Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. szeptember

Címoldal
Szembenézni a tényekkel
Községi képes hírek
Községi hírek
A Zentai úton kiárkolták az esővízcsatornát
Szolíd eszközökből szolíd eredmények
Vidéki szüreti vígadalomban a Vadvirág HK
Felújított világháborús emléktábla
Előszülve
Száztizenegy új gólyát avattak
Nyár vége, ősz kezdete…
Nemzetközi ifjúsági csere Adán
Baraparty a Bara-parton
Nincsenek nagy álmaim
Az adai Csicsa-cukrászdinasztia
Jó-e sokáig a számítógép előtt ülni a gyerekeknek?
Hírek
Sakkrovat
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
2014. őszének termései
Zöld levél
Rovarcsípések: mire ügyeljünk?
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Ajvárfőző verseny Adán
Impresszum

I. Helyi Közösség
Szolíd eszközökből szolíd eredmények

    Az Első Helyi Közösség tanácsa az augusztus végén megtartott ülésén megvitatta és elfogadta azt a beszámolót, amely az első félévben elvégzett beruházásokról és munkálatokról szólt. A pénzügyi terv megvalósulása is a tervezett szinten alakult. Az első félévben a helyi járulékokból 5.187.749,73 dinár valósult meg. Hogy mennyi pénz ez a bő 5 millió dinár, könnyebb elképzelni, ha tudjuk, hogy a községi költségvetés kb. 600 millió dinár. Többek között kiépült a betonjárda a Nušić utca páros oldalán, ami azt jelenti, hogy most már az Első Helyi Közösség mind a 45 utcájában, mindkét oldalon beton/aszfalt járda van. A zöld övezetek karbantartására az idén több eszközt választottunk ki, mivel a sok esőzés miatt szinte lehetetlen karbantartani azokat a közterületeket, játszótereket, amelyeket az elmúlt években időben megtettünk. Az előző évekhez hasonlóan most is sor került a fák nyesésére, olyan helyeken, ahol az ágak benőttek az elektromos vezetékek közé. A Temető utcában a zentai kommunális vállalat emelőjét és embereit alkalmaztuk, mivel még a síremlékekre is vigyázni kellett.


Új betonjárda a Nušić utcában


Új esővíz-elvezető árok a Žarko Zrenjanin utcában

    Tavasszal több tucat örökzöld csemetét (tuját) osztottunk ki, most ősszel folytatjuk az zöldesítést helyi közösségünk területén.
    Lehetőségeinkhez és az előirányozott terv alapján segítettük a sport és művelődési egyesületeket is.
    Az iskolákat és az óvodákat is támogatjuk a tervezett kereteken belül. Pl. részt vállaltunk a bölcsőde udvarának újra betonozásában stb.
    Ami a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének a folytatását illeti, ebben az évben az önkormányzattal közösen folytatódik. A napokban kezdődtek el a munkálatok a Nikola Tesla utcában és a tervek szerint még az idén néhány más utcában is kiépül a csatorna. Az utcai világítás karbantartása folyamatos. Azt azért el kell mondani, hogy a főutcák (sárga égők) világításának karbantartása a Standard KKV hatáskörébe tartozik.


Nyesik a fákat a Temető utcában

    Az esővíz elvezető árkok kiépítésére és karbantartására is komoly eszközöket választunk ki. Legtöbbször lakosaink bejelentései és panaszai alapján intézkedünk. Néhány hete fejeztük be a nyílt csatorna építését a Žarko Zrenjanin utca egy szakaszán, továbbá  a Pupin utcában stb. Néhány napja fejeztük be az utak javítását. 12 tonna masszát építettünk be a JNA, a Petar Drapšin, P. Radosavljević, Zmaj Jovan utcákban, a töltésnél stb. Szeptember 22-én járt le a közbeszerzési eljárás a Đura Daničić utcában, a betonút építésére. A beruházásra azért van szükség, mert tavaly a szennyvízcsatorna építésekor megrongálódott az út. A kivitelezést pályázat útján az adai Akord nyerte. A beruházás 1,5 millió dinár körüli, és 120 méteres útszakaszról van szó. A munkálatok hamarosan elkezdődnek.

    A bizalom megőrzése céljából, amit polgáraink többsége irántunk tanúsít, most van folyamatban annak a beszámolónak a kézbesítése, amely felöleli a helyi hozzájárulás programjának megvalósulását 2012. és 2013-ban, valamint az egyéb tevékenységeket, aktivitásokat.

Gecse István,
az I. Helyi Közösség titkára

septembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Tragom izgubljenog vremena
Takmičenje u kuvanju ajvara u Adi
Impresum


Design by VA