Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. szeptember

Címoldal
Szembenézni a tényekkel
Községi képes hírek
Községi hírek
A Zentai úton kiárkolták az esővízcsatornát
Szolíd eszközökből szolíd eredmények
Vidéki szüreti vígadalomban a Vadvirág HK
Felújított világháborús emléktábla
Előszülve
Száztizenegy új gólyát avattak
Nyár vége, ősz kezdete…
Nemzetközi ifjúsági csere Adán
Baraparty a Bara-parton
Nincsenek nagy álmaim
Az adai Csicsa-cukrászdinasztia
Jó-e sokáig a számítógép előtt ülni a gyerekeknek?
Hírek
Sakkrovat
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
2014. őszének termései
Zöld levél
Rovarcsípések: mire ügyeljünk?
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Ajvárfőző verseny Adán
Impresszum

Rovarcsípések: mire ügyeljünk?

    Egyszerű rovarcsípéseknél (bögöly, hangya, bolha, poloska) elegendő a csípés helyének hűtésével, esetleg alkoholtartalmú, fertőtlenítő hatású oldattal való fájdalomcsillapítás. Ha szükséges, használhatunk ún. antihisztamin hatású krémeket, hogy a viszketést csillapítsuk. Nehéz megállítani a csípés helyének vakarását, de mindenképp kerülendő, mert a körmünkkel okozott hámsérülések felülfertőződhetnek. Ha külföldi tartózkodás során ismeretlen ízeltlábú csípésével találkozik, feltétlenül kérjen orvosi segítséget! Az elsősegély méhcsípések esetén az alábbi módon történjen!
    Méh- és darázscsípés
    A méhek és darazsak okozta csípések veszélyesebbek, mert egyrészt egyes fajok csípése mérgező lehet, másrészt a mérget nem tartalmazó csípésekre is sokan allergiásak. Fel kell mérnünk, mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni. Ne akarjuk magunk meggyógyítani a beteget, bízzuk szakemberre! Ha öntudatvesztést tapasztalunk, sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlelünk a megcsípett egyénnél, kíséreljük meg megkeresni a rovart, és azonosítani vagy megmutatni az orvosnak! Ha szájban történt a csípés, és a beteg eszméleténél van, szopogattassunk vele jeget! Próbáljuk meg csipesszel vagy steril tűvel eltávolítani a fullánkot!

    Alkalmazzunk steril seblemosást (pl. alkohollal), és hűsítsük a duzzanatot! Ha elérhető, használhatunk antihi-sztamin hatású krémet. Ha a megcsípett személy nem túl érzékeny, nem tapasztalunk nála súlyos tüneteket, elegendő a fullánk eltávolítása, a seblemosás és a hűtés alkalmazása, esetleg antihisztaminos krém használata.
    Kullancscsípés
    Ha a kullancs már makacsul belefúrta magát a bőrbe, tilos bármiféle folyadék vagy krém használata. Ilyenkor tiszta, esetleg fertőtlenített csipesszel fogjuk meg a rovar testének minél nagyobb részét, és óvatos, csavaró – húzó mozdulatokkal távolítsuk el! Ha a kullancscsípést követően bármiféle, mással nem magyarázható tünetet tapasztalunk (pl. bőrpír, piros foltot, hőemelkedést, lázat), feltétlenül forduljunk orvoshoz!
    Pókharapások
    Vidékünkön nem él olyan pókfaj, melynek harapása mérgező lenne. A búvárpóknál ugyan kimutattak méregtermelődést, de ez a faj nem mar. A legkellemetlenebb a mintegy 1,5–2 cm hosszúságú dajkapók harapása, amelynek nyomán olykor hetekig tartó égető érzés tapasztalható. A dajkapók előfordulása ritka, és harapni is csak a nőstény szokott, ha ivadékait védelmezi. A pókharapások helyszíni ellátáskor a rovarcsípéseknél ismertetett módon járjunk el!

(Dr. Horváth Balázs,
Magyar Szó, Gyógykalauz)

septembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Tragom izgubljenog vremena
Takmičenje u kuvanju ajvara u Adi
Impresum


Design by VA