Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. november

Címoldal
Községi hírek
Emlékünnepség
Napsugaras ősz!
A jövőnkért tenni kell!
Addig kell szólni egymáshoz, amíg vagyunk
Fejet hajtok...
A kerítés, amely összeköt
Nemcsak a húszéveseké a világ
Jubilált a szociális védelem
"Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak"
Zenével, énekkel szebb az élet
Rendőrségi hírek
Híregyveleg
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXV.
A Körkép arcképcsarnoka – XII.
130 éves lehetne
Tarka-barka
Impresszum

Zenével, énekkel szebb az élet

    A címbe foglalt gondolatot igyekszik minden erejével valóra is váltani az adai Bartók Béla zeneiskola, immár több mint ötven éve. Ez idő alatt voltak nagyon nehéz pillanatai, voltak feledhetetlen élményei, de a tenni akarás töretlen maradt a mai napig.
    – Az idei tanév 177 növendékkel indult, valamint egy-egy előkészítő csoporttal Adán és Moholon. Tanulóink hét hangszer közül választhatnak, ki-ki a maga elképzelése és hajlama szerint, amiben a szülők is segédkeznek. Eddig mindenki óhaját sikerült teljesíteni – kezdte rövid összefoglalóját Rózsa Ildikó az iskola igazgatónője, majd folytatta: – Minden évben fontosnak tartjuk, sőt elengedhetetlen a korszerűsítés, az újítás, annál is inkább, mert a hangszerek állandó használata idővel nyomot hagy a minőségen. Az elmúlt időszakban zongorát, hegedűket, fuvolákat, klarinétokat sikerült beszereznünk, ám ezeken túlmenően a munkafeltételeken is igyekszünk javítani, gondolok itt a tantermek felszereltségére. Fontos kiemelnem, hogy a hangszerek megvásárlása elképzelhetetlen külső segítség nélkül. Abban a szerencsés helyzetben voltunk eddig, (remélem ezután is így lesz!) hogy pályázatokat nyertünk elsősorban a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságnál, de segítségünkre sietett az adai Első és Második Helyi Közösség is, nem utolsó sorban a Kanadába elvándorolt honfitársaink. Természetes, hogy még nagyon sok más követelményen is lehetne javítani, és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezt magvalósítani.


Szülők a nyílt órán


Gordonka-harmonika duett


Nyílt órán


A növendékek, mint közönség

    Egyik legfontosabb feladatunk a jövőben, hogy rendbe tegyük a Moholon megvásárolt épületet, mint az adai iskola ki kihelyezett tagozatát pályázatok és más donációkból szándékozunk megvalósítani. Ugyanis ez az épület a zenei képzés minden igényét kielégíti. Érezzük, hogy a növendékeink szülei között is vannak, akik szeretnének hobbi szinten belekóstolni a muzsikálás örömébe.
    – Ami az iskolánk jelenlétét illeti szűkebb környezetünkben, elmondhatom, hogy mindenhol jelen vagyunk, hagyományosan együttműködünk a helyi szervezetekkel, intézményekkel, diákjaink hangszeres előadásukkal ünnepélyesebbé tesznek egy-egy rendezvényt. A havi szinten megszervezett diákhangversenyek, félévi, ballagási és év végi koncertek nagy élményt jelentenek maguknak, a növendékeknek, szüleiknek de nekünk tanároknak is. Ide kell sorolnom még a félévente kétszer tartandó nyílt órákat is, amikor a gyerekek nekünk, de főleg a szülőknek bemutatják mit, és hogyan is sajátították el a zenei oktatást. Talán nem is érezzük milyen fontos pillanat ez a gyerek szempontjából, a gyerek jövőjére nézve, hisz ilyenkor szerzi az önbizalmat, azt, hogy közönség előtt eljátssza azt, amit eddig megtanult. Óriási dolog ez! Látni szemeikben a pozitív izgulás örömét és a mosolyt, amikor sikerült az előadás. Felejthetetlenek ezek a pillanatok nekünk, pedagógusoknak is és a gyerekeknek is.
    Hogy tanulóinkat jobban ösztökéljük a zene tanulására, meglepetésként rövid koncerteket szervezünk ismert előadó művészekkel. Legutóbb harmonika-gordonka duó vendégeskedett az iskolánkban nagy sikerrel, ugyanis a közönség maguk a diákok voltak, különösen, akik kamarazenét tanulnak. A zene alapjait a diákok a hagyományos zeneiskolai program szerint tanulják, de ez a tudás, amikor letisztul, utat nyit nekik más zenei irányzatok felé is. Ha egy hangszeren jól tudnak játszani, akkor nincsenek határok a zenében, legyen az népzene, komolyzene, modern és szórakoztató zene. Óriási segítség ebben a számítógép és az internet is.
    – Magunkról tanárokról azt mondhatom el, hogy folyamatosan képezzük magunkat, korszerűsítjük a zenei oktatást, mert a lehetőségek itt korlátlanok. A pedagógusok igyekezetét igazolja az a tény, hogy minden évben több és több növendékünk folytatja a zenei pályát, amire mi nagyon büszkék vagyunk, mert munkánk eredménye talán itt jut legjobban kifejezésre. Megszerettetni a zenét, amit sokan életcélul tűznek ki.

Szöveg és képek Vastag János

novembar 2013.

Naslovna strana
Učitelj bronzanog pogleda
Opštinske vesti
Već se spremaju za "Potisko proleće 2014."
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA