Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. január

Címoldal
Útravaló
Óda a magyar nyelvhez
Községi hírek
A sportközpont évértékelése
Ilyenek vagyunk mi
A majdnem elfeledett írás: rovásírás
Nomádok vagyunk, de nem adjuk fel!
Meglepetés…
Tisza
Istennek a dicsőség és embernek a békesség
Ünnep a jótékonyság fényében
Karácsonyi hangverseny
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hunyad vagy Hunyadi?
Zöld levél
Szakszervezeti tevékenység
Sakk
Sporthorgászat
BALOG BÉLA - a rekordok kispályás tornája
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata
Okončani izbori

    Dana 17. decembra 2015. godine održana je konstitutivna sednica Povereništva Saveza samostalnih sindikata opštine Ada, čime su nakon održanih izbora u sindikalnim organizacijama preduzeća i ustanova na teritoriji opštine Ada okončane izborne aktivnosti i u organima SSSO Ada. Na ovoj sednici  su verifikovani mandati novoizabranim članovima Povereništva i Nadzornog odbora SSSO Ada. Članovi Povereništva za mandatni period 2015-2020 su: Belančić Miroslav, Bognar Tibor, Dubajić Milan, Karačonji Jožef, Komjati Marta, Olah Kornel, Stanković Goran, Strahinić Snežana, Špekla Zoltan, Terek Jene i Vamoš Atila. Članovi Nadzornog odbora za mandatni period 2015-2020 su: Milošev Marija, Mikušak Laura i Černak Etelka. Na ovoj sednici su usvojeni izveštaji o radu ova dva organa za prethodni mandatni period i doneta su nova Pravila o radu SSSO Ada. Za poverenika Povereništva SSSO Ada za naredni mandatni period jednoglasno je izabran Belančić Miroslav. Izborna skupština Veća Saveza samostalnih sindikata za opštine Senta, Ada i Kanjiža će se održati početkom februara, a novi članovi ovog organa iz naše opštine su Belančić Miroslav, Karačonji Jožef i Bognar Tibor. Održavanjem  pokrajinske Konferencije SSSV u martu i Kongresa SSSS u maju 2015. godine, će se okončati izborne aktivnosti u organima Saveza samostalnih sindikata i Samostalnih sindikata delatnosti na svim nivoima organizovanja, a usvajanjem Statuta ovih organa ćemo dobiti odgovor u kojoj formi, obliku i na koji način  će ubuduće sindikat funkcionisati.

Kampanјa vlasti za privlačenјe kapitala

    Jedino što, izgleda, Srbija može da pruži svetu jeste jefina radna snaga. „Ulažite u Srbiju, gde ćete dobiti visoko kvalifikovane radnike sa niskom cenom rada“ – poručuje Vlada Srbije stranom kapitalu. To proizilazi iz propagandnog spota Vlade Srbije, koji se od nedavno emituje na CNN-u, a kojim se pozivaju strani investitori da ulažu u Srbiju. Takva uvreda za zaposlene u našoj zemlјi otkriva pravu pozadinu najnovijih zakonskih rešenja, na koje je Savez samostalnih sindikata Srbije ukazivao tokom brojnih protesta povodom donošenja Zakona o radu i drugih, takozvanih reformskih zakona. I ova sramna reklamna kampanja potvrđuje činjenicu da je cilј izmena Zakona o radu i drugih „reformi“ proizvodnja siromaštva, što će zajedno sa visokom nezaposlenošću, trasirati put za dolazak kompanija čiji je cilј jedino profit, uz minimalna ulaganja, odnosno što niže plate. Takav način zarade kapitalista nije začuđujući, ali jeste način na koji naše vlasti predstavlјaju svoje radnike i građane, ponoseći se takvim izmenama Zakona o radu. Nije im, izgleda, dovolјno što su zavukli duboko ruke u ionako siromašne džepove svojih građana, pa na sve načine nastoje i da popune rupe u budžetu. Od Vlade Srbije, koja o trošku građana, vređa svoje sunarodnike, koristeći strane TV kanale, zahtevamo da javno obelodani koliko je koštala takva kampanja na tom moćnom međunarodnom informativnom kanalu.
    U vremenima opšte štednje, kako nam iz vlasti objašnjavaju ovaj trenutak, kada svi moramo da stežemo kaiše, vlada se rasipa novcem građana Srbije. Zato još jednom poručujemo vlastima da se ne privlače investicije osiromašenjem stanovništva.
    Ima i drugih rešenja, ali za njih je potrebna veća hrabrost.

Miroslav Belančić

januar 2015.

Naslovna strana
Bila jednom jedna banka
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA