Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. november

Címoldal
Községi hírek
Emlékünnepség
Napsugaras ősz!
A jövőnkért tenni kell!
Addig kell szólni egymáshoz, amíg vagyunk
Fejet hajtok...
A kerítés, amely összeköt
Nemcsak a húszéveseké a világ
Jubilált a szociális védelem
"Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak"
Zenével, énekkel szebb az élet
Rendőrségi hírek
Híregyveleg
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXV.
A Körkép arcképcsarnoka – XII.
130 éves lehetne
Tarka-barka
Impresszum

Napsugaras ősz!

    Az időjárás, amilyent idén ősszel tapasztalhatunk, jócskán túltesz rajtunk, azaz a számításainkon, és egyre jobban tudomásunkra adja, hogy a természetet nem vethetjük alá a mi saját akaratunknak. Az idén volt már eső, hideg, de tavaszias meleg is az elmúlt hónapokban. A falevelek azért lassanként hullnak, s utalnak az őszre és a tél közeledtére, még ha egyenlőre csak bosszant is minket a sok falevél, amit nap, mint nap takarítgathatunk. A szántóföldek két színben tündökölnek, amíg a szem ellát zöld és fekete színt érzékel. A búza és az olajrepce zöld pázsitként tündöklik, a fekete szántások közöttük szinte pepitás összhangban láttatják magukat.

    Ebben a napsugaras őszi időben az adai Vöröskereszt szervezésében a Napsugaras ősz ünnepségre került sor Törökfalun az Ifjúsági Otthon termében november 10-én a kora délutáni órákban. A hatvan év feletti idős honfitársaink voltak megtisztelve egy kis műsorral. A terem idős vendégekkel lett teli, településünk gyermekeivel és szüleikkel. A fellépők között a helybeli óvódások, iskolások, a Búzavirág asszonykórus, Mihalec Tamás táncpartnerével és az adai Aranykapu hagyományápoló egyesület tették színesé az ünnepet .A jelenlevőket a Vöröskereszt titkára, Krizsán Vilmos, az egyesület elnöke id. Kiss Tibor és az adai Önkormányzat alelnöke, Urbán Mónika köszöntötték. A meghívott idős személyeket kiflivel és teával vendégelték meg, míg az előadás tartott, valamint a végén a legidősebb férfi és asszony külön ajándékcsomagot kapott. Az jelenlévők között Kormos Flórián 82 éves és Horváth Matild 87 éves személyek voltak a legidősebbek, s ők vehették át a csomagot id. Kiss Tibortól.

    Újabb könyvekkel gyarapodott és gazdagodott Törökfalun a Török könyvtár. Török Ferenc és neje Klárika 750 darab könyvet hoztak, s így most már 4332 könyv van bejegyezve és számon tartva a könyvtárban. Most is mint, az elmúlt években már többször, a hannoveri Magyar Egyesület és támogatói jóvoltából adományozott könyveket hozták el az olvasni szerető és igénylő lakosoknak. Nem csak könyvekkel bővült és újult meg a könyvtár, hanem egy új könyvespolc is készítve lett. Ezt a könyvespolcot a Török házaspár támogatásával készíttették. Mindezek után már nagyon is szükségessé vált az új könyvespolc, mivel már nem lett volna hova helyezni az újabb könyveket. Így az olvasni szeretőknek áttekinthetőbbek és hozzáférhetőbbek lesznek a könyvek, amelyeket keresnek. Az ígéretek szerint tavaszra még újabb könyveket hoznak, amikor idegenben élő honfitársaink haza jönnek az itteni otthonukba, eltölteni pár kellemes hónapot. Az olvasni szeretők már vittek is könyveket melyek most lettek beiktatva a könyvtárunkba, aminek mi nagyon is örülünk, hisz a hosszú éves fáradságunknak a gyümölcsét láthatjuk.

    A napsugaras őszi napokban, a korán elvett magvakat gyorsan kicsalogatta az anyaföldből a napsugár. Megnőttek, s meg is bokrosodtak. Most szépen néznek ki s szép látni e messzi horizontot. Féltő az időjárás viszonytagság változékonysága miatt, hogy mi is lesz velük, ha bejön a zord idő. Szép keveset tehetünk, csak várunk s reménykedünk!

Molnár József

novembar 2013.

Naslovna strana
Učitelj bronzanog pogleda
Opštinske vesti
Već se spremaju za "Potisko proleće 2014."
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA