Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. december

Címoldal
A szeretet érzése
Községi hírek
A vágyak, vagy a szeretet ünnepe?
Rövidebb csatornaszakasz épül
Bővül a szennyvízhálózat
Piros alma mosolya
Reggel(ente)
A várva várt vendég hozzánk megérkezett
Ünneplés
Menni, vagy nem menni? - ez itt a kérdés
Beszélgetés a Vasemberrel
Mikulás-nap az iskolában
Számítógép-kezelői tanfolyam
Munkaterápiával az aktív időskorért
Adai szólóénekesek
Az Adart az Adart!
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma XXVI.
A szakszervezetből
130 éves lehetne
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Ünneplés

    Kissé mozgalmas lett Törökfalun a novemberi hó vége, valamint a decemberi hó kezdete, ugyanis ünnepségek szervezésén és azok lebonyolításán volt a fő hangsúly.
    Elsőnek megemlíteném a november 29-én tartott találkozót, ünneplést, mely az egykori Kossuth szövetkezet tagjainak és munkásainak lett szervezve. Törökfalun 1949. november 29-én került sor a Kossuth szövetkezet megalakulására, melybe a helybeli földművesek betagosodhattak munkájukkal, munkagépeikkel és földjeikkel is. Mindez 1960. májusáig működött ilyen néven, ugyanis akkor megalakult a Halász József Mezőgazdasági Szövetkezet, ahova a Kossuth szövetkezet is betársult, azaz beolvadt. Ennek a szövetkezetnek voltak épületei, valamint munkagépei is, amivel dolgoztak. Sajnos, most csak az egyetlen emlék, ami megmaradt, az a raktár, amit átalakítottak lakásokká, amit még ma is Kossuthnak nevez mindenki. A mai Ifjúsági Otthon épülete is a szövetkezeté volt. Az említett összejövetelt Nagy Antal kezdeményezésével szervezték meg a Százszorszép ME épületében. A találkozóra tizennyolcan érkeztek meg. A köszöntőben Nagy Antal és id. Kiss Tibor a jelenlévőket egy kicsit visszarepítette a hatvannégy évvel ezelőtti eseményekre, s az azt követő évek emlékeire. A kevés résztvevő ellenére, minthogy első alkalommal lett e találkozó megtartva, mégis jóra sikeredett. Az elfogyasztott disznótoros vacsora mellett és a zenei hangulatra még táncra is perdűltek a jelenlevők. Pár óra együtt eltöltött beszélgetés és szórakozás után véget ért a találkozó, amellyel a jelenlevők örömüket fejtették ki, és abban a reményben távoztak, hogy jövőre ismét megszervezi valaki.

    Mikulás nap közeledtével december 5-én ft. Kormányos Zoltán helybeli plébános az Ifjúsági Otthon épületében, az iskolás gyerekek számára ünnepséget szervezett. Mikulásnapi ünnepségről volt szó, ahol segédjeivel együtt a délutáni órákban az alsós iskolásoknak, valamint este a felsősöknek egy játékos, szórakoztató programmal kedveskedtek. Volt ügyességi vetélkedő, csoportos játék, valamint közös mutogatós táncos foglalkozás is. Kis megvendégeléssel is várták a gyerekeket a program után, akik bizony kissé elfáradtak, de jól érezték magukat a Mikulást ünneplő programon.
    Mikulásnapi jótékonysági batyu-bált szervezett a Százszorszép ME december 6-án este a faluházban. Az épület előtt szalmából kitömött rénszarvas és Mikulás-szánkó várta a vendégeket, ami nagyon attraktív volt, és sokan közös fényképet is készítettek előtte. A szépen feldíszített terem és a háromtagú zenekar hangulatos zenével fogadta az érkező vendégeket. A résztvevők magukkal hozták a „batyut”, amelyben étel-ital bújt meg, amit majd estére fogyasztani szándékoznak asztaltársaságukkal. A hangulatos zene gyorsan táncra perdítette a jelenlévőket, hisz a vacsora tálalására most nem kellett várni, mert az már rögtön ott volt midőn a batyu ki lett bontva. Így hát a hangulat gyorsan a tetőfokra hágott. A szervezők révén megérkezett a Mikulás és kísérője, a krampusz is, akik ajándékot osztogatva az ünneplőkhöz mentek. Asztaltól-asztalig jártak, s ki édességet, ki narancsot kapott, de jutott a virgácsból is azoknak, akik a mulandó esztendő során nem voltak jók. Éjfél multával sor került a tombola kihúzására is. Sok szép ajándék várta az izgatottan figyelő és a tombolajegyek felett görnyedezőket. Volt öröm és taps is a nyertesek kihúzásakor, de különösen akkor, amikor sor került a Mikulás által ittfelejtett batyura. Licitálásra került a titokzatos tartalmú batyu, melyet egy fiatalokból álló társaság nyert meg, szép összegért. A hangulat továbbra is magasan ívelt, hiszen a kora reggeli órákban mentek el az utolsó vendégek. A résztvevők közül voltak olyanok, akik díjazták az ilyen szervezést, mivel egyszerűbb is, de gazdaságosabb is, hisz mindenki azt fogyaszt, amit hoz, s avval bátran kínálgatja a többieket is, akik a társaságán kívül vannak. A költségek így alacsonyabbak, de a hangulat az nem maradt el, sőt mi több, lehet, hogy sokkal jobb és kötetlenebb volt.
    A jótékonysági batyubált a jó szórakozásért szervezték, valamint a bejövő összeget pedig asztalok vásárlására szeretnék költeni a szervezők. Tehát egy nagyon jól sikeredett, hangulatos bál volt Törökfalun, melyen kb. százhúszan vettek részt, táncolva, mulatozva.

Molnár József

decembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Kazivanje autora 5KAZANJE
Godišnjica postojanja i rada
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA