Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. december

Címoldal
A szeretet érzése
Községi hírek
A vágyak, vagy a szeretet ünnepe?
Rövidebb csatornaszakasz épül
Bővül a szennyvízhálózat
Piros alma mosolya
Reggel(ente)
A várva várt vendég hozzánk megérkezett
Ünneplés
Menni, vagy nem menni? - ez itt a kérdés
Beszélgetés a Vasemberrel
Mikulás-nap az iskolában
Számítógép-kezelői tanfolyam
Munkaterápiával az aktív időskorért
Adai szólóénekesek
Az Adart az Adart!
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma XXVI.
A szakszervezetből
130 éves lehetne
Sport
Tarka-barka
Impresszum

A moholi Nyugdíjas-egyesület hírei
Számítógép-kezelői tanfolyam

    A Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság által támogatást nyert tervezet keretében számítógép-kezelői tanfolyam indult idős személyek számára az a moholi Idősek Napközijének épületében. A tervezet megvalósításához 122.000,00 dinárt hagyott jóvá a Tartományi Titkárság, mellyel 16 nyugdíjas képzését irányoztuk elő – részletezte Nagy József – A tanfolyamra való nagy érdeklődés miatt idén két, vagyis egy magyar és egy szerb nyelvű  csoporttal indult be a tanfolyam. Vámos Attila oktató idén a kétnyelvű előadás mellett foglalkozik fogyatékossággal élő személlyel és az Idősek Otthonának lakójával is, akik szintén tagjai a képzésre jelentkező csapatnak. A projekt célja, hogy a képzésre jelentkezők, a tanfolyam elvégzésével jobban tudjanak alkalmazkodni a mindennapok kihívásokhoz, bővüljenek ismereteik, gyorsabban és fáradság nélkül juthassanak információhoz, ápolhassák kapcsolataikat, és kedvükre bebarangolhassák a világot a karosszékből is. Fekete György (71) a tanfolyam egyik résztvevője így nyilatkozott a képzésről: „Kezdő vagyok, első alkalommal veszek részt a tanfolyamon. Bátyám Ausztráliában él és a Skype lehetőséget ad arra , hogy könnyebben lépjünk kapcsolatba egymással, meg láthatom is miközben beszélgetünk. A koromhoz képest nem is gondoltam, hogy ilyen jól fogok haladni a tanulással. Otthon is gyakorolok. Gyermekeim is távolabb élnek tőlünk, egyikük határon túl, az internettel viszont nincs határ. Információgyűjtésre is használjuk. Olcsóbban lehet információhoz jutni a nap bármely pillanatában. Sose késő megtanulni!”
    Az egyedülálló program az idősebb korosztály mindennapjait új tartalommal és lehetőséggel tölti meg, közelebb hozhatja egymáshoz a távolra szakadt családokat.


SEGÍTSÉGNYÚJTÁS AZ IDŐS SZEMÉLYEKNEK

    A Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság egy másik sikeres tervezetet is támogat 100.000 dinárral, ami a helybeli idős személyek felé való segítségnyújtásra irányul. Nagy Józseftől megtudtam, az általa készített projektum arra irányul, hogy télen az idős, magányos embereket meglátogassák az önkéntesek, akik előzetes felkészítésen vesznek részt. Az aktivisták is idősebbek de mozgásukban vitálisabbak, akik társalgással, beszerzéssel, és egyéb hasznos emberi segítségére lesznek a célszemélyek számára anyanyelvi és egyéb megkülönböztetés nélkül. Az önkéntesek hatáskörének felosztásával az egész falu le van fedve, így egységes humanitárius közösséget alkotnak.


Katalin- és Erzsébet-napi köszöntő

    November 23-án nagyszabású Katalin- és Erzsébet-köszöntőt, valamint születésnapi partit tartottak a moholi Nyugdíjas Egyesület tagjai, amikoris 34 név- és szülinapost köszöntöttek fel.

Lajkó Szilvia

decembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Kazivanje autora 5KAZANJE
Godišnjica postojanja i rada
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA