Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Szakszervezeti hírek
A felmondások helyett
inkább reálisan elosztani az embereket a közszférában

    Szerbia Közigazgatási Szakszervezete elégedetlenségét fejezte ki, és követeli, hogy a kormány újból vitassa meg a állandó foglalkoztatottak maximális létszámáról szóló határozatát az állami szervekben, közszolgálatokban, a tartományi és önkormányzati rendszerekben.
    "Kérjük, hogy a kormány ismét vizsgálja felül a megadott kereteket, és reálisan ütemezze át a közszféra elemeiben, vala-mint a technológiai feleslegnek kinyílvánított létszámokat", mondta Njegoš Potežica, Szerbia Közigazgatási Szakszer-vezete elnöke. Az újságíróknak elmondta, hogy a maximális keretről más-más számok forognak a kijelentésekben – egy a kormány tolmácsolásában, másik a Pénzügyi Tanács szerint, harmadik a nyílvánosság előtt.
    A Köztársasági Kataszeri Hivatal Egységes Szakszervezete képviselője, Mirjana Jovanović rámutatott, hogy a lét-számhatározat szerint 1.350 munkahelyet akarnak megszün-tetni, köztük 700 szerződésest. Szerinte ez a Hivatalt meg fogja bénítani, mert nem lesz elég ember az összes munka elvégzésére. Kihangsúlyozta, december 15-től a foglalkoz-tatottak minden egységben sztrájkolni fognak, amiért is előre elnézést kért az ügyfelektől. A kormányhatározat ezen felül még 50 kataszteri szolgálat megszűnését is előlátja, elsősorban a kis és fejletlen községekben.
    Szerbia Adóügyosztályai Szakszervezetének elnöke, Milan Dumić kifejtette, hogy náluk az előző években már állandóan csökkent a létszám, viszont az intézmény hatásköre egyre csak bővült.  "Ha a létszám továbbra is fogy, nem tudjuk biztosítani a közadók megfizettetését és a többi ránk váró munka elvégzését".
    A Szerb Kormány tegnap hozta meg a szóban forgó határozatot, amellyel korlátozza az állandó foglalkoztatottak maximális létszámát az állami szervekben, közszolgála-tokban, a tartományi- és önkormányzati rendszerekben. A Kormány alelnöke, s egyúttal az Államigazgatási és Önkormányzati miniszter kabinettjéből érkező hírek szerint a létszámkorlátozó határozat tegnap lépett hatályba, és foglalkoztatottak létszámát az elkövetkező 60 napban kell ezzel összehangolni, illetve 2016. február elejéig.
    A határozat szerint az egészségügyi intézményeknek legfeljebb 111.485 állandó dolgozójuk lehet, az egyetemeknek 23.427, a középiskoláknak 33.079, míg az elemi iskoláknak 71.379. Az Adóhivatalokban 999-cel csökken a létszám, vagyis 5.459-cel, de kisebb lesz a létszám Vámhivatalban, Köztársasági Statisztikai Hivatalban, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Alapban, Nemzeti Foglakoztatási Hivatalban, és így tovább...
    Az Oktatásügyi Minisztérium, az általános iskolától az egyetemi képzésig, a minisztériumok közül a legtöbb alkalmazottal, 136.837-tel rendelkezik majd Az Igazságügyi Minisztérium és egyéb részlegeiben, beleértve a bíróságokat és ügyészségeket, 15.258-an fognak dolgozni. A Pénzügyminisztérium számos részlegeiben összesen 10.324 személy lesz állandó munkán, A Gazdaságügyi Minisztérium minden egységében összesen 1.250 személy, a Munkaügyi Minisztériumban pedig 14.487 foglalkoztatott lesz, ebből legtöbb a szociális intézményekben 9.226 személy.

Mrđanov Olivera

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA