Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. november

Címoldal
Községi hírek
Emlékünnepség
Napsugaras ősz!
A jövőnkért tenni kell!
Addig kell szólni egymáshoz, amíg vagyunk
Fejet hajtok...
A kerítés, amely összeköt
Nemcsak a húszéveseké a világ
Jubilált a szociális védelem
"Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak"
Zenével, énekkel szebb az élet
Rendőrségi hírek
Híregyveleg
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXV.
A Körkép arcképcsarnoka – XII.
130 éves lehetne
Tarka-barka
Impresszum

Otkrivena bista srpskog učitelja Radivoja Popovića
UČITELJ BRONZANOG POGLEDA

    Uz prisustvo mnoštva građana i uglednih gostiju 15. novembra je u centru Ade otkrivena spomen bista znamenitog ađanskog učitelja, horovođe i kompozitora Radivoja Popovića. Time je naša opština dobila još jedan spomenik koji je ovoga puta podignut istaknutom ađanskom učitelju koji treba da bude primer svima nama u opštini, u Bačkoj, u Vojvodini pa i mnogo šire.


Slikovita, dopadljiva bista Radivoja Popovića

    Od tog sunčanog, novembarskog dana bista sa likom gospodina učitelja bronzanog pogleda stoji kraj glavnog puta, dočekavši i isprativši pogledom svakog dobronamernog prolaznika. „Krajputaš“ po uzoru na bisere srpskog narondog stvaralaštva koji na svetu jedinstven način stoje pored puteva, među brežuljcima i plodnim voćnjacima i pozdravljaju, otpozdravljaju prolaznike tako čisto i rečito kao same narodne pesme.
    Okupljenima na srpskom i mađarskom jeziku prvo se obratio Zoran Stančulov sa rečima:
    „Dame i gospodo, dozvolite mi da u ovom svečanom trenutku u povodu otkrivanja biste Radivoja Popovića najpre pozdravim sve drage nam goste, sveštenike i sve vas sugrađane“ - pa je dao znak najpoznatijem gajdašu u našem kraju, Maksu i njegovoj tročlanoj grupi da stupe na scenu i pred svečanom publikom na svoj način otpočnu svečanost.


Gradonačelnik Ade Zoltan Bilicki i učiteljica u penziji Vera Pogrmilović otkrivaju bistu


Advokat Zoran Stančulov, predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić, akademik Matija Bećković, profesorka Natalija Gavrić i autor biste, vajar Laslo Silađi

    Zatim je predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić, ugledni profesor, književnik, pesnik i dobitnik velikog broja vrhunskih nagrada iz Novog Sada biranim rečima veličao trenutak i ukazao na važnost poštovanja i negovanja dela naših istaknutih i najvrednijih predaka od kojih na vekove napred i unazad imamo šta da naučimo.
    Njega je pred mikrofonom sledio sa znatiželjom i simpatijama dočekan uvaženi akademik Matija Bećković, ugledni književnik i pesnik, dobitnik svih značajnih književnik priznanja i za nas ađane vrlo važno, naš komšija, rođeni Senćanin i počasni građanin Sente, koji je u svom govoru široko obuhvatio stvaralaštvo i zasluge, važnost poštovanja stvaralaštva i primera naših predaka – spominjajući među njima i Gabora Šarvaša, Lasla Moholj-Nađa, Ferenca Fehera – i vrlo slikovito i poetski prvi nazvao današnjeg slavljenika Radivoja Popovića učiteljem bronzanog pogleda.
    Svečanosti trebao je biti prisutan i poznati književnik, pesnik Raša Popov iz Beograda, međutim on je bio sprečen da prisustvuje, ali je uputio jedno veoma osećajno i dirljivo pismo iz koga je deo teksta pred okupljenima pročitala učenica Senćanske gimnazije iz Ade, Anja Radulović.


Pogled na okupljenu publiku


Deo publike izbliza. Prepoznaju se likovi Monike Urban, Ljiljane Vlanikolin, Made Matića, Mikloša Sauer, Milkice Lolin, Radovana Bakalića, Matije Bećković, Vilagoš Mikloša,Slobodana Matića, Sime Matića, Lasla Silađija i dr Dragana Stanića


Predivni pogled na oltar hrama Vaznesenje Gospodnjeg
pri pojenju dr Bogdana Đakovića


Zoran Dragin, Jožef Tobijaš, Monika Urban, Zoltan Bilicki, Roža Rakoš, Atila Buču, Andraš Vilagoš u uzvišenom ambijentu hrama

    Zatim se voditelj programa Zoran Stančulov zahvalio uvaženim gostima, akademiku Matiji Bećkoviću iz Beograda, dr Draganu Staniću, predsedniku Matice srpske iz Novog Sada, dr Bogdanu Đakoviću horovođi iz Novog Sada, Aleksandru Mikoviću, unuku rođenog brata Radivoja Popovića i unuku po ženskoj liniji Katarini Vujasinoviću. Zahvalio se i grupi građana Ade i Mola iz Inicijativnog odbora za podizanje biste Radivoja Popovića, gde je ideja i rođena i koji su i prvi donatori ove inicijative. Reči zahvale je uputio i svim donatorima koji su osećali dužnost da pomognu inicijativu, među kojima je i značajan broj prijatelja i sugrađana Mađara, a posebno sugrađanima Šandoru Koša i Ištvanu Bogaromiju koji su zaslužni za izgled spomenika. Zatim se zahvalio Opštini koja je po njegovim rečima učinila sve, da spomenik i okolina izgledaju svečano i lepo; posebno se zahvalio Ađaninu Radivoju Dudiću i njegovoj supruzi Ljubinki iz Mola, koji je ceo svoj radni vek proveo u Francuskoj, a sada živi u SAD, doktoru Nataši Dragin, uglednom profesoru Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, čiji je otac Ađanin, arhitektu Jovanu Miškoviću koji je dao predlog nacrta za uređenje dela parka sa spomenikom, a posebno i duhovnicima naše dve verske zajednice iz cele opštine.
    „Svakako dugujemo posebnu zahvalnost i našem vajaru-umetniku Laslu Silađi iz Subotice a koji živi i radi u Novom Sadu, ovde prisutnom, koji nam je oživeo lik učitelja Radivoja Popovića“ - nastavio je Zoran Stančulov i dalje je rekao:
    „Pozivam da čin svečanog otkrivanja spomen biste Radivoju Popoviću učine gospođa Verica Pogrmilović, rođena Dragin, Ađanka koja je ceo svoj radni vek provela kao nastavnica u Adi, bila i direktor škole kao i gospodin Radivoj Popović u svoje vreme i teško da je nešto lepše od činjenice da se nastavnik na ovakav način zahvaljuje velikom učitelju Radivoju Popoviću. Pozivam i gradonačelnika gospodina Bilicki Zoltana, inače uglednog privrednika da pristupe otkrivanju spomenika!“


Od sada svaki namernik, prolaznik biće dočekan ili ispraćen pogledom bronzanog učitelja Radivoja Popovića i time je gradska panorama Ade dobila novu, plemenitu dimenziju!

    Sledio je svečani čin otkrivanja uz aplauz mnogobrojnih prisutnih građana i gostiju. Posle tog čina deo svečanog skupa je prešlo u pravoslavni hram Vaznesenja Gospodnjeg, gde je Radovan Maljković, sveštenik ađanski održao pomen Radivoju Popoviću a ujedno i obeležavanju 150 godina od osnivanja Srpskog pravoslavnog pevačkog društva koje je osnovano 1863. godine. Svečani govor u hramu je održao predsednik Crkvenog odbora, gospodin Zoran Dragin, a govor i pojenje dr Bogdana Đakovića je bio pravi umetnički doživljaj kojim je završena svečanost otkrivanja spomen biste Radivoja Popovića u Adi.

Tekst i snimci Janoš Kiralj


PRIMETILI SMO

    da otkrivanju biste Radivoju Popoviću prisustvovao je i popularni autor i vođa emisije Petkazanje RT Vojvodine, gospodin Bora Otić i sa kamermanom snimali svečanost otkrivanja spomenika, zatim se na licu mesta susreo i upoznao sa ornitologom Laslom Tot iz Ade i dogovorili su se da će Lacika sa svojom ornitološkom zbirkom gostovati u jednoj od narednih emisija Petkazanje na Novosadskoj televiziji.

novembar 2013.

Naslovna strana
Učitelj bronzanog pogleda
Opštinske vesti
Već se spremaju za "Potisko proleće 2014."
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA