Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Kétéltű szavak

    Nemcsak a biológiában vannak kétéltűek (vagyis olyan állatok, amelyek részint vízi, részint szárazföldi életet élnek), a műszaki nyelv is számon tart efféléket (itt a kétéltű járműre vonatkozik, amely szárazföldön és vízen is használható), sőt a szókészlet bizonyos elemeit is ilyeneknek tekinthetjük (ezekre az jellemző, hogy különböző nyelvrétegekben is előfordulnak, persze más-más jelentésben).
    A kétéltű szavak jó része a köznyelvben is megtalálható. Számos olyan van köztük, amely egyik-másik nyelvjárásban is használatos, csakhogy nem azt jelenti, mint a köznyelvben. Például a doboz nyelvjárásainkban 'vesszőkosár' vagy 'szalmakosár' jelentésű, a bútor 'ingóság, málha', az árnyék 'fészer', a poggyász 'holmi', a hitvány 'sovány, gyenge', a pongyola 'hanyag, rendetlen' stb. A Székelyföldön a szigorú nem 'erélyes, kemény, hajthatatlan', hanem 'vézna', a kertel jelentése 'kerítést készít, körülkerít', a korcsolya itt 'szánkó', az élet 'telek' stb.
    Olykor a köznyelvből ismert szó mást-mást jelent az egyes nyelvjárásokban. Például az alapos néhol 'testes, vaskos, köpcös' jelentésű, másutt pedig 'jómódú, gazdag', a bátor lehet 'gyors' vagy pedig 'jámbor, szelíd', esetleg 'szép', az aggaszt egyes vidékeken 'túrót készít', máshol pedig 'tönkretesz'.
    A szaknyelvekben is számos kétélű szóra bukkanhatunk. A közlekedés nyelvében például a műtárgy nem 'művészi alkotást' jelent, hanem 'közlekedési vagy árvédelmi vonalakba beilleszkedő építményt' (amely lehet zsilip, híd, duzzasztógát stb.), a sárkány a repülőgép főrészének a neve, a váltó nem 'értékpapír', hanem 'a vasúti kitérők első része, amely a mozgó csúcssíneket tartalmazza' stb. Az építészet szóhasználatában az akna a föld felszínéről indított üreg, amelyet szállítás, közlekedés vagy szellőzés céljából föld alatti építkezési munkáknál építenek, a pernye hidraulikus kötőanyagként használt porszénhamu, a roskadás a terhelés alatt álló talaj térfogatcsökkenése stb.
    Itt van aztán a tolvajnyelv vagy utcanyelv. Ez a nyelvjárásoktól eltérően már meglevő köznyelvi szavakat használ fel: a dohány szó jelentése itt 'pénz', az ürgéé 'férfi, fiú', az almásé 'nincs', a bakteré 'börtönőr'; diótörőnek mondják a fogat, téglának a besúgót, varjúnak a fegyőrt, burának a fejet, fagylaltosnak a közlekedési rendőrt, kaptárnak a börtönt, karperecnek a bilincset, kobrának a szemüveges embert; az ábra szó helyzetre, ügyre utal, a bőr nőre, a cukor kábítószerre, a dinnye buta, bolond személyre, a gáz veszélyre, a gorilla testőrre, a gyümölcs eredményre, sikerre, a hangyás bolondra, a hűvös börtönre, a játékos bűnözőre, a káposzta futásra, menekülésre, a kókusz fejre, a legyező fülre, a lencse aprópénzre, a mókus férfira, az olaj menekülésre, a patkány aljas emberre, a sár tartozásra stb. A tolvajnyelv számos köznyelvi igét ruház fel sajátos értelemmel: aprít = verekszik, átejt = becsap, bedob = megeszik valamit, begurul = dühbe jön, bevásárol = becsapódik, elpárolog = megszökik, etet = becsap, hazudik, fázik = idegenkedik tőle, köhög = vall stb.

Dr. Molnár Csikós László

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA