Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. október

Címoldal
Változásokra várva
Községi hírek
Isten Veled, Jovanka!
A gondolkodás és a nyelv
Kézcsók és forradalom!
Vajdasági magyar kórustalálkozó Adán
Ifjúsági találkozó Kishegyesen
Színes gyermekhét az iskolában
Sírba viszel
Testvértelepülési kapcsolatok - 2013.
Sárgul már a kukoricaszár
Egy drogkarrier története
Felcsendült a magyar nóta
Az örvendező szív megszépíti az arcot
Környezetvédelmi együttműködés
XIII. Délvidéki Napok
Séta a rákellenes harc sikeréért
Látogatás Tündérországban
Őrizni a népi hagyományokat
Hírek
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIV.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – XI.
Sport
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

46. NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁS ÚJVIDÉKEN

    A nemzetközi őszi kiállítás keretein belül tartották meg Újvidéken a 46. nemzetközi vadász-halász, sport, LORIST kiállítást, a 3. nemzetközi erdész-kiállítást, a 22. nemzetközi ökovilág-kiállítást, a 20. nemzetközi kertészeti, a 46. nemzetközi idegenforgalmi és a 4. nemzetközi lovas-kiállítást.
    A kiállításokon több mint 300 kiállító képviseltette magát, 10 országból: Ausztriából, Szlovéniából, Bosznia és Hercegovinából, a Szerb Köztársaságból, Szerbiából, Macedóniából, Indiából, Romániából, Magyarországról és Montenegróból.

    A 46. nemzetközi idegenforgalmi kiállítást október 3-6-ig tartották. Itt ismertették és reklámozták az egészség-rekreációs-falusi-öko és népi turizmust, valamint a fürdő és klimatikus helyeket, a klasztereket és a téli turisztikai ajánlatokat. A kiállítás aktív résztvevői az idegenforgalmi ügynökségek, a községek és városok idegenforgalmi szervezetei, klaszterek és rendezvények szervezői voltak. Ajánlatokat reklámoztak, a kiállítás keretein belül részt vettek a szerbiai idegenforgalmi ipar gyűlésén, ahol Miroslav Vasin, a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek közti egyenlőségi titkár előadta az idegenforgalmi tanács programját és működését, amelyet még a gazdasági titkárság előtt alapítottak, valamint ismertette a 2014-es évre vonatkozó terveiket az idegenforgalomhoz kapcsolódóan.
    Községünket, Ada község idegenforgalmi szervezete, a Vojvodina etno és Varga Zoltán fafaragó képviselte.


Ülésezett a KKT

    Szeptember 26-án csütörtökön ülést tartott Ada község Képviselő-testülete, amelyen meghosszabbították azt a határozatot, amely szerint a harmadik gyermektől ebben a tanévben is ingyenes lesz az óvodai és a napközis tartózkodás, miután a helyi önkormányzat átvállalja a költségeket a családoktól. A képviselők jóváhagyták a Standard Kommunális Közvállalat kérelmét is, aminek értelmében a cég értékesítheti a tulajdonában lévő két darab Dulevo 850 Mini típusú takarítógépet 2,4 millió dináros kikiáltási áron. Az értékesített gépek árán olyan munkagépet vásárolnának, amely nyereséget termel.
    A testület engedélyezte a kommunális közvállalatnak a hitelfelvételt, amiből a cég kifizethetné a közel 19 milliós tartozását a Srbijagasnak, ezzel elkerülve az esetleges folyószámla-zárolást. A VMSZ javaslatára a községi képviselők támogatták az adai Műszaki Iskola kérelmét is, amelyet a köztársasági kormánynak nyújt be az intézmény, és a későbbiekben műszaki iskola és informatikai gimnázium lenne.

Gecse Attila


Megemlékezés az aradi vértanúkról a temetőben

    Október 6-án valamivel 11 óra után a katolikus temetőben az emlékkeresztnél koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak (a Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében) az Aradon 1849. október 6-án kivégzett 13 honvédtábornok (vértanú) emléke előtt tisztelegve.  A magyar himnusz elhangzása után a műsorvezető üdvözölte a megjelent személyeket, majd Bárdos Szindirella, a Műszaki Iskola harmadik osztályos tanulója egy alkalmi szavalatot olvasott fel. A történelmi esemény rövid összefoglalóját egy adai történelemtanárnő írta meg és az ő gondolatait olvasta fel két középiskolás diáklány. Ezután Bárdos Szindirella még egy alkalmi verset szavalt el, majd az emlékműnél elhelyezték a kegyelet koszorúit; a községi önkormányzat nevében Bilicki Zoltán községi elnök, Urbán Mónika elnökhelyettes és Búcsú Attila, a községi Képviselő-testület  elnöke koszorúzott, a  Demokrata Párt nevében Tóbiás József tartományi képviselő és Rákos Rózsa, a községi tanács művelődéssel megbízott tagja helyezett el koszorút,  míg a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Csonka Áron elnök és Kalmár Gábor községi képviselő koszorúzott. A megemlékezés végén felcsendült a Szózat! E sorok írója annyit tenne hozzá megjegyzésképpen (rosszindulat nélkül!), hogy talán kicsit figyelmesebben kellett volna megszervezni a temetőben lezajlott megemlékezést és a Damjanich-emléktáblánál tartott műsort és koszorúzást, azaz ne egy időpontban a kettőt (attól függetlenül, hogy a temetői megemlékezés kezdési időpontja  némileg csúsztatva lett egy temetés miatt)!

Bálizs Géza


Napsugaras ősz

    Az Idősek Otthona idén nyitotta meg első alkalommal lakói kézimunka csoportjának kiállítását az intézmény kapuin belül, és így teljesen önálló kiállítókként tudhatták magukénak az őszi tárlatot. Az előző években a moholi kézimunkázók egyesületei, valamint a nyugdíjas egyesület saját szervezésű kiállításain mutatták be az Otthon lakóinak alkotásait, ez alkalommal pedig látogatóként csodálhatták meg a szépkorúak választékos és ízléses kézimunkáit. Az Idősek Otthona kézimunka csoportjának kiállítását a Napsugaras Ősz programsorozat keretein belül nyitották meg október 18-án. A horgolt, hímzett, kötött és szőtt munkákat, valamint a papírból és vesszőből készült tárgyak Csócsity Zsuzsanna és Tamara  Radulović munkaterápia szervezők irányításával készültek és kerültek bemutatásra. A megnyitón jelen volt Nacsa István igazgató, Nagy József, az Idősek napközijének vezetője, aki ez alkalommal is egy, a nyugdíjas egyesület kézimunkázó asszonyai készítette kötött pulóver- és mellénycsomagot adott át az otthon lakói számára abból a fonáladományból, melyet rendszeresen juttat nekik az idősek intézménye.

    Az ünnepséget jelenlétükkel emelték még az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló csoportjának tagjai, a Tiski cvet Nőaktíva, valamint az Aranykezek Kézimunka Egyesület képviselői is. Az Otthon 50-70 éves kézimunkázóinak alkotásai egy közösség saját életét teszik szebbé, mindannyiuk örömére. Aki teheti, látogassa meg tárlatukat!

Szöveg: Lajkó Szilvia, kép: Csócsity Zsuzsanna


Gyermekrajz-kiállítás


A képzőművészeti csoport előadóikkal,
Vrábel Rozáliával és Barna Kolozsi Valériával

    A Szarvas Gábor könyvtár képzőművészeti csoportjának munkáiból színvonalas kiállítás nyílt október 4.-én Adán, a könyvtár kiállító termében. Mindez része volt a gyermekhét bőséges és változatos programjának.
    A kiállítást Barna Kolozsi Valéria nyitotta meg, aki méltatta a tárlatot és többek között elmondta, hogy a csoport kilenc évvel ezelőtt alakult, hogy kizárólag fiatalokkal foglalkoznak az óvodás kortól a nyolcadikosokig. Nekik igyekeznek átadni és megszerettetni velük a képzőművészet szépségeit és sokoldalúságát, a közös munkába való bekapcsolódást, a gyermeki lélek kifejezését rajzban és színekben.
    Ezúttal főleg a múlt évi munkák kerültek bemutatásra. A 20-25 fős csoportnak több mint száz alkotása volt látható öt napon keresztül.

Szöveg és kép: Vastag János

Szalmaszálat nyújtok
A ZENTAI RÓZSA MAGDOLNA VERSESKÖTETE

    Rózsa Magdolna zentai írónő Szalmaszálat nyújtok című verseskötetének bemutatóját láthattuk október 4-én a Szarvas Gábor könyvtár olvasótermében (17 órai kezdettel). A könyvet az újvidéki  Agape könyvkiadó adta ki, és idén júliusban jelent meg. A könyv szerzője elmondta, hogy azért mutatja be egyedül a verseskötetét, mert egyrészt maga a szerző mindig „élethűbben” tudja ezt megtenni, másrészt a kiadó meg nem szokott könyvbemutatókra járni! 
    - Költeményeimet, amelyek e kötetben vallási és világi, azaz egyéb csoportba oszthatók, egyszerű emberként írtam meg; nem vagyok sem író, sem költő, nem vagyok tehát az Írószövetség tagja sem, így nincsenek olyan ismerőseim, akiket ebből az intézményből meghívhattam volna
    Végül hadd tegyük hozzá, hogy költeményeinek dallamos ritmusa van, a versszakok sorai csodálatosan rímelnek és a költőnő (ha szabad így neveznem) ezt igyekezett is kifejezni a felolvasáskor.
    A kötetet a helyszínen meg lehetett vásárolni 350 dinárért.   Kár, hogy olyan kevesen, mindössze hárman voltunk ezen az irodalmi rendezvényen! Mi ennek az oka? Döntsék el maguk az olvasók!

Bálizs Géza


MINDENSZENTEKRE, HALOTTAK NAPJÁRA

    Az elmúlás csak akkor teljesedik be, ha az örökre eltávozottak emlékeinkből is elszállnak. Míg halottaink arcát, mozdulatait, hangját, szavajárását, jó és rossz szokásait magunkban őrizzük, ők is velünk vannak és kitöltik napjainkat.

Király János


Táskaszentelő

    Az új tanév kezdete után, szeptember 14-én déli 12 órakor bensőséges ünnep keretében Szauer Miklós atya, adai plébános a Szentháromság templomban immár hagyományosan, idén is megszentelte a diákok táskáit – közöttük az elsősökét is – jelképezve ezzel azt az utat, ami az egyház és az iskola feladata, valamint kötelezettsége is: nevelni és tanítani a fiatal nemzedéket. A diákokkal – az elsősöktől a nyolcadikosokig – zsúfolásig megtelt templom felemelő látványt nyújtott, viselkedésükre egy rossz szót sem lehet mondani, figyelemmel és méltóságteljesen kísérték végig a szertartást. Az ünnepségen megjelent az önkormányzat képviseletében Urbán Mónika polgármester-helyettes és Rákos Rózsa, a művelődéssel megbízott községi tanácsnok. Sziráki Mihály, a Cseh Károly Általános Iskola igazgatója elsőként köszöntötte a tanulókat, és köszönte meg a plébánosnak az ünnepség megszervezését. Urbán Mónika rövid beszédében méltatta az ünnepet és azt igyekezetet, amely a diákokra való figyelem megerősítését szorgalmazza.
    Az ünnep végén Miklós atya szerény csomagot nyújtott át az elsősöknek, de az összes többi osztály is kapott egy-egy cukorkacsomagot.

V. J.


A  BIBLIA  AZ ISTEN  SZERETETÉRŐL

    Dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész, Biblia-kutató második őszi előadását hallhattuk október 16-án a Városháza nagytermében. Ezen előadás témaköre szorosan kapcsolódott szeptemberi előadásának témaköréhez, ugyanis akkor Isten egyik „fogalmáról” volt szó: „Féljétek az Istent”.   Az előadás-sorozat második részében az előadó e fogalom folytatásáról beszélt: „Néki adjatok dicsőséget” (Biblia, Jelenések könyve, XVI. fejezet). Részletezte, hogy mit jelent e fogalom, amelyet a Mindenható Jézus által közölt a Bibliában. „Azt jelenti, hogy az emberek dicsőítsék, szeressék és tiszteljék Istent; meg kell Őt ismerni, úgy, mint a szabadságot.  Szabadságra nemcsak a gyerekeknek van szükségük, hanem a felnőtteknek is.  Azonban sokan azt mondják, hogy akkor szabadok, ha azt csinálnak, amit akarnak. Ez nem helyes, amire az Atya is utal... Isten megközelíti az embert és elvárja, hogy mi is megközelítsük Őt, hogy megszeressük, és így magunkévá tudjuk tenni a keresztény vallást!  Sajnos manapság az emberek hajlamosak közelíteni a rossz, gonosz felé. A gonoszság az Úr szerint értelmetlen dolog...  Isten azt akarja, hogy mi az igazságot szeressük. Azt mondja „A te igéd az igazság“. Az igazság az, amit az Úr mond!  Azonban többen nem ismerik fel azt az igazságot, amit a Bibliában olvashatunk” fejtegette dr. Reisinger.
    Kitért e fogalommal kapcsolatban az Úr Tízparancsolatának első parancsára, Ádám és Éva történetére („Aki a bűnt cselekszi, az a bűn szolgája lesz” – arra utalva, hogy Éva nem tett eleget az Ő intelmeinek és evett a tiltott gyümölcsből,); arra hogy Jézus Krisztus soha nem bántott meg senkit, nem sértette meg tanítványait sem, csakúgy mint a mi Atyánk sem.
    Előadása végén Reisinger elemezte Csontváry Kosztka Tivadar 1903-ban készült Fohászkodó Jézus című – bibliai jellegű – festményét. Előadásába dr. Reisinger ezúttal is több életbeli példát beleszőtt, ami még jobban arra ösztökéli a közönséget, hogy olvasgassa a Bibliát és e témakört, ugyanis minél egyszerűbb és érthetőbb egy előadásmód, annál jobban kíváncsibbá tesz minket, márpedig ezek az előadások érthetőek! Hadd tegyem hozzá, hogy a tanár úr sok éve járja előadásaival Kárpát-medence helységeit és ez idő alatt több mint 10.000 előadást tartott különböző témakörökkel, amelyek kapcsolatosak a Bibliával!

Bálizs Géza


SZARVAS GÁBOR NYELVMŰVELŐ NAPOK ADÁN

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat az idei évben is megszervezte a nyelvművelő egyesület, a könyvtár és a községi önkormányzat (közösen), október 10. és 12. között több olyan rendezvénnyel, amelyek már évek óta szerepelnek a programban, ugyanakkor kísérőrendezvényei is vannak e nyelvművelő napoknak.  Az elsőre október 10-én került sor, amikor egy könyvbemutató fül- és szemtanúi lehettünk. E napon este mutatták be az Őrző a strázsán – Emlékkönyv Hódi Sándor 70. születésnapjára című kötetet a Városháza nagytermében.
    A következő kísérőműsor október 11-én (18 órától a színházban) volt, egy színházi előadás formájában, amikor is a zentai Magyar Kamaraszínház vendégszerepelt  Carole Fréchette Simon 7 napja című színművével, amelynek szövegét magyarra Lázár Szűcs Anikó fordította (francia nyelvről) és amelyet Ivan Vukosavljev rendezett; a zenei „aláfestéssel” Bakos Árpád szolgált.. A színdarab főszereplője Simon (Mezei Zoltán), aki munkanélküli és minden nap próbálkozott valamivel lefoglalnia magát de sikertelenül jártak e próbálkozások: hol amatőr rendező, másnap producer, majd azután „mókamester” volt; valami új ötlete mindég akadt, azonban ezek kudarcba fulladtak. E mindennapos munkapróbálkozások részesei voltak Nathalie (Gál Elvíra), aki az úgynevezett összekötő szöveget is ismertette, valamint Léo (Huszta Dániel), aki költő és  a vége  felé postás  szerepét játssza. A díszlet igen egyszerű: háttérben szürke függönyszerű anyag, amelyre videó-vetítéssel a jelenethez, naphoz illő képet vetítettek. A színészek kiváló alakítása azt éreztette velünk, hogy profi művészekről kell beszélni, attól függetlenül, hogy egy kisváros színházában játsszanak. Leszögezhetjük: jó előadást láthattunk!  (Kár hogy kevesen voltak kíváncsiak e rendezvényre.)

Bálizs Géza


KISS BUTTERER MÁRTA KIÁLLÍTÁSA

    A nyelvművelő napok keretében nyílt meg szombaton, október 12-én fél tízkor a kiállítási teremben Kiss Butterer Márta képzőművész kiállítása. A közönséget és vendégeket, köztük Urbán Mónika községi alelnököt, Búcsú Attilát, a községi Képviselő-testület elnökét, a budapesti nyelvész-tanárokat és más vendégeket dr. Hódi Éva rövid üdvözlő beszéddel köszöntötte, majd Nadina Subotički egy szép zeneszámot muzsikált hegedűn. A művésznőről Barna Kolozsi Valéria beszélt és ő nyitotta meg a kiállítást is. Ezt mondta: „Kiss Butterer  Márta 1961-ben született Nagykikindán; a művészeti középiskolát és utána a Művészeti Akadémia festő-szakát Újvidéken fejezte be, 1984-ben. A Vajdasági Képzőművészek Egyesületének 1994 óta tagja; középiskolai tanulmányai befejezése után már volt önálló kiállítása szülővárosában; később több vajdasági  városban, községben szerepelt közös vagy önálló kiállításon, azután  pedig ismertté vált határainkon túl is.“ 2002-ben és 2004-ben vendége volt  a moholi Novak Radonić festőtábornak. Jelenleg az újvidéki Petőfi Sándor általános iskola tanára.“ Utána Kiss Butterer Márta is szólt néhány rövid, keresetlen mondatot a közönséghez!

Bálizs Géza

oktobar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA