Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. november

Címoldal
Községi hírek
Emlékünnepség
Napsugaras ősz!
A jövőnkért tenni kell!
Addig kell szólni egymáshoz, amíg vagyunk
Fejet hajtok...
A kerítés, amely összeköt
Nemcsak a húszéveseké a világ
Jubilált a szociális védelem
"Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak"
Zenével, énekkel szebb az élet
Rendőrségi hírek
Híregyveleg
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXV.
A Körkép arcképcsarnoka – XII.
130 éves lehetne
Tarka-barka
Impresszum

A Körkép arcképcsarnoka – XII.

    ÜRMÉNYI ZOLTÁN – Ada, A vele készült riport lényegében az adai Sampion Postagalambász Egyesületről szól, a munkáról, a tervekről, e kedves madaraknak, mint több szimbólum megtestesítőinek szeretetéről. A riport címe: A levegő bajnokai (Körkép, 98.sz. 11. old. – Király János).
    VARGA SÁNDOR – Ada. Az idősebb korosztályhoz tartozók közül ki ne ismerné a ma már nyugdíjas fogászt, Varga Sándort?! Egy nívós beszélgetésen keresztül mutatjuk be őt, úgy mint fogászt, mint hegymászót és mint filatelistát (bélyeggyűjtőt) – hisz élete is nívós volt. Minderről meggyőződhetünk, ha elolvassuk a Mindig a csúcson című bemutatást. (Körkép, 33. sz. 8. old. – Király János).
    VARGA SÁNDOR – Ada (1919–2001). Ada fémiparának egyik meghatározó alakja, aki a két világháború között, messze vidéken is közismert magáncéget fejlesztett ki. Előbb a malomiparnak gyártott gépeket, majd öntödét létesített, végül szerszámgépeket is gyártott. Az államosítás során üzeme a Potisje szerszámgépgyárba olvadt be. Rövid életútja községünk jeles személyiségei sorozatban jelent meg (Körkép, 52. sz. 11. old. – Király János).
    VASTAG JÁNOS – Mohol. A régi mesterségek sorozatban egy vérbeli, ismert és elismert szűcsöt mutattunk be a „Mit sütsz, kis szűcs…” címet viselő riportban. Érdekes és tanulságos életutat és szakmát ismerhetünk meg a mester szavaiból. (Körkép, 112. sz. 18. old. – Király János)
    VASTAG JÁNOS – Ada. Amatőrfestőként mutattuk be, aki önszorgalomból „tanulta” a festészet alapjait. Képei a természetet adja vissza, igyekeznek hűen ábrázolni a pillanatnyi hangulatot és állapotot, amely szinte szemünk láttára változik. Festményeit pasztell- és olajtechnikával készíti (Körkép, 56. sz. 27. old.)
    VILÁGOS ISTVÁN – Mohol – Melbourne. A magyarság jó hírnevének lovagja cím alatt egy rövid bemutatást adunk Világos Istvánról, aki Moholon született és nőtt fel, majd 1969-ben családjával együtt kivándorolt Ausztráliába. Végzettsége ugyan közgazdász, de ma sikeres magáncége van és emellett Magyarország tiszteletbeli konzulja. (Körkép, 132. sz. 12. old. (Magyarok a nagyvilágban).
    VIRÁG MIHÁLY – Ada. Egy rövid bemutatás által betekinthetünk a ma már széles körben ismert Virág Misi munkájába – a kosárfonásba. A gépésztechnikusi képzettsége mellett óriásit alkotott a hobbinak (nem) mondható másik foglalkozásával – ez derül ki a Kosárfonó gépésztechnikus című rövid riportból. (Körkép, 43. sz. 21. old. – Józó Mónika).
    ZOLCER ISTVÁN – Ada. „Az adai iskolai jubileumok, ballagások, osztálytalálkozók történetében olyan rendezvény még nem volt, amin 12 diáknemzedék képviselői gyűltek volna össze, hogy a nyugdíjba ballagtassák egykori osztályfőnöküket…” – így kezdődik a Zolcer Istvánnal készült riport, amikor 2008-ban végleg átadta az iskola kulcsait és megkezdte megérdemelt nyugdíjas éveit. A riport címe: Szeretni a tanulókat! (Körkép, 109. sz. 22. old. – Király János).
    ZORAN DRAGIN – Ada. Egy részletesebb beszélgetést jegyeztünk le a mindig aktuális és mindig kétséges mezőgazdasági felvásárlási áráról. A beszélgetést szerb nyelven olvashatjuk a Šta treba proizvoditi a da bude rentabilno (Mit termeljünk, hogy az kifizetődő legyen). (Körkép, 133. sz. 8. old. – Bakos Branislava).

    Ezzel véget ért a Körkép arcképcsarnokának bemutatása, ami nem jelenti azt, hogy nem lesz majd folytatása, hisz ez a rész a lap első és a százötvenedik (1-150) számában megjelentetett riportokat, bemutatásokat, beszélgetéseket, arcéleket volt hivatott felidézni azokról az emberekről, akik itt élnek vagy éltek közöttünk, akik valami nagyot alkottak, ám ugyanakkor az egyszerű mindennapi embert sem hagytuk elveszni.

Összeállította Vastag János

novembar 2013.

Naslovna strana
Učitelj bronzanog pogleda
Opštinske vesti
Već se spremaju za "Potisko proleće 2014."
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA