Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. december

Címoldal
A szeretet érzése
Községi hírek
A vágyak, vagy a szeretet ünnepe?
Rövidebb csatornaszakasz épül
Bővül a szennyvízhálózat
Piros alma mosolya
Reggel(ente)
A várva várt vendég hozzánk megérkezett
Ünneplés
Menni, vagy nem menni? - ez itt a kérdés
Beszélgetés a Vasemberrel
Mikulás-nap az iskolában
Számítógép-kezelői tanfolyam
Munkaterápiával az aktív időskorért
Adai szólóénekesek
Az Adart az Adart!
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma XXVI.
A szakszervezetből
130 éves lehetne
Sport
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

Megmaradni Istennél

    Az ünnepek közeledtével nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos a keresztényi életünkben, hogy minden nehézség ellenére is megmaradjunk Istennél, hogy legyen kiben hinnünk, legyen, ki erősítse reményeinket és megtartson minket szeretetében.
    A karácsonyi és az újévi ünnepek alkalmából kívánok Bort, búzát, békességet! Békét a családban, békét a világban, szeretetet, összetartást és szolidaritást.

Szauer Miklós, adai plébánosA zentai hittanosok betlehemes játéka az adai templomban - fotóKirály


Szeretet és vidámság

    A pillanat az egyetlen, ami valós, minden egyéb már a múlt, vagy a jövő. Ezért a szeretet ünnepén ne átalljunk szeretni, és a vidámság éjjelén vidámnak lenni. Szeretetteljes karácsonyt, békés, boldog új esztendőt!

Szűgyi Zoltán, költő, Ada-Budapest


Jókívánságok

    Volt tanítványaimnak és munkatársaimnak, valamint Ada község minden polgárának, az olvasóknak kellemes karácsonyi és sikerekben gazdag, 2014-es újesztendőt kívánok!

Pesznyák Lajos tanító, volt iskolaigazgató


Kedves adaiak!

    A 2014-es évre mindannyiunknak azt kívánom, hogy sikerüljön úgy megőriznünk önmagunkat, családunkat és közösségünket, hogy mindig legyen erőnk felismerni és segíteni az élet alapvető, teremtő értékeit, felvállalni a helyes cselekvéshez szükséges áldozatot!
    Legyen kedvünk, hitünk és örömünk mindabban, amit cselekedni a világban számunkra megadatott!

Dr. Csányi Erzsébet,
az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének vezetője

Jókívánságok a tengeren túlról

    December folyamán ünnepi hangulatba öltözik minden körülöttünk. A Karácsonyra való készülődés fontos meghatározója mindennapjainknak ezekben a hetekben. Lázasan várjuk az ünnep eljövetelét, hogy egy kicsit pihenjünk, vagy éppen szórakozzunk és jókat lakmározzunk. Az év vége ugyanakkor a számvetések és az értékelések időszaka is. Ilyenkor időt szánunk arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, értékeljük a múlt eseményeit és új célokat tűzünk ki magunk elé a jövőnkre nézve. Ez alkalomból kívánok a Panoráma-Körkép olvasóinak és minden adainak meghitt, kellemes karácsonyi ünnepeket! Kívánom, hogy az új év hozzon mindannyiunknak egészséget, bőséget és erőt ahhoz, hogy sikeresen tudjuk végezni munkánkat az elkövetkező évben!

Volford Tünde, kanadai tudósító,
a Kossuth Ház vezetője


Az ember csak önmagára számíthat

    Továbbra is komoly kihívások előtt a világgazdaság, halljuk már ki tudja hányadik óévbúcsúztatón és újévköszöntőn. A közgazdászok, politikusok sehogy sem találják a megoldást, a tömegek egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak. Az ember pedig kénytelen kelletlen rájön, hogy csak önmagára számíthat. Egyébként is, mégiscsak az lenne az egyik fontos cél, hogy  önmagunkkal megelégedjünk, hogy legalább a saját elvárásainknak megfeleljünk. Tehát nincs más választásunk, mint hogy legalább mi magunk javuljunk, ha már a világ éppen ellentétes pályán mozog. Mostanában egyre többször eszembe jut Dino, az Emlékszel Dolly Bellre? című film főhőse, aki a tükör előtt állva naponta többször elmondta: Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem. Napról napra minden tekintetben egyre jobb vagyok. Ezzel az önszuggesztióval kívánok az adaiaknak, szeretteimnek és barátaimnak békés, boldog karácsonyt és vidám szilvesztert. Erősnek kell lennünk, bíznunk kell önmagunkban, hogy megmaradjunk.

Bartuc Gabriella,
a Veszprém megyei napilap, a Napló felelős szerkesztője, Ada-Veszprém

Tisztelet és haladás

    Karácsony és az új év közeledtével mindannyian egy kicsit magunkba szállunk és összegezzük, mit is végeztünk eddig és milyen új feladatok, kihívások várnak ránk a jövőben. Mondhatom, nagyok, és ha ezeknek meg akarunk felelni, nem elég a mi erőnk, hanem a szeretetre, a reményre, elődeink iránti tiszteletre kell támaszkodnunk. Ilyen meggyőződésből a Körkép minden olvasójának, Ada község összes polgárának áldott karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Baranyi István,
nyugalmazott anyakönyvvezető, Mohol, a Moholról szóló monográfia szerzője

MINDEN A SZERENCSÉTŐL FÜGG

    Hiába akarjuk a szépet, a jót, mindig úgy lesz, ahogy a sors hozza. Hiába a sok diskurálás, veszekedés, perlekedés, igyekezet, - ha az embernek nincs szerencséje, akkor hiába minden: nem sok jót várhatunk. Tehát, nem minden úgy alakul, ahogy mi szeretnénk. Így a sok vitatkozásnak, az egymásközti nem megértésnek nincs semmi értelme. Mégis, gyermekeinknek, rokonainknak, polgártársainknak, a Körkép olvasóinak kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket, és jó egészséget, sok szerencsét kívánok az új, 2014-es esztendőben.

Kiss András, adai nyugalmazott bognármester

TINIFESZTIVÁL TEMERINBEN

    Aleksza Annabella a tini korosztályban második díjban részesült Pély Barna, illetve Orbán Tamás Végső vallomás című dalával, az adai Kranjec Lilien pedig kiérdemelte a zsűri különdíját Tóth Vera Nem kell valaki másé című zeneszámával.

en


Nincs karácsony mézeskalács nélkül

    A karácsonyhoz nemcsak az ajándék és díszes mindennapok tartoznak, hanem illatok is jellemzik. A legkellemesebb illatok pedig azok, amelyeket magunk állítunk elő, ehhez pedig elég nekilátni a mézeskalács sütésének, hiszen a mézeskalács a karácsony egyik jelképe és semmiképpen sem maradhat ki az ünnepi készülődésből.
    A szinte mindenki által szeretett mézeskalács készítésének hagyományai vannak. A Vadvirág Hagyományápoló Kör e hagyományok megismertetése céljával, az ünnep közeledtével családi mézeskalács-sütést szervezett a székházában, idén is november 29-én. Ez alkalommal viszont a mézeskalácsok nemes cél érdekében is készültek.
    – A Vadvirág HK csatlakozott a Jónak lenni jó elnevezésű jótékonysági kampányhoz és a mézes délután sütijeiből csomagolunk a dreai Lurkó Ház növendékeinek, amelyet egy ajándék karácsonyi műsor keretein belül adunk majd  át nekik – magyarázta Varga Lívia, majd folytatta: – Szinte minden vadvirágos gyermek és legalább egy szülője, nagyszülője eljött mézeskalácsot sütni. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott gyermekmentő szervezet célja a kegyetlen körülmények között tengődő gyermekek felkarolása. A Jónak lenni jó mozgalom eddig igen nagy eredménnyel gyűjtött Böjte atya által vezetett gyermekintézmények javára.
    E nemes cél érdekében vette fel a Vadvirág HK a kapcsolatot a dreai Lurkó Házzal, hogy azoknak segítsünk, akik itt élnek a környezetünkben. Böjte Csaba munkásságát és életútját követve merítünk példát, és valljuk, hogy egyszerű segíteni másokon, csak szeretet kell hozzá, meg törődés.
    A nemes cél még ebben az elidegenedett világban is összehozza az embereket. Jó példa erre a Vadvirág HK mézeskalácssütő akciója.

Lajkó Szilvia


NOVEMBERI  MŰVELŐDÉSI  HÍREK

    November elején a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében  Boja Ágnes képzőművész (az ADART csoport tagja) bábu-kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A tárlatot  Bíró  A.  Erzsébet elnök nyitotta meg rövid műsor után. A művészt a mesék, a természet, az állatok ihlették, hiszen láthattunk ott gonosz boszorkányt, Hófehérkét (a hét törpe egyik-másik figurája kicsit arrébb volt), alvó leánykát, kakast a tyúkocskákkal és más figurákat (amelyek a mesékből már ismertek a gyerekeknek).  Boja Ágnes elmondta, hogy már gyermekkorában szerette a meséket és talán ez adta az ötletet, hogy bábukat készítsen, amelyek a mesefigurákat (is) ábrázolnak. „Községünkben és vidékünkön nincs nagy hagyománya a bábu készítésének, így szabadon alkothatok” – mondta Boja Ágnes.

*

    November 25. és 29. között a  színházterem előcsarnokában immár harmadszor szervezett eladással egybekötött  kiállítást a Mozaik kézműves csoport és mint azt Mrđanov Vince Maja elnökhelyettestől megtudtuk, e kiállításon már 20 kézműves vett  részt (tehát új tagok is csatlakoztak hozzájuk). A régi tagok tárgyai, ékszerei, mézeskalácsai között is találhattunk újabb alkotásokat, de a fafaragások, szalmaszálból készült kompozíciók teljesen újdonságnak számítottak e vásáron (ahogy a plakáton hirdették e kiállítást)!

*

    November 30-án este az adai Park-szálló éttermében csodálatos és meghitt hangulatban zajlott le a Tánciskolás nosztalgia-bál, amely a 2007-2012 közötti vizsgabál és tánciskola-győzteseket ölelte fel, valamint a New Ada Dance táncklub legjobb táncosai is megjelentek. Orovecz Béla táncpedagógustól megtudtuk, hogy mintegy 100-an gyűltek össze e bulin, több generációt érintve és reggel 5 óráig tartott a rendezvény! „A generációk között eltűnt a korkülönbség és csak egy nyelvet beszéltek… ez a  tánc volt és az önfeledt mulatozás. Ennek kapcsán szeretnénk hagyományossá tenni e bálat, amelyet a tánc világnapja (április vége) alkalmából szerveznénk meg jövőre és azután minden év áprilisában” – mondta üzenetében Orovecz Béla tánctanár, a New Ada Dance táncklub művészeti vezetője.

Bálizs Géza


VIII. ARANYKEZEK KARÁCSONYI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

    Az Aranykezek Kézimunka Egyesület hagyományossá vált rendezvénye rendhagyóan a Moholi Helyi Közösség épületében nyílt meg december 14-én. A tárlat ünnepélyes megnyitóján Telečki Elvira, az egyesület elnöke köszöntötte a nagyszámban megjelent érdeklődőt, visszatekintve az idei év sikereire és tervekkel teli jövő évre szóló programjaival dicsekedve hangsúlyozta az egyéni munka és a közösség összetartó erejének fontosságát. A kiállítás megnyitójára érkező érdeklődők köszöntésében Elvirát Világos Tibor követte, aki a rendezvényt támogató és résztvevő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének nevében üdvözölte a tömeget. A megnyitó ünnepi hangulatát a Novak Radonic Általános Iskola tanulói emelték műsorszámukkal, melyet Fehér Mária állított össze erre az alkalomra. Az Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásárt a megnyitó napján a VMSZ belgrádi bizottságának öttagú küldöttsége is megtekintette, felkérésükre december 27-től önálló kiállítást tart az Aranykezek KE Belgrádban.
    Az aranykezű alkotók tárlatára évről-évre mind nagyobb számú érdeklődő kíváncsi, ezt az idei rendezvény első napja is bizonyítja, amikor is telt házzal nyílt meg a kiállítás. A díjazott kézimunkákon kívül helyet kaptak az egyesület tagjainak választékos és alkalomról-alkalomra újuló alkotásai, új kiállítók munkái és portékái valamint, de nem utolsósorban, az idei MIRK első díjas gyermekrajzait is megcsodálhattuk a rendezvény keretein belül.
   Az Aranykezek karácsonya a szeretet ünnepének hangulatában lelki nyugalmat sugalló békeközvetítő. Hagyományaink és hitünk kézzel formált értékeit ismertetve készítenek fel az ünnepekre.

Lajkó Szilvia

Taggyűlést tartott a VMSZ

    December 12-én, este 18 órai kezdettel tartotta idei utolsó taggyűlését a VMSZ adai szervezete. Kóspál Szabó Emília, a VMSZ adai helyi szervezetének elnöke felolvasta a napirendi pontokat, melyeket a tagok egyhangúlag elfogadtak. A gyűlés elején dr. Tóth Barna Elvira, a VMSZ községi elnöke beszámolt a tartományi gyűléseken elhangzottakról, történésekről, kilátásokról. Világos Tibor, a VMSZ frakcióvezetője ismertette a községi Képviselő-testület gyűlésein elfogadott illetve elvetett határozatokat, és beszámolt a VMSZ frakciója által átadott javaslatokról is.

Gecse Attila


Ajándékcsomagok karácsonyra

    A VMSZ női fóruma ismét ajándékgyűjtési akciót szervezett, melynek keretében az önkéntesen felajánlott ajándékokat és adományokat a VMSZ adai irodájában adhatták le.  A gyűjtést nyár óta folytatták és a legkülönfélébb ajándékok gyűltek össze: játékok, ruhák, füzetek, színes ceruzák, zsírkréták, plüss figurák, szappanok, tusfürdők, csokoládék, rágók stb. A VMSZ célja, hogy az akció által a rászoruló gyerekeknek, szegényebb sorsú családoknak segítsenek azzal, hogy karácsonykor egy kis ajándékcsomaghoz juthassanak, örömet szerezzenek nekik. Az élet egyik legszebb jutalma az ajándékozás öröme, ha pedig másokon segítünk, azáltal magunkon is segítünk.

Gecse Attila


A Várady kiválósági ösztöndíj-hitel

    A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja  Várady Tibor akadémikus egyéni felajánlásának köszönhetően a Várady kiválósági ösztöndíjhitellel bővült, amelyhez számos vajdasági vállalkozó és egyéni adományozó is csatlakozott. Így az MNT ösztöndíjprogramjának egy újabb jelentős államásához érkezett, amikor is az alap létrejöttének köszönhetően  - az alapképzésben résztvevő 1084 ösztöndíjas mellett -  a legtehetségesebb 20 mesterképzésben és  10 doktori képzésben résztvevő hallgatót  is támogatni tudják. Ada községből a következő személyek jutottak támogatáshoz: Szollár Anna, Koós László, Nagybali Tamara, Fekete Tímea, Tóth Ágnes, Makra Zsófia, Szabó Titanilla.

Gecse Attila


Ha eljő karácsony

    Év végéhez közeledve eljön a Karácsony, amikor is a mindennapok forgatagából kiszabadulva átérezhetjük az ünnep szellemét, átgondolhatjuk, mit is jelent számunkra ez az ünnep. Ez az év is lassan elmúlik, mindenki megőriz valamilyen emléket ebből az esztendőből is. Sokan már lázasan nézelődnek, igyekeznek mielőbb megvenni a kiszemelt ajándékokat, a saját készítésű ajándékok ideje már sajnos régen lejárt. Azonban a Szenteste eljöttével, a gyors ajándékcsere helyett azt kell értékelni, hogy a család ismét együtt van, és az igazi ajándék tulajdonképpen a mosoly, az ölelés, a szeretet, a boldogság, amivel mindenki rendelkezik, csak át kell adni, ne tartsuk meg magunknak. Időt kell szakítanunk arra is, hogy megemlékezzünk azokról a családtagokról, akik már nem lehetnek velünk, de a szívünkben velünk vannak, eme ünnep alkalmával is. Minden egyes percet értékelni kell, amit szeretteink körében tölthetünk el, nemcsak karácsony alkalmával, hanem egész évben.

A tárgyi hagyaték vándorútja

    A Vajdasági Magyar Folklórközpont által Szabadkán szervezett népi kismesterséget oktató tanfolyam II. évét fejező hallgatóinak záróvizsga darbjaiból rendezett bemutató vándorkiállítást nyitotta meg Adán december  6-án Szeles Gizella, a VMF elnöke, ugyanis az adai Pál Edit emelt szintű népi hímző tanfolyam elvégzésével sikeres záróvizsga darabjai is bemutatástra kerültek ez alkalommal.
    Ezzel a szinttel a hallgatók már felkészültek arra, hogy továbbadják mindazt, amit tanultak, vagyis kézművesképző oktatói szintre lépnek. A tanfolyam első pillanatától kezdve fontos, hogy a hallgatóink felkutassák és megismerjék a tájegységekre jellemző kézimunkák darabjait, hogy azok áttervezésével olyan dolgokat tudjanak alkotni, melyek a mai világban is hasznosnak bizonyulnak. A régi időkben olyan tárgyakat készítettek, melyeket felhasználtak, és kellőképpen díszítették őket.  A mai világban viszont a haszontalan tárgyak a jellemzőbbek, ezért a népművészet a népi hagyaték áttervezésével visszahozza a régi felhasználható dolgokat a napjainkba illő formával.
    A záróvizsga darabjainak kiállítását együtt tartjuk az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló csoportjának karácsonyi kiállításával, hogy a karácsony közeledtével ünnepibb legyen tárlatunk hangulata – tette hozzá Pál Edit. – Záróvizsgám munkái öt határon túli oktató segítségével elsajátított tudásomból születtek. A képzés második évének elvégzésével megnyílt az út a népi iparművész címhez, természetesen ennek további feltételei a folyamatos, meghatározott minőségű munkák alkotása és zsűriztetésük. Célom a továbbiakban az eredeti darabok áttervezése, és ehhez szeretném gyarapítani még a tanulmányaim.
    A tárlat megnyitó napját Vastag Ivett hegedűmuzsikája, Klima Döníznek, a Vadvirág HK tagjának népdalcsokra és Csernus Valériának erre az alkalomra írt versei tették ünnepivé.

Lajkó Szilvia


Az Aranykezek hírei

    Az Aranykezek Kézimunka Egyesület megkezdte a kézműves foglalkozást a Novak Radonić Általános Iskolában a hagyományápolás iránt érdeklődő gyerekek számára. Fehér Mária könyvtáros felhívására nagy számban volt érdeklődő december 2-án az első találkozás alkalmával az Aranykezek egyesület tagjaival. A heti egyszeri alkalomra tervezett alkotóműhely célja, hogy megismertesse és megkedveltesse a kézimunkázást az alkotni vágyó gyerekekkel, és ezáltal népszerűsítsék a tanulók körében.
    Az alapöltéseket az Aranykezek tagjai: Telečki Elvira, Raffai Julianna, Vreckó Veronika és Nagy Emma mutatták meg a tanulóknak.

 *

    Az Aranykezek Kézimunka Egyesület a november 26-tól 28-ig tartó belgrádi Sajam etno hrane i piće keretein belül a Praktika folyóirat által szervezett kézimunka kiállításon első díjban részesült, emellett fehér hímzéséért Telečki Elvira különdíjat is érdemelt, mely egy 150 darabos fehér hímzésmintát tartalmazó gyűjtemény a zágrábi múzeumból. Az Aranykezek KE tagját felkérték egy teljesen önálló kiállítás megszervezésére, melyet december 27 és január 10-e között tarthatnak meg  Belgrádban.
Lajkó Szilvia

Fásítunk és védünk
A Zöldike újabb munkaakciója Moholon

    A moholi ártéren a tavasszal elültetett 300 facsemete gondozását és hiánypótlását végezték, valamint újabb 350 akácfát és mintegy 30 amerikai ecetfát ültettek el segítőikkel a Zöldike természetvédelmi civil szervezet tagjai november 23-án.


Önkéntesek csoportja a Zöldike fásítási munkaakcióján

    – A fásítás lényege, hogy megnöveljük a falu zöld felületét, fészkelő helyet biztosítsunk a madaraknak, valamint méhlegelőt alakítsunk ki a helyi méhészeknek – hangsúlyozta dr. Miklós Ferenc. A Zöldikék munkaakciójához az adai önkormányzat és a Moholi Helyi Közösség biztosított üzemanyagot. A munkaakció délelőttjén a moholi helyi közösség tanácsának tagja Dragoljub Bajić is a helyszínen tartózkodott
    A Zöldike természetvédelmi civilszervezet tisztelettel mond köszönetet a november 23-i munkaakció minden résztvevőjének és támogatójának, kiemelten az önkormányzatnak, a Moholi Helyi Közösségnek, valamint a helyi őstermelőknek, ők pedig: Almádi Attila, Lajkó Mária, Vastag Gábor, Vastag István, Csúzdi Endre, Lakatos Norbert, Hanák László és Lazar Stojanović.

Lajkó Szilvia

decembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Kazivanje autora 5KAZANJE
Godišnjica postojanja i rada
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA