Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Közeledő évvége

    Minden egyes nap elmultával közelebb kerülünk az esztendő végéhez. Nemsokára új, évet kezdünk el számlálni, s napról napra lefaragni a múló napokat. Maga a természet, de az időjárás is saját furfangosságával jelzi, hogy itt az évnek a vége, mivel próbálkozik megmutatni, hogy az idei tél második fele is már itt van. A csapadékos, ködös időjárás felénk csak sártengert okozott, nemcsak a dűlőutakon, hanem a kövesen is. Még nagyjából folynak a késő őszi munkálatok a világ legnagyobb szabadégi földeszter-gályos műhelyében. Szántás, trágyahordás, almi sok sár szétterítésével és dagasztásával jár. Jó magam is nagy nehezen, nem oly rég kijutottam földjeinket megmunkálni az öreg 52-essel, akinek már megengedtem, hogy tegezzen, mivel nem sok korkülönbség van köztünk. Most már lassan a határban a látókörön belül csak fekete és zöld színt lehet látni, ha nincs köd, ami ha leszáll, még az orrunk hegyét sem látjuk meg. Lassan a munkálatok befejeződnek, megnyugodva lecsendesül a vidék, s alussza téli álmát. 


A törökfalusi csapat Csernáton, a hagyományos lakodalmas bemutatón

    A novemberi hónap hétvégéjén, 26-30-a között a törökfalusi helyi közösség delegációja Csernáton (Erdély-Románia) vett részt egy hagyományőrző szemlén. A testvértelepülések találkozója volt ez az összejövetel, amelyen a hagyományos lakodalmat kellett bemutatni. Nyolc település egy- egy részletet mutatott be a saját hagyományából, s így lett megelevenítve egy komplett lakodalom. A települések küldöttei Magyarországról, Ukrajnából, Szerbiából és Romániából jöttek össze, akik valami módon keresztben hosszában, így vagy úgy testvértelepülési kapcsolatban vannak egymással. Ez alkalommal a törökfalusi helyi közösség és a magyarországi Sármellék község partnerkapcsolati okmányt írt alá. Berze Tibor és Horváth Tibor aláírásukkal szentesítették az okmányt, ami szerint testvértelepülésekké váltak. Egyúttal az első közös partnerkapcsolati program is megkezdődött már kicsivel korábban, azzal, hogy közösen vesznek részt egy pályázaton a MÁÉRT által kiadott értéktár gyűjtésben.  A pályázati regisztrálás sikeres volt a magyarországi fél részéről, s most az eredményre várunk. Az értékek feltárása, megőrzése és annak továbbadása a mai nemzedéknek a fő témaköre a pályázatnak. Ha siker lesz, akkor jövőre kell majd megszervezni mindkét településen a projektumot a helybeliekkel. A remény megvan a sikerhez, valamint a készülődés is reá.


A völgypari asszonykórus az adai karácsonyi szemlén

    Karácsonyi szemlét szerveztek az adai nyugdíjasok székhelyükön, december 12-én, Luca-nap előtti napon, melyen a tanyavilágból is voltak résztvevők. Törökfaluról karácsonyi szokásokhoz kapcsolódó kiállítással, valamint a Búzavirág asszonykórus és a völgyparti asszonykórus is fellépett. Az utóbbi héttagú csoport nemrég alakult s ez volt a második fellépésük. Először Moholon az idősek napján s most itt a karácsonyi szemlén. Adáról, Felsőhegyről és Moholról is voltak fellépők ezen a szemlén, amely a közelgő karácsonyhoz volt kapcsolva.
    A magyarországi Újpest Futball Klub és a Szabadtűz Lovagrend tagjai évek óta jótékonysági gyűjtést szerveznek egy külhoni és egy magyarországi település rászoruló gyermekeinek. Egy hónappal korábban a törökfalusi helyi közösségben jártak, hogy Link Lajos közös barátunk javaslatára Törökbecsének és a törökfalusi helyi közösség rászoruló gyermekeinek szervezzenek gyűjtést. Az elképzelés sikeres volt, amit november 14-én szerettek volna meg is valósítani, azaz szétosztani az összejött adományokat, csak technikai okok jöttek közbe. A határ!  Sajnos a határ túlsófelén kényszerült megállni az összegyűjtött adományok nagyobb része. Kisebb része sikeresen megérkezett, amit szét is osztottak a szervezők a két település között. A kinnrekedt segély azért remélhetően lassan majd átjut hozzánk, s a rászorulókhoz is. Szeretném kiemelni a mindazokat, akik részesei voltak a  szervezésben: Tényi István az Újpest FC ügyvezetője, Ambrózi Zoltán nagykátai képviselő, Vér János, a Szabadtűz Lovagrend tagja Tápióbicséről, Sipek Zsolt Dánszentmik-lósi polgármester és kísérőik. Mindannyian azért mégis egy kis örömet és ajándékot át tudtak hozni. A helybeli templomudvarban gulyást főztek, amit szétosztottak a rászorulóknak és a gyerekeknek, akik az iskolából érkeztek. Az együttlét itteni és magyarhoni társainkkal mindannyiunk számára tanulságos és teli élmény volt. Reméljük, hogy ez nem marad csak ennyiben, hanem lesz folytatása is többszörösen különféle formákban, találkozásokban, szervezésekben mindkét oldalról.


Csomagok átvétele a főszervezőkkel Törökbecsén a rászoruló gyerekeknek

    Törökfalun az adai önkormányzat jóvoltából két hengeralakú hirdetőoszlopot állítottak fel. Egyet a település központjában, egyet a helyi közösség épülete előtt.  Ezekre a nagy, közepes és kis hirdetési plakátokat lehet kiragasztani, és jut bőven hely mindegyiknek. Adán és Moholon is állítottak ilyen hirdetőoszlopokat, de a közeljövőben még Valkai sorra és Völgypartra is visznek belőlük.
    Mivel már végére értem a cikkírásnak s valamint mindannyian az évvégének, mindenkinek áldott, békés karácsonyt kívánok és egy szebb, boldogabb újesztendőt. Valamint, hogy szeretetben, egyetértésben és békében tudjunk továbbra is találkozni.

Molnár Jószef

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA