Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. szeptember

Címoldal
Szembenézni a tényekkel
Községi képes hírek
Községi hírek
A Zentai úton kiárkolták az esővízcsatornát
Szolíd eszközökből szolíd eredmények
Vidéki szüreti vígadalomban a Vadvirág HK
Felújított világháborús emléktábla
Előszülve
Száztizenegy új gólyát avattak
Nyár vége, ősz kezdete…
Nemzetközi ifjúsági csere Adán
Baraparty a Bara-parton
Nincsenek nagy álmaim
Az adai Csicsa-cukrászdinasztia
Jó-e sokáig a számítógép előtt ülni a gyerekeknek?
Hírek
Sakkrovat
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
2014. őszének termései
Zöld levél
Rovarcsípések: mire ügyeljünk?
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Ajvárfőző verseny Adán
Impresszum

Jó-e sokáig a számítógép előtt ülni a gyerekeknek?

    A mai világunkban, amikor a technika óriásit fejlődött, a számítógépek használata már nem újdonság, mivel az iskolákban vannak informatikaórák és informatikai szakok, és egyetemi tanszékek léteznek, ahol informatikai szakembernek tanulhat, akit ez az ágazat érdekel! A Facebookon is tallózhatunk, ha az interneten „lógunk”. Emlékszem, kicsi koromban nekem még sem számítógépem, sem mobiltelefonom nem volt. A mai gyerekeknek meg már olyan telefonjaik vannak, hogy ha valaki meglátja, megirigyeli, mert történetesen neki nincsen; nem beszélve a számítógépről, ma már a kicsiknek is van; sőt, némelyiküknek amellett még laptopjuk is van!    
    No, de nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy a gyerekeknek jó-e hogy van számítógépük, vagy laptopjuk?!  Haladni akarnak a korral?  Lehet. Azonban ennek van egy másik oldala is, ami egy kicsit rosszabb: lefoglalja a szabad idejét, nem jut neki ideje olvasásra, kevesebbet tanul, nem mozog eleget. Mindez nem jó egy tanulónak, függetlenül életkorától – bár ez a kisebb gyermekeknél hatványozottabban kifejező és negatív hatással van rájuk, hiszen ők még fejlődésben vannak! A Facebookra is sok fiatal regisztrál, de hogy ez mennyire megy a tanulás kárára, azt nem tudom, de gondolom, hogy az erre szánt időből valamennyit elvesz. Természetesen sokan avval érvelhetnek, hogy a számítógép, az internet, a Facebook segítségével még új ismeretekhez is juthatnak a gyerekek!  Ezt nem is cáfolom, mert nekem is sokat jelent. Azonban a hosszabb időtöltés a számítógép előtt ronthatja a tanulók (kisebbek) szemét, és ez már egészségügyi probléma, ami viszont baj! Tallózni a Facebookon hasznos időtöltés, mert az ember láthatja ismerősei által közzétett fényképeket, hivatkozásokat, megjegyzéseket, vagy átvett és továbbított fotókat és ezekhez mi magunk is fűzhetünk kommentárt, vagy a regisztrált oldalunkon bármilyen megjegyzést közzétehetünk, amivel nem szegjük meg a szabályokat, és nem sértjük meg mások lelki világát. Üzenni is bírunk e weboldalon egymásnak, ha valami érdekel minket, és nem szeretnénk másokat is beavatni a témába – ilyenkor legjobb az üzenetet választani. Persze itt a felnőttekre gondolok, a gyermekek is megtehetik ugyanezeket, de én mégiscsak amellett kardoskodok, hogy ők minél rövidebb ideig üljenek a számítógép előtt, ne sokáig „lógjanak” a Facebookon!   Akkor sem, ha történetesen hasznos információkhoz juthatnak, vagy esetleg üzenhetnek osztálytársaiknak.  Más eset ez a középiskolákban, ahol vannak számítógépes, azaz informatikai osztályok és persze számítógépek is. Ők viszont már nem kisgyerekek; igaz, ha sokáig ülnek számítógép előtt, mondjuk odahaza, akkor az ő szemük is károsodhat!  Ez is egészségügyi probléma – a középiskolásnak is, a szülőnek is! A szemszakorvos ugyan jár az Egészségházba, de ritkán, és időpontot is nagy sokára lehet kapni (vagyis az időpont adása gyorsan történik, de leginkább két-három hetet kell várni, hogy bejusson valaki a szakorvoshoz. Mindjárt hozzátenném: ezt törvény írja elő, ezért a nővéreknek is ahhoz kell tartani magukat!
    Tehát, hasznos a Facebookon tallózni, ismerősöket szerezni, üzenni barátunknak, de ezt ne csináljuk órákon keresztül! Elég egy-másfél órát nézegetni és böngészni, az idő alatt láthatjuk az értesítéseket, üzeneteket (ha vannak)!

Bálizs Géza

septembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Tragom izgubljenog vremena
Takmičenje u kuvanju ajvara u Adi
Impresum


Design by VA