Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. október

Címoldal
Változásokra várva
Községi hírek
Isten Veled, Jovanka!
A gondolkodás és a nyelv
Kézcsók és forradalom!
Vajdasági magyar kórustalálkozó Adán
Ifjúsági találkozó Kishegyesen
Színes gyermekhét az iskolában
Sírba viszel
Testvértelepülési kapcsolatok - 2013.
Sárgul már a kukoricaszár
Egy drogkarrier története
Felcsendült a magyar nóta
Az örvendező szív megszépíti az arcot
Környezetvédelmi együttműködés
XIII. Délvidéki Napok
Séta a rákellenes harc sikeréért
Látogatás Tündérországban
Őrizni a népi hagyományokat
Hírek
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIV.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – XI.
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Sárgul már a kukoricaszár

    Valójában sárgult a kukoricaszár, amikorra október 5.-én a jó hangulatú községi kukoricatörő versenyre sor került, melyet az adai és törökfalui nyugdíjasok szerveztek Törökfalun. Az adai Nyugdíjas Egyesület és a helybeli nyugdíjasok szervezésében szombaton reggel az Ifjúsági Otthon termében volt a gyülekező.


Csődobáló-játék a kukoricatörő- versenyen

    Adaiak, Valkai soriak és a helybeli nyugdíjasok, valamint nem nyugdíjasok is érkeztek, pálinkával, citromos teával és zsíros kenyérrel várták őket a szépen feldíszített teremben. Ezt követően az öt kukoricatörő csapat: adai nyugdíjasok, valkai sori nyugdíjasok, törökfalui nyugdíjasok, törökfalui nőaktíva és a nagy úti szomszédok kocsira ültek és a településen végigvonulva megérkezek a tőrésre váró parcellához. Nagy Verona, az egyik helybeli szervező kukoricáját id. Balla Imre, a másik szervező, kijelölte és a csapatok nevével elkészített táblákat elhelyezve előkészítette a verseny színhelyét, mely a település közelében volt található. A falubeliek és a csapatokkal érkező vendégek lelkesen biztatták a hagyományos kukoricatörő versenyzőket. A szárkúp rakás és a kukorica felrakását egy kis szórakozás követte. A csapatok kukoricacsövet dobtak a kosárba, mely kissé odébb volt. Volt itt ügyesség és kacagás is, mivel nem mindig sikerült becolozni igazából a távolságot. A lényeg az volt, hogy mindenki jól érezze magát. Az Ifjúsági Otthonban folytatódott az ünnepség, elsősorban a versenyeredmények kihirdetésével. Az első helyezést és a serleget a törökfalui nőaktíva csapata kapta meg. Az adai Önkormányzat jóvoltából az első három csapat serleget kapott, valamint mindenki számára ebédet biztosítottak. Két fiatal zenész a talpalávalót húzta, a résztvevők vették is a lapot. Az Önkormányzat részéről Bilicki Zoltán polgármester, Urbán Mónika alpolgármester és Búcsú Attila KKT elnök tették szebbé a jó hangulatú kukoricatörő napot.


Szent Gellért napján

    Most kissé visszamegyünk egy hetet, mivel az alkalommal két jelentős esemény is történt. Szeptember 29-én Szt. Gellért napot ünnepeltek a törökfalusiak. A templomuk védszentjét ünnepelték meg szentmisén, majd a Százszorszép M.E. épületében egy kis műsorra is sor került. Dr. Tóth Barna Elvira pár gondolattal megemlékezett Szt. Gellértről, valamint a Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi kirendeltségének könyvcsomag ajándékot adott át a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és az adai VMSZ elnökség jóvoltából a sikeres munkájukért. Az iskola nevében Dávid Beáta és Balog Andrea oktatók vették át az értékes és szép könyvcsomagot. Majd Török Klárika verset szavalt, ezt Apró Klárika népdalcsokra követte. Az ötödikes és hatodikos gyerekek külön szavalattal léptek fel. Molnár Enikő és Emese modern táncát követően Nagy Rózsa szólóénekét a tornyosi tamburazenekar kíséretében halhatták a jelenlévők. Végül és nem utolsósorban a Búzavirág asszonykórus dalcsokra zárta a délelőtti műsort, valamint az általuk szeretettel elkészített megvendégelés.


Sündörgő-családnap Törökfaluban

    A délutáni programot a törökfalusi JUNITIS ifj. civil szervezet szervezte „Sündörgő” címen, mely családi program volt: gyerekek számára üvegfestés, gyöngyfűzés, kavicsfestés és álarcok készítése, ezt a gyerekek és szüleik számára közös vetélkedő követte, mely a mesevilágba vezette el őket. A tizenöt csapatnak sok ötletes versenyszámban kellett helyt állni, miközben a mesékre és szereplőikre is emlékezniük kellett, hogy megoldhassák a feladatokat. A M.E. tagjai palacsintát sütöttek, ezt a szünetben üdítőital mellett fogyasztottak el a fáradt gyerekek. A „Szegény ember” című bábelőadással Mészáros Enikő és Győri Adrianna részesítették nézőközönséget, ezt az adai Kalamáris zenekar még hangulatosabbá varázsolt.
    A nyertes csapatok egy egynapos családi részvételt kaptak a palicsi állatkertbe, az ADICA rekreációs központba, valamint egy mesekönyvet. A résztvevők, de a szervezők számára is szép délután volt ez, még ha az eső már egész két napja megállás nélkül esett.
    A határ lassanként a téli időszak köntösét veszi magára, de még itt ott van talponálló kukorica, ami már nem sárga, mert a sok csapadék miatt lassan elfeketedik.  A határban zúgnak a munkagépek, a falu csendjét pedig az elevátorok nyikorgása töri meg. Sajnos az ének nem csendül fel, csak a zaj, mely sietően hajt minket, hogy minél előbb és gyorsabban végezzünk a munkálatokkal, mert jön a rossz idő.

Molnár József

oktobar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA