Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. október

Címoldal
Változásokra várva
Községi hírek
Isten Veled, Jovanka!
A gondolkodás és a nyelv
Kézcsók és forradalom!
Vajdasági magyar kórustalálkozó Adán
Ifjúsági találkozó Kishegyesen
Színes gyermekhét az iskolában
Sírba viszel
Testvértelepülési kapcsolatok - 2013.
Sárgul már a kukoricaszár
Egy drogkarrier története
Felcsendült a magyar nóta
Az örvendező szív megszépíti az arcot
Környezetvédelmi együttműködés
XIII. Délvidéki Napok
Séta a rákellenes harc sikeréért
Látogatás Tündérországban
Őrizni a népi hagyományokat
Hírek
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIV.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – XI.
Sport
Tarka-barka
Impresszum

SÉTA A RÁKELLENES HARC SIKERÉÉRT

    Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Októberben fokozódik az illetékes egészségügyi intézmények és civil szervezetek kampánya, melynek fő célja a nők minél szélesebb körű tájékoztatása e betegségről, és annak tudatosítása, hogy a korai felismerés a gyógyulás alapvető feltétele.

    A moholi Nyugdíjas Egyesület mazsorettjei felhívásnak tettek eleget, amikor részt vettek azon az október 12-i, belgrádi felvonuláson, amelyet a mellrák elleni harc jegyében szervezett a B92 alapítvány és az Avon. A „Millió ok, amiért szeretném a világot veled élni” elnevezésű kampányt a szerbiai egészségügyi minisztérium és az USA belgrádi nagykövetsége  is támogatta és rámutattak a megelőző vizsgálatok fontosságára, amelyek csökkenthetik a megbetegedések számát.

    Mazsorettjeink nagy sikert arattak műsorszámukkal, és korukat meghazudtolva vettek részt az aznapi programban – mesélte Nagy József, az Idősek Napközijének vezetője. – A fellépők között a mi nyugdíjasaink koruknál és lendületüknél fogva hitet és erőt sugározva hirdették, hogy nem kell feladni a lehetőségeket műtét után sem, mert megérhető az idős kor! Utazásunkat minden tekintetben támogatták a szervezők és barátságos vendéglátás részesei lehettünk.
    Az amerikai nagykövet is gratulált nekünk – dicsekedett Bózsó Erzsébet, a mazsorett csoport legidősebb tagja – arab egyetemisták is kérték, hogy lefényképezkedhessenek velünk, körülöttünk villogtak a vakuk. Nem nevettek ki minket, hanem szeretettel fogadtak idős korunk ellenére is, és elismeréssel díjazták igyekezetünket. Egy riporter a helyszínen megkérdezte, hogy hogy vigyázunk magunkra, és akkor azt válaszoltam neki, hogy sokat vagyunk együtt és igyekszünk az élet szép oldalát megélni, nem gondolva a rosszra. Persze a közösségünk ereje felbecsülhetetlen, hiszen a reményt nem szabad feladni!Mi nem versengünk, és szívesen vállalunk minden segítségnyújtást. Vajdaságot mi képviseltük ezen a megmozduláson, hiszen rajtunk kívül nem volt más vajdasági fellépő. Mit láttak bennünk? A szemek, a könnyes szemek mindent elárultak. Közvetlenül vagy közvetetten szinte mindenkit érint a betegség, és átérezve ezt, különleges hangulatú séta volt. Megtiszteltetés volt részese lenni.

    Idegen mosolyok, mégis kedves volt mindegyik, bármelyik arcra is néztünk, jólesően vettük tudomásul. Csodálták a produkciónkat – tette hozzá Zsótér Ida, mazsorett. – Mindenki valakiért, vagy önmagáért volt ott. Sokan fényképezkedtek velünk és jóleső népszerűségre tettünk szert. Sikerünket nemcsak a fergeteges műsorunknak köszönhetjük, hanem korunknak is, melynek dacára jól érezzük magunkat!
    Az emlőrák ellen küzdő kampány célja az is, hogy egy olyan egészségtudatos nemzedék nőhessen fel, amelynek tagjai már fiatal korban tisztában vannak a betegségek kockázataival és azok megelőzésének fontosságával.

Lajkó Szilvia

oktobar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA