Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. december

Címoldal
Év végi gondolatok
Községi hírek
Karácsony – Harang csendül...
Előadás a mezőgazdasági termelők részére
Feszült viták a KKT XXIX. ülésén
A probléma megoldatlan maradt
Jó pásztor
Képzés a diákparlament tagjainak
Összefogás a klímakonferencián
Kezdjük újra!
Közeledő évvége
A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről
Ave Maria
Sikerült "talpon" maradni...
Régi tárgyak iránti gyűjtőszenvedély
A mezőőr szolgálatról
Mézes délután
Ünnepi készülődés a közösségi házban
Mikulás járt a moholi nyugdíjasoknál
X. Aranykezek karácsonyi kiállítás
Luca-napi vigasság Adán
Csendes csodavárás
Ünnepi évzáró a Csobolyóban
Príma ADART karácsonyi kiállítás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Hírek
Szakszervezeti hírek
Rendőrségi hírek
Tanulók rajzolják
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

A Nyelvművelő Egyesület Közgyűléséről

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület december 17-én 17 órai kezdettel a könyvtár olvasótermében tartotta évi közgyűlését. Dr. Hódi Éva elnök miután üdvözölte a megjelenteket, vázolta az egyesület idei évi tevékenységét. E tevékenység a nyelvészeti pályázatok kiírásával kezdődött februárban az általános iskolások és a középiskolások részére, valamint egyetemista és felnőtt korosztályban, amelyek témája valamilyen módon kötődött a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokhoz. Éva elmondta, hogy az idén általános iskolás kategóriában nem érkezett be pályamű, ami először történt meg. Március 26-án versírópályázatot hirdettek az általános iskolák felsős tanulói részére, két téma megadásával – e pályázat bevezetője az áprilisban megtartott költészeti délutánnak (amely a Költészet Napjához fűződik); ez iránt nagy volt az érdeklődés a tanulók részéről. A költészeti délutánt április 16-án tartották, ezen a diákok elszavalták pályázatra írt verseiket és kedvenc költeményüket. Májusban kettős könyvbemutatót tartottak a könyvtárban, amikor dr. Hódi Sándor és dr. Hódi Éva új kötetét mutatták be. Játékos nyelvi vetélkedő is volt a középiskolás tanulóknak, ezt dr. Molnár Csikós László tartotta.
    „Egyik legjelentősebb tevékenységünk a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szokott lenni, így volt ez az idén is a szokott programokkal, mégpedig az általános iskolások IV., illetőleg VII. osztályos tanulóinak nyelvi vetélkedője, illetve a középiskolások beszédversenye. Ezúttal csak egy kísérő rendezvényt tartottunk, ez a Mécsvirág zenés-irodalmi estje volt, a Nyelvművelő Napok második estjén került rá sor. A harmadik napon a már megszokott rendezvények voltak: a koszorúzás Szarvas Gábor mellszobránál, kiállítás-megnyitó, valamint a tudományos tanácskozás. A média követte ezt az eseményt, így meg lehetünk elégedve a publicitással” – mondta az elnök.  November 18-án szervezték meg a Magyar Nyelv Napja alkalmából az ünnepi műsort, ezen Hódi Éva tartott ünnepi beszédet, majd Beretka Katinka tartott előadást! Az egyesület tagjai ezenkívül több tanácskozáson vettek részt.
    Az egyesület pénzügyi jelentését Ágoston Ibolya ismertette; itt csak annyit, hogy egyesületünk pozitívan gazdálkodott az idén, bár éppen, hogy csak belefért a keretbe. Itt kell megjegyeznünk (a vitában ezt szóvá is tették), hogy az önkormányzat a Szarvas Gábor Napokra mindössze 20 000 dinárt  hagyott jóvá!
    A jövő évi munka- és pénzügyi tervet Hódi Éva ismertette: februárban kiírják a  nyelvészeti pályázatot 3 kategóriában, majd két-két nyelvészeti témájú rendezvény lenne (2 tavasszal és 2 ősszel), valamint Játékos nyelvi vetélkedő májusban középiskolások számára dr. Molnár  Csikós László vezetésével. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat jövőre október közepére tervezik a már szokásos programokkal, és végül a Magyar Nyelv Napja alkalmából terveznek egy ünnepi megemlékezést. 
    A pénzügyi terv összege némileg hasonló az idei évi tervezetthez, az viszont más kérdés hogy mennyi fog megvalósulni belőle.

Bálizs Géza

decembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mili srpski badnjače
Počeli su pripremni radovi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Učenici crtaju
Šah
Sport
Impresum


Design by VA