Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. október

Címoldal
Változásokra várva
Községi hírek
Isten Veled, Jovanka!
A gondolkodás és a nyelv
Kézcsók és forradalom!
Vajdasági magyar kórustalálkozó Adán
Ifjúsági találkozó Kishegyesen
Színes gyermekhét az iskolában
Sírba viszel
Testvértelepülési kapcsolatok - 2013.
Sárgul már a kukoricaszár
Egy drogkarrier története
Felcsendült a magyar nóta
Az örvendező szív megszépíti az arcot
Környezetvédelmi együttműködés
XIII. Délvidéki Napok
Séta a rákellenes harc sikeréért
Látogatás Tündérországban
Őrizni a népi hagyományokat
Hírek
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIV.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – XI.
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Egy drogkarrier története
Kubiszyn Viktor Drognapló című könyvének bemutatójáról

    Két osztály, harmincöt középiskolás diák, akik lélegzetvisszafojva hallgatják a szerzőt, figyelnek, olykor megborzongnak, majd el-elmosolyodnak, azután a döbbenet, iszonyat és félelem alakítja az arcokat.

    A szerző pedig mesél, törökülésben összekuporodva, mesél egy igaz mesét,  beszél nekik félemekről,  kábítószerről, halucinációról,  eltorzult emberekről, a pokol bugyrairól, amelyet tizenhat évnyi drogkarrierje alatt megjárt, amelytől már több, mint két éve megszabadult, de amelynek emlékei még ma is kísértik, s amelyről könyvet írt. Drogkarrierjének történetét vetette papírra, hogy mások ne jussonak el eddig, hogy még időben megálljanak, hogy el se induljanak.
    Kubiszyn Viktor önéletrajzi műve a Drognapló egy tizenhat évig tartó drogkarrier története. Drogmátrix, pszichomátrix, mondják róla, beszámoló a földi mennyről és a pokolról, jó és rossz döntésekről. Kubiszyn   az önéletrajzi dokumentumregény után is folytatta az írást, megírta a Foglaltházat, amely már szépirodalmi eszközökkel megformált történet, halucinogén drogregény, szociografikus metsze, spirituális megváltástörténet.
    „A fogalaltház egy kikerekített zug, védett hely, kiszakított rész a valóságból, ahol önmagunk lehetünk, ahol önmagunk hiánya lehetünk.” (Kubiszyn Viktor: Foglaltház)
    Két könyv, két történet mégis az életről volt szó, a kábítószeresek borzalmas mindennapjairól, az eltorzulás fokozatairól, béklyókról, állomásokról, amelyek sokak számára az utolsók, s csak kevesen szabadulnak, kevesen döntenek az élet mellett.
    „Én azt tanultam  drogrehabon, hogy a döntéseimért és a saját életemért én felelek. Nem a büntető törvénykönyv, nem valamelyik széptekintetű politikus, nem a civil szervezetek, nem az egyház, nem a mentorom, még csak nem is az Isten. Egyedül én. Tiszta ciki, de ez van. „ (Kubiszyn Viktor: Drognapló)
    A két osztály fiataljai hallgattak, kérdeztek, hallgattak, válaszokat kaptak, s megint hallgattak, így ők... talán... el sem indulnak.
    Kubiszyn Viktor könyvbemutatója október 21-én, az Ifix  Ifjúsági Szervezet  székházában a Mindenhol Egyenlők Vagyunk ifjúsági csereprogram részeként az Ifix  és a csantavéri Flower szervezet révén valósulhatott meg.

Szöveg és kép: Józó Mónika

oktobar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA