Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. július

Címoldal
Nyár van
Községi hírek
Kiváló minősítés
Hírek
Omázs – fiatal művészek kiállítása
A hagyomány folytatódik
Tűz Völgyparton
... és tűz Adán
Huszonegyedszer is fergeteges volt
Szabadság
Imádom a táncot
Forróság, aratás és miegymás
Hagyományápoló kiállítás
Aratás a forróságban és a hozamok
Ahol megélik a hagyományt
Palacsintás Szent Iván-éj
Tűztánc
Ada napi rendezvények
Marhapörkölt-főző verseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Essen le az állatok - elmentek az állatok
Zöld levél
Sakk
Jó Pajtás sporthorgász-liga
Osztálytalálkozók
Helyi közösségi szemle
Tarka-barka
E számunk védnöke
Impresszum

Vadvirág-tábor
HUSZONEGYEDSZER IS FERGETEGES VOLT

    „A XXI. Vadvirág néptánc- és népzenei táborra jellemző volt a generációváltás, vagyis megfiatalodott a tábor, ami azt jelenti, hogy idén a haladó korosztályt a felsősök és középiskolások képviselték, a kezdők csoportját pedig az alsósok, illetve az ovisok töltötték meg – mondta Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke. – A táncoktatások mellett hangszeroktatás is folyt. A vonósokat Salamon Beáta, Magyarország legjelesebb prímása tanította, a tamburázás iránt érdeklődőkkel Zombori Péter és Varga Gergely muzsikált, a pásztorfurulyás csoportot Varga Imola irányította, népdalokat Csonka Katalin tanított minden este. Szabadidőben alkalom nyílt  kézműveskedésre:  fűzhettek gyöngyöt  Dimény Ibolyával, a nemezelést  Sturc Katarina vezette, a varrás fortélyait Szollár Annától leshették el és agyagozhattak ifjabb Koós Dezsővel. Igyekeztünk az esti programokat választékossá tenni, így a gyerekek és felnőttek megtekinthették a szülők köreiből alakult színtársulat mese-előadását, sor került egy tamburás estre is, amikor bemutatkozott a magyarországi Pántlika és a vajdasági Andalgó tamburazenekar, egyik este Micsik Béla tartott hangszerbemutatót, volt ki mi tud?, nem maradt el a Baraparty zenekar koncertje sem, amellyel minden évben megajándékozza a táborozókat, akik idén több vajdasági településről, Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Németországból és Svájcból érkeztek. Minden esti programot táncház követett. A résztvevők nagy része már ismerte egymást a korábbi rendezvényekről, de gyorsan befogadták az új táborlakókat is. Mindenki komolyan vette a munkát, senkit sem kellet nyösztetni, föltalálták magukat. A szakácsnők, Kalocsai Teréz és Szabó Ilonka fáradhatatlanul készítették a finomabbnál finomabb ételeket, igyekeztek választékosan és a gyerekek kedvére főzni minden nap. A tábor ideje alatt a Fokos népzenei együttes muzsikált éjjel-nappal.”
    A gyermekek és fiatalok mellett szülők is csatlakoztak a táborosokhoz, sőt családok közösen vették ki részüket a programokból, illetve voltak segítségére a szervezőknek.
    Az idei Vadvirág-tábornak közel száz résztvevője volt, akiket napról napra ínycsiklandó ételekkel kényeztettek a tábor szakácsnői, és akik a nagy hőség ellenére is odaadóan figyeltek oda az étkeztetésre.
    A negyven fok közeli hőmérséklet ellenére szorgalmasan vettek részt a táborlakók minden foglalkozáson. A kezdő csoportnak a temerini Lukács Imre és lánya Lukács Sára tanított délalföldi játékokat és táncokat, a haladókkal a magyarországi Taba Csaba és párja Fejér Erika foglalkozott, akik sárközi táncokat tanítottak.
    Taba Csaba mondta: „Adán először vagyunk. Egy nagyon  alázatos, odaadó, fegyelmezett, ügyes társasággal találkoztunk, élmény volt velük dolgozni és ami különös élmény volt az, hogy amit aznap tanítottunk, azt ők este mulató funkcióban fantasztikusan használták. A táborban jól éreztük magunkat mindenféle szempontból. Nagyon odafigyelő volt a szervezés, a kiszolgálás, az étkeztetés, fantasztikus zenekar segítette a munkánkat. Nyitott, barátságos a közösség, vevők az értékre, ami az itteni pedagógusok áldásos tevékenysége által alakult ki, követelték az énektanulást, az egész napos programok után este is fáradhatatlanok voltak. ”
    A tábor 18-án, szombaton este a táborlakók ünnepi gálaműsorával zárult. Az emlékezetes eseményt a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Tartományi Művelődési Titkárság, a Tápai-Gear vállalat, valamint Lajkó Zoltán termelő támogatta, de mindez mellett a résztvevő gyermekek és fiatalok családjai is közreműködtek, illetve a szülők támogatása és segítsége is kiegészítette a szervezők munkáját.

Lajkó Szilvia

juli 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dodeljena javna priznanja
50. godišnjica mature u Tehničkoj školi
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA