Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. július

Címoldal
Nyár van
Községi hírek
Kiváló minősítés
Hírek
Omázs – fiatal művészek kiállítása
A hagyomány folytatódik
Tűz Völgyparton
... és tűz Adán
Huszonegyedszer is fergeteges volt
Szabadság
Imádom a táncot
Forróság, aratás és miegymás
Hagyományápoló kiállítás
Aratás a forróságban és a hozamok
Ahol megélik a hagyományt
Palacsintás Szent Iván-éj
Tűztánc
Ada napi rendezvények
Marhapörkölt-főző verseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Essen le az állatok - elmentek az állatok
Zöld levél
Sakk
Jó Pajtás sporthorgász-liga
Osztálytalálkozók
Helyi közösségi szemle
Tarka-barka
E számunk védnöke
Impresszum

... és tűz Adán

    Néhány hete hatalmas fekete füst gomolygott Ada felett. Nagyon sokan, mert mi emberek már csak ilyenek vagyunk, azonnal rohantunk a helyszínre. Az a módszer, amely valamikor működött, hogy az emberek egymásnak adogatták a vödröket, úgy oltották a tüzet, ma már nem működik, ennél a tűznél meg pláne nem. Egy raktár égett, amelyben nagy mennyiségű nyersanyagot tároltak, bőröket, ragasztót stb. Az elmondások alapján a félelmetes füstfelhőket még vidéken is látták. A tűzoltóknak a zentaiak segítségével, önfeláldozó teljesítményükkel, és az önkéntesek bevonásával több, mint öt órai küzdelem után sikerült megfékezni a tüzet. Szerencse, hogy a tűz nem egy nappal előbb keletkezett, mert akkor a szeles idő tragédiát is okozhatott volna, nagyon sok környező épület került volna veszélybe.


Az adai tűzeset a Karađorđe utcában

    A raktárt újra lehet építeni és egész biztosan újra is építik, de a tanulságokról és a tényekről most kell beszélni, még akkor is, ha nem mindenkinek tetszik.
    Először is bebizonyosodott, hogy egy ilyen tűzveszélyes nyersanyagokkal teli raktárnak nem egy sűrűn lakott utcában a helye, hanem kint az ipari zónában, amelyet éppen az ilyen és hasonló veszélyek elkerülése végett alakítottak ki.
    Másodszor, most ezeknél a tűzeseteknél is látszott, hogy a tűzoltók felszerelése nem kielégítő. Nem sorolom, mi minden hiányzik a felszerelések közül, de egy biztos, mostoha gyerekeknek tekintik őket, mivel a „belügyhöz” tartoznak. Megkapták már nem egyszer, hogy forduljanak Nagykindához, vagy Belgrádban kérjék, ami jár nekik. Egyre nem figyelnek, hogy a tüzet nem Nagykikindán vagy Belgrádban oltják, hanem itt községünkben. Adán mindössze hat profi tűzoltó van, amelyből több mint valószínű hamarosan ketten távoznak, és ha a megüresedett munkahelyeket nem tölthetik be, még nagyobb szükség lenne az önkéntes tűzoltókra.
    Az önkéntes tűzoltók is kivették részüket az oltásban, de ami a támogatásukat illeti az önkormányzat részéről nagyon szerény. A 2014-es évben az adai önkéntesek számlájára mindössze 170 ezer dinár érkezett. Érdemes lenne a fenti tényekre odafigyelni és nem bevárni, hogy még nagyobb baj történjen.

en.

juli 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dodeljena javna priznanja
50. godišnjica mature u Tehničkoj školi
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA