Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. október

Címoldal
Változásokra várva
Községi hírek
Isten Veled, Jovanka!
A gondolkodás és a nyelv
Kézcsók és forradalom!
Vajdasági magyar kórustalálkozó Adán
Ifjúsági találkozó Kishegyesen
Színes gyermekhét az iskolában
Sírba viszel
Testvértelepülési kapcsolatok - 2013.
Sárgul már a kukoricaszár
Egy drogkarrier története
Felcsendült a magyar nóta
Az örvendező szív megszépíti az arcot
Környezetvédelmi együttműködés
XIII. Délvidéki Napok
Séta a rákellenes harc sikeréért
Látogatás Tündérországban
Őrizni a népi hagyományokat
Hírek
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIV.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – XI.
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Zenei életünk gyöngyszemei
VAJDASÁGI MAGYAR KÓRUSTALÁLKOZÓ ADÁN

    Október 13-án 16 órakor kezdődött az adai Szentháromság katolikus templomban a Vajdasági Magyar Kórusok XVI. Találkozója, amelyen tizenkét kórus összesen mintegy háromszáz énekese vett részt.
    A fellépő kórustagok kezdetül közösen elénekelték a magyar himnuszt, utána a házigazda szerepében Szauer Miklós plébános (maga is az adai kórus tagja) köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket, majd a betegeskedő Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntőjének felolvasásával Raffai Ágnes – Gigi, adai születésű színésznő állt a közönség elé. A köszöntő kezdő mondatai a következők voltak:
    „Tisztelt énektudók, a XIV. Vajdasági Magyar Kórustalálkozó résztvevői, kedves barátaim!
    Kívánom, hogy a Szarvas Gábor szülővárosába küldött üdvözlő soraim találják jó egészségben és alkotó kedvben a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő adai Musica Humana kamarakórust, Birkás János karnagy úrral az élen és a kórustalálkozó minden kedves résztvevőjét.
    Amikor az ezredforduló évében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az ünnepi játékok keretében meghirdette az Első Vajdasági Magyar Kórustalálkozót, nagyon jól tudtuk, hogy egyik legtudatosabb, mozgalomteremtő rendezvényünknek raktuk le az alapjait.”
    Ezután Lajkó Sára műsorvezető sorban bekonferálta a fellépő kórusokat, elmondva róluk a legfontosabb tudnivalókat is


A találkozó egyik legjobb kórusa a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus Bomle Olgica és Mészáros Violetta szólóénekesekkel, vezénylő Konrád Emma


Nagy tetszést aratott az újvidéki Kapisztrán, Ferences Ifjúsági Kórus is.
Különösen Wolf Péter Ave Mariájával tűntek ki. Vezényelt Beszédes Margit


A királyhalmai Parlando Nőikar Tolnay Ilona vezényletével, Rákóczy imájával remekelt


A Stefaniga Ottília vezényelte óbecsei Schola Cantorum karban kisgyerekek is felléptek

    A kórusok produkcióit az előző évekhez hasonlóan az idén sem rangsorolták, hiszen a rendezvény fő célja nem a versengés, hanem sokkal inkább a kórusoknak, illetve magának a műfajnak a népszerűsítése volt.
    A résztvevő kórusok, fellépésük sorrendjében:
    1. Musica Humana Kamarakórus, Ada – karnagy Birkás János; 2. Kapisztrán, Ferences Ifjúsági kórus, Újvidék – karnagy Beszédes Margit; 3. Schola Cantorum, Óbecse – karnagy Stefaniga Ottília; 4.  Juventus Énekkar, Temerin – karnagy Csernyák Zsuzsanna; 5. Cantilena Kamarakórus, Magyarkanizsa – karnagy Losonc Piroska; 6. Bartók Béla Kamarakórus, Kúla – karnagy Vendel Gyöngyi; 7. Advent Kórus, Hajdújárás – karnagy Varga Brigitta; 8. Bartók Béla Vegyeskar, Kúla – karnagy Vendel Gyöngyi; 9. Petőfi Sándor Vegyeskar, Újvidék – karnagy Mándity Tamara; 10. Parlandó Nőikar, Királyhalma – karnagy Tolnay Ilona; 11. Cantilena Nőikar, Kúla – karnagy Vendel Gyöngyi; 12. Emmanuel Kamarakórus, Nagybecskerek – karnagy Konrád Emma. Ő vezényelte a fesztivál zárószámaként a kórusok közös éneklésében elhangzó Penge lingua Esterházy-számot is.
    Ahhoz, hogy a kórustalálkozó most Adára került, hozzájárult a mi énekkarunk megalakulásának 20. évfordulója, sőt az azóta felfelé irányuló hírneve is:
    – Megtiszteltetésnek vettük, hogy miután húsz évesek vagyunk, idén minket tiszteltek meg azzal, hogy mi szervezhettük meg a Vajdasági Magyar Kórusok XIV. találkozóját – mondta Birkás János, a Musica Humana Kamarakórus karnagya, hozzátéve, nagy öröm számukra, hogy a különleges hangulatú rendezvény keretében a legkiválóbb vajdasági kórusokat láthatták vendégül.

Szöveg és képek: Király János

oktobar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA