Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. július

Címoldal
Nyár van
Községi hírek
Kiváló minősítés
Hírek
Omázs – fiatal művészek kiállítása
A hagyomány folytatódik
Tűz Völgyparton
... és tűz Adán
Huszonegyedszer is fergeteges volt
Szabadság
Imádom a táncot
Forróság, aratás és miegymás
Hagyományápoló kiállítás
Aratás a forróságban és a hozamok
Ahol megélik a hagyományt
Palacsintás Szent Iván-éj
Tűztánc
Ada napi rendezvények
Marhapörkölt-főző verseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Essen le az állatok - elmentek az állatok
Zöld levél
Sakk
Jó Pajtás sporthorgász-liga
Osztálytalálkozók
Helyi közösségi szemle
Tarka-barka
E számunk védnöke
Impresszum

118. Zöld levél
2015 - A FÉNY ÉVE


Felvétel a tiszta, csillagos égboltról (a csillagok 'útja' a Föld forgását követi)

    Az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére az ENSZ és az UNESCO támogatásával a 2015. év a fény nemzetközi éve (International Year of Light 2015). Természetesen hazánk is kiveszi a részét az ez alkalomból szervezendő eseménysorozatból: a szervezők különféleképpen igyekeznek felhívni a hazai közvélemény figyelmét a fény tudományára, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére. A fény nemzetközi évének ünnepélyes megnyitóját 2015. január 19–20-án, Párizsban tartották.
    A fényre, mint megőrzendő jelenségre is fel kell hívnunk a figyelmet, mert a

    fényszennyezés - a XXI. század veszélye.

    "Este van. Sötétedik, s az égen felragyognak a csillagok. Feltűnnek a pompázatos bolygók, a szépséges ködök, galaxisok és fejünk felett kirajzolódik a Tejút látványa" - kezdi a mesét a szülő gyermekének, 2030-ban. Ha a gyerek esetleg kíváncsi lenne arra, hogy mik azok a csillagok, vagy mi is az a Tejút, a szülő azt mondaná: "Amikor én voltam kisgyerek, akkor még a falun derült estéken szoktam látni ezeket a csodálatos dolgokat. Ha jó leszel, akkor egyszer elutazunk egy messzi helyre, ahol éjjel nem égnek a lámpák, és akkor majd te is rájöhetsz arra, hogy éjjel nem a  Hold az egyetlen égitest ."
    Ha nem vigyázunk, ez lehet majd a valóság. Földünk éjszakái egyre világosabbak lesznek. Ennek oka a fényszennyezésben keresendő.
    Mi is az a fényszennyezés? Amikor a városi közvilágítás lámpái - a rossz beállítás miatt - nem lefelé, hanem felfelé szórják a fényt -, amikor különböző épületeket reflektorokkal világítunk meg, amikor középületekre, bevásárlóközpontokra hatalmas, villogó neoncsöveket helyeznek.
    Nálunk Adán, Moholon tipikus példái a fényszennyezésnek a templomok éjszakai, reflektoros (szabálytalan) kivilágítása, de még inkább az adai katolikus temető átalakított, ormótlanra sikeredett (?) kálváriadombjának értelmetlen éjszakai, fölöttébb szabálytalan kivilágítása.
    Arra is gondolnunk kell, hogy az emberek nem egyedül vannak a bolygónkon. Az állatokat is rendkívül zavarja a fényszennyezés. Kutatók megfigyelték, hogy a túlzott fény hatására a kakasok rosszkor kukorékolnak, a költöző madarak pedig egyszerűen eltévednek – nem tudnak  tájékozódni.
    Sok vándorló madár a csillagok alapján tájékozódik. Azonban ha a természetes fényeken kívül "műcsillagok" is megjelennek vagy az égbolt megnőtt háttérfényessége miatt eltűnnek a csillagok, az megtévesztheti a madarakat vagy a pillangókat.
    Felmérések szerint évente több millió madár pusztul el azért, mert toronyépületeknek ütköznek. Az esetek egy részéért maguk a tükröző felületek felelősek, de nagyobb részben az épületek kivilágítása csalja halálos csapdába a madarakat.
    A nagy szentjánosbogarak száma mára rendkívüli módon megfogyatkozott a megnövekedett fényszennyezés miatt. A nőstény fényjelzései óriási jelentőséggel bírnak a szaporodás lebonyolításában, azonban a fényszennyezés következtében a bogarak összezavarodnak, nem találják meg egymást.
    'A csillagos ég az egész emberiség öröksége, ezért érintetlenségét meg kell őrizni.'

Király János

juli 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Dodeljena javna priznanja
50. godišnjica mature u Tehničkoj školi
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA