Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. december

Címoldal
A szeretet érzése
Községi hírek
A vágyak, vagy a szeretet ünnepe?
Rövidebb csatornaszakasz épül
Bővül a szennyvízhálózat
Piros alma mosolya
Reggel(ente)
A várva várt vendég hozzánk megérkezett
Ünneplés
Menni, vagy nem menni? - ez itt a kérdés
Beszélgetés a Vasemberrel
Mikulás-nap az iskolában
Számítógép-kezelői tanfolyam
Munkaterápiával az aktív időskorért
Adai szólóénekesek
Az Adart az Adart!
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma XXVI.
A szakszervezetből
130 éves lehetne
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Munkaterápiával az aktív időskorért

    Az Idősek Otthonának egyik fő feladata az, hogy az otthon lakóinak testi egészségén kívül a lelki egészségüket is karbantartsa, biztosítva lakóik számára a nyugodt és minőségi öregkort. Az otthonban élő idősek hétköznapjaikban való foglalkoztatásának megvalósítása Csócsity Zsuzsannának és munktársának, Tamara Radulović munkaterápia-szervező szakembereknek az irányításával történik.
    – Fontos, hogy az otthon lakóinak lehetőségük legyen társas kapcsolataik kialakítására és megélésére. Annak érdekében, hogy fenntartsák tevékenységüket, lehetőséget kapnak a szabad idejük kreatív és hasznos eltöltésére – magyarázta Csócsity Zsuzsanna. – A szocioterápiás foglalkozások keretében valósul meg  a munkaterápia, amelyben a résztvevő hasznosnak és motiváltnak érzi magát, hiszen időskorúaknál gyakran jelentkező probléma a haszontalanság érzése. A program célja tevékeny életstílus kialakítása az Otthon falain belül, elősegítve, hogy lakói tevékenyen és örömteli eseményekkel töltsék itt életüket. Nacsa István igazgató vezetésével e nemes cél érdekében intézményünk nemcsak a munkaterápiára alkalmas termet alakított ki, hanem az elvégzendő feladatokhoz az Otthon életének nélkülözhetetlen feladatkörét is rábízta az illetékes szakmabeliekre.

    Ezeknek a tevékenységeknek a köre elősegíti, hogy az Otthon lakói örömteli eseményekkel töltsék életüket.  E cél érdekében kirándulást, kerti pikniket, teadélutánokat, kiállításokat és neves események kapcsán ünnepségeket biztosít számukra az Otthon. Az ünnepkörök programjaiban a lakók is aktívan részt vesznek, versekkel, énekekkel, kézműves alkotásokkal. Az így létrejövő rendezvények alkalmat teremtenek a lakóknak az intézményben élő társaikkal és más emberekkel való találkozásra, kommunikációra. Az ilyen alkalmak élményekkel és örömökkel gazdagítják őket.
     – Hétfőtől péntekig akár délelőtt, akár délután bárki bejöhet a lakók közül a munkaterápiára  szánt helyiségbe, és részese lehet a foglalkozásoknak – folytatta Zsuzsanna –, a kézműves műhelyeken kívül irodalmi csoport és énekkar is alakult, a konyhakerti növények termesztésében is szerephez jutnak, és az intézmény udvarának mindennapi takarításában is  részt vesznek. Az alkotóműhelyek főleg a hagyományápolás jegyében dolgoznak, ugyanis a hímzés, a horgolás, a kötés, a kosárfonás, a rongypokróc-szövés nagy népszerűségnek örvend, de a gipsszel való munkát és a papírral való foglalkozásokat is szeretik. Az anyagoknak, például a papírnak az újrahasznosításával is figyelemreméltó alkotásokat tudnak készíteni. Minden munka saját örömre készül, de több alkalommal ki is állítottuk őket helyi szervezetek tárlatának keretein belül, illetve eljuttatjuk azokat a MIRK-re, de idén először csak saját alkotásokból az Otthon biztosított lehetőséget egy kiállítás megszervezéséhez az ősz folyamán. Mivel intézményünkben az ország egész területéről érkeztek lakók, mindeni a saját tudásával, kultúrájával hozzájárul munkánk eredményes színességéhez. Nem csak mi tanítjuk őket, hanem egymásnak is átadják tapasztalataikat, fortélyaikat, és folyamatosan alakul ki, kihez mi áll közelebb. Mindenki hozza a saját mesterségét, és ötleteivel gazdagítva alkotja meg munkáját. Fontos, hogy jó érezzék magukat nálunk, és mi a munkaterápián keresztül otthont teremtsünk nekik, miközben igyekszünk elterelni figyelmüket a korukról és esetleges betegségeikről. Minden nap friss kétnyelvű sajtót olvashatnak, tévézhetnek is, könyveket olvashatnak. Ápoljuk a kétnyelvűséget és kultúrát. Hagyományos rendezvényünk a tojásfestő verseny, mely mára elismert és közkedvelt esemény nálunk, amikor a két húsvét között más gerontológiai intézmények lakói látogatnak el hozzánk, és összemérik tojásfestő tudományukat. Most a karácsonyra készülünk díszekkel és képeslapokkal – mutatott az egyik asztalon elkészített üdvözlőlapokkal teli és papír újrahasznosításával készített ládára – az irodalmi csoporton leginkább felolvasunk egymásnak, de néhányan szeretnek fogalmazást írni, melyet ünnepségeken, teadélutánokon fel is olvasnak. Énekelni is szeretnek, ezért nagy sikere van a munkaterápia keretein belül működő énekkarnak is, mely minden bemutatkozásán sikert arat. A foglalkozásokat gondos előkészület előzi meg.  A lakók szabadon vehetnek rész a programokon. Fontos, hogy olyan feladatokat válasszunk, ami kismértékben kihívás, nagymértékben pedig a megoldás örömét idézze elő. Élményt biztosítson, közösségi érzést nyújtson és fenntartsa a szellemi frissességet.

    Beszélgetésünk közben foglalkozás zajlott a terápiás szobában, ahol ez alkalommal nemcsak a bentlakók kézimunkáztak, hanem a Tiski Cvet nőaktíva tagjainak mutattak néhány díszítőelem elkészítésének lépéseit.  Minden szegletben eszközök és már elkészült munkák sorakoztak, az ünnepekre való készülődést sejtetve. Folyamatos rendezvénysorozatok hívják fel a figyelmet az idősek életvitelére és problémáira segítőkész jelleggel, mivel a megélt évtizedek még nem jelentik azt, hogy ne lennének képesek maradandót alkotni, tanulni és tanítani. A moholi Idősek Otthona falai között a munkaterápia által az aktív közösségi élet apró örömei teszik a lakók számára otthonossá az intézményt.

Lajkó Szilvia

decembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Kazivanje autora 5KAZANJE
Godišnjica postojanja i rada
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA