Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. január

Címoldal
Útravaló
Óda a magyar nyelvhez
Községi hírek
A sportközpont évértékelése
Ilyenek vagyunk mi
A majdnem elfeledett írás: rovásírás
Nomádok vagyunk, de nem adjuk fel!
Meglepetés…
Tisza
Istennek a dicsőség és embernek a békesség
Ünnep a jótékonyság fényében
Karácsonyi hangverseny
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hunyad vagy Hunyadi?
Zöld levél
Szakszervezeti tevékenység
Sakk
Sporthorgászat
BALOG BÉLA - a rekordok kispályás tornája
Tarka oldal
Impresszum

A sportközpont évértékelése

    Lapunknak Körtvélyesi Tícián, a Sport- és Testnevelés központ igazgatója adott interjút, elemezve és értékelve a tavalyi évet, a sportközpont munkáját, elért eredményeit. A 2014-es évben második alkalommal került megrendezésre a Fausto liga elnevezésű amatőr kispályás labdarúgó liga, amelyből még az idei évre 3 forduló maradt hátra. A liga alapvető célja, hogy több mint 200 embernek nyújtson sportolási lehetőséget hétvégenként, mindamellett, hogy a csapatok ismerkedhetnek, és sportszerű légkörben, egy zárt baráti közösséget alakíthatnak ki. Mivel nagy az érdeklődés a liga iránt, így az idei év tavaszán a 3. Fausto ligával folytatnák a megkezdett hagyományt. A tavalyi évben kézilabda-tábort szerveztek Törökfalun, amelyre nagy igény volt, körülbelül 30-40 általános iskolás diák jelentkezett. Céljuk, hogy a kisebb falukban is fellendítsék a különböző sportok iránti érdeklődést és szeretetet. Igyekeztek megfelelő feltételeket biztosítani, edző járt ki, aki heti két edzést tartott. Ezáltal tehetséges fiatalokra találhatnak rá, akik a későbbiekben közelebb kerülhetnek az első csapathoz is. A sportközpont weboldala is elkészült, megújult, teljeskörűen bemutatja a sportközpont munkáját, naprakész, időszerű híreket közöl a különböző sportok világából a községben. A kluboknak pedig ideális reklámfelületként is szolgál, jobban hallattathatnak magukról. Mindenféleképp pozitívumként említhető meg, hogy az év végére az oldal látogatottsága meghaladta az évi 20000 látogatót.


Körtvélyesi Tícián

    A sportpanzió fejlesztésére is sor került, meszelésre, illetve kisebb-nagyobb javításokra. Az energetikai titkárságnál sikeresen pályáztak, aminek eredményeként az idei évben nyár végéig felszerelésre kerülnének a napkollektorok, melyekkel jelentős mértékben csökkentenék a fűtési költségeket, körülbelül 150 000 dinárral. Terveik között szerepel még a panzió melletti park rendbetétele, és felújítása. Mindenféleképpen kiemelendő a télen megszervezett tradicionális Balog Béla kispályás emléktorna, amelyik hatalmas érdeklődést hozott. Rekordszámú, 31 csapat nevezett be, izgalmas, erős színvonalú mérkőzéseket játszottak. A meccsek látogatottak voltak, 4 hétvégén összesen 12 napon élvezhette a közönség, a döntőt pedig több százan tekintették meg. Tervben van egy, az adai Műszaki iskolával megvalósítandó közös program, melynek keretében a tanulók 5 sportágat próbálhatnának ki heti másfél óra hosszú edzés keretében, ezek a sportágak pedig a foci, kézilabda, sakk, asztalitenisz, birkózás, nyáron bekapcsolódna az úszás is. A diákok órarendet kapnának, és ingyenesen vehetnének részt az edzéseken, valamint választhatnak is, hogy egy vagy akár több sportágat próbálnak ki.  Szintén jó hír, hogy a fiatal focisták elutaztak és játszhattak Aradon, ezáltal nem kevés tapasztalatot szereztek.
    Tícián kitért az adai AFK labdarúgó csapatának helyzetére is, hiszen ezzel kapcsolatban sokakban sok kérdés merült fel. A problémák már a 2014-es év elején elkezdődtek, amikor létszámgond lépett fel. 6-7 személy elhagyta a csapatot, ők külföldre költöztek, csak 4 adai játékos maradt, ezért melléjük vidéki játékosokat kellett igazolni. Ám a vidéki játékosok és a vidéki edző rengeteg pénzt emésztett volna fel hosszútávon, éves költségük körülbelül 500 000 dinár lett volna, így utánpótlásra sem maradt volna pénz. Így sajnos előállt az a helyzet, hogy a moholi Bácska elleni rangadón már nem állt ki a csapat. A klub tehát rákényszerült arra, hogy más sportpolitikát válasszon, új felfogásban kezdje meg felépíteni a klubot és a csapatot. 4 generációval foglalkoznak, 70-ről 100-ra szeretnék megnövelni a focisták számát, 4 szakképzett edző foglalkozik a fiatalokkal. Nagy hangsúlyt kap az utánpótlás-nevelés, a tehetségek kinevelése, akikből idővel kialakulhat az AFK első csapata. A sportközpont mellett az adai önkormányzat, és az adai Első és Második Helyi Közösség is támogatja a klubot, ez az összeg az eddigiekben 1,2 millió dinár volt, melynek nagyon kis részét tette ki a privát támogatás. Amióta azonban a fiatalok szülei is látják, hogy más rendszerben foglalkoznak velük, van értelme részt venniük az edzéseken, az adai szülőktől és vállalkozóktól körülbelül 50 000 dinár érkezett támogatásként. Igyekeznek azt bemutatni, hogy többek között községi támogatás segítségével is lehet működtetni egy klubot, és igyekeznek példát venni az adai kézilabdás lányokról, ahol a 14 és 16 év közöttiek már az első csapatban is szerepelnek, eredményeket érnek el, sokan kíváncsiak a mérkőzéseikre. A klub persze nem hagyta cserben az adai játékosait a klub ideiglenes megszűnésekor, ők a moholi Bácskához mentek át, ott folytatták edzéseiket. A tervek szerint az idei évben nem lesz jelentős mértékben csökkentve a klub költségvetése, tehát edzőik képzését, az előre meghatározott terveiket realizálni tudják. A tavalyi év sikeresnek, eredményesnek mondható, reményei szerint az idei év is sok sporteseménytől, rendezvénytől lesz színes, minél több fiatalt fordítanak a sport felé.

Gecse Attila

januar 2015.

Naslovna strana
Bila jednom jedna banka
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA