónak találom ha a gyerekeket lefoglalják olyasmivel, ami egyrészt nevelő hatással van rájuk, másrészt kézügyességüket is fejleszti!

Bálizs Géza

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA