Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. december

Címoldal
A szeretet érzése
Községi hírek
A vágyak, vagy a szeretet ünnepe?
Rövidebb csatornaszakasz épül
Bővül a szennyvízhálózat
Piros alma mosolya
Reggel(ente)
A várva várt vendég hozzánk megérkezett
Ünneplés
Menni, vagy nem menni? - ez itt a kérdés
Beszélgetés a Vasemberrel
Mikulás-nap az iskolában
Számítógép-kezelői tanfolyam
Munkaterápiával az aktív időskorért
Adai szólóénekesek
Az Adart az Adart!
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma XXVI.
A szakszervezetből
130 éves lehetne
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Beszélgetés a Vasemberrel
Szabó Igor a Műszaki Iskolában

    Október 31-én Szabó Igor volt a Műszaki Iskola Harmadik típusú találkozásainak vendége. Igor öt évvel ezelőtt szerzett diplomát az adai Műszaki Iskolában, és nemrégiben Nagyatádon teljesítette a Vasember versenyt. A zentai sportoló örömmel vállalta, hogy tapasztalatait és élményeit megossza az adai középiskolásokkal.
    A sportról, az elszántságról és a kitartásról Szabó Tönki Károly tanár beszélgetett vele.
    – Nagyon fontos volt az, hogy egy pontosan kidolgozott edzésterv alapján készüljek fel, lassan kellett kezdeni az edzést, és fokozatosan tudtam terhelni magam. Nekem legnehezebb volt a kerékpározás. A két évig tartó felkészülést napi egy-két órás edzésekkel kezdtük, s a végére már megszokottá vált a heti hat alkalom és a napi öt-hat óra kemény munka.
    Igor tíz évig vízilabdázott, és a verseny során a 3,8 km úszással nem volt gondja, viszont erre kellett felépítenie a 180 km kerékpározást és a 42 km maratoni futást.
    – A vízilabdázás során a  rövid távú gyorsúszáshoz szoktam, s tapaszalt versenyzők útmutatása alapján kellett  megtanulnom azt, hogy az úszás során tartalékoljak, beosszam az erőmet, visszafogjam magam, és javítsak a technikámon. Fontos volt számomra, hogy edzőtársakat, húzóembereket találjak, akik óriási segítséget jelentettek nekem.
    Az edzésen kívül a felszerelés is nagyon fontos volt. Ez nem a legolcsóbb sport, hiszen az igazi versenykerékpár is jelentős összegbe kerül, az edzőcipő a futáshoz és a kerékpározáshoz is minőséges kell, hogy legyen, és az étkezésre is nagyon oda kell figyelni
    A fizikai felkészülés mellett lelkiekben is rá kell hangolódni a megmérettetésre.


Az eseményt figyelemmel kísérő diákok


Szabó Tönki Károly és Szabó Igor, a Vasember

    – Szerintem 50 százalék a fizikai felkészülés, és ugyanennyi a mentális erő, nagyon nagy motivációra van szükség. Én azt gondoltam, hogy nem jöhetek úgy haza, hogy nem fejezem be, ezért minden tőlem telhetőt megtettem. Nehéz volt az átmenet úszásból kerékpárra, majd a futásra, de a felkészülés során folyamatosan szoktattam ehhez az izmaimat. Az úszásnál próbáltam ügyelni arra, hogy ne terheljem túl magam. A kerékpározástól nagyon tartottam, de viszonylag simán sikerült teljesítenem a távot. A biciklizés után égtek ugyan az izmok, ezért a futásnál csak arra koncentráltam, hogy be tudjam fejezni. Miután leszálltam a kerékpárról, alig bírtam lábra állni, két kilométernyi séta után sikerült csak futni. Végig az járt a fejembe, hogy be kell fejeznem, és néhány holtpont után sikerült is.
    A célba érés után az első gondolatom az volt, hogy leülhessek, és kapjak valami rendes ételt. Egy hétre volt szükségem, hogy újra érezzem a lábaimat és az izmaimat, de megérte, hiszen sikerült teljesítenem azt, amit kitűztem magam elé.
    És most:
    – A felkészülés során sikerült megismernem egy hatékony, dinamikus edzésformát, amellyel most a barátommal közösen tartott fitnesztermünkben foglalkozom, ebben látom az új kihívást, most ezzel szeretnék jó eredményeket elérni – magyarázta Szabó Igor.

Józó Krizsán Mónika

decembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Kazivanje autora 5KAZANJE
Godišnjica postojanja i rada
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA