Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. március

Címoldal
Szabadságot és önrendelkezést
Községi események
Pilvax hangulat a törökfalusi faluházban
Községi hírek
Kell-e a helyi járulék?
A II. Helyi Közösség 2012-es évi működési terve
Hogyan mentsünk életet 5 perc alatt?
A ligában maradás a cél
Március, a rák elleni küzdelem hava
Megengedett kilengések
Ez a tanya ki tanyája?
Lovas hagyományőrzés
Szükség van az idősekre
A moholi Nyugdíjas-egyesület
Jótékonysági suli-buli
Szerény körülmények között
Áprilisban főszereplő a mese!
Idegenforgalmi kiállítás Belgrádban és Budapesten
Önkéntes munkával
Menyasszonyok agyagorchideával
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XV.
Fiatalok írják
Zöld levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Lovas hagyományőrzés

    A lovas kultúrának évezredes gyökerei vannak. Lovas hagyományaink kultúránk értékes részét képezik és méltóak arra, hogy megismerjük, gazdagítsuk és megőrizzük.
    A Halász József Lovas Klub szakosztályaként, ill. részlegeként 2012. január 19-én alakult Moholi Fiákeros Klub igyekszik megfogalmazni a legfontosabb célkitűzéseket, amelyek megvalósítása visszaemelheti a lovat és a lovas kultúrát a társadalmi élet méltó helyére. Első lépésként megtartották az első Lovas bált március 3-én a Csobolyó ME székházában. A sikeres kimenetelű rendezvényről és az újonnan alakult Moholi Fiákeros Klubról elnökével, Zsótér Mihállyal beszélgettem. Büszkén mesélte:
    Köztudott, hogy a ló és az ember évezredek óta szorosan összetartozik. A ló jelen volt az ember életében a mindennapi betevő előteremtésében, a harcokban, sportban és szórakozásban. Sajnos az idő múlásával, a modern munkagépek és közlekedési eszközök egyre jobban kiszorítják e nemes állatot a mindennapi életünkből.

    A sikert aratott lovas Mikulások decemberi csomagosztása után gondoltunk klub megalakítására. Főként hagyományápolás céljából, hogy községünk legkisebbjei és fiataljai megismerjék a lovassport és fiákerozás szépségeit, érdekességeit olyan emberek között, akik barátjukként tekintenek a lovakra. Célunk a lakosság széles rétegének megnyerése, a ló és a vele kialakult sokrétű kapcsolat népszerűsítése, széles körű elterjesztése és megítélésének javítása. Meggyőződésünk, hogy a ló és a lovaglás kiváló eszköze a természetesen kiegyensúlyozott, egészséges, fiatal nemzedék kialakításának.
    Székházunk a moholi vasútállomás melletti valamikori vásártéren van, és terveink szerint több olyan rendezvény házigazdái szeretnénk itt lenni, melyben minden korosztály örömét leli. Mindemellett szívesen vennénk részt községi és vidéki rendezvényeken is.
    Várjuk az érdeklődőket, akik szeretnének tagjai lenni a Moholi Fiákeros Klubnak, és persze minden szponzornak is örülünk. Ezúton köszönném meg a Klub nevében az eddigi támogatóink bizalmát.
    Mit jelent mindez Önnek, egy köztiszteletnek örvendő kovácsmesternek?
    Sokat jelent ez nekem. Édesapámnak is sok lova volt és már gyerekkoromban is a lelkemen viseltem a sorsukat. Később az életutam eme gyönyörű mesterség felé irányított és továbbra is akadt dolgom a lovakkal.
    Megtiszteltetés számomra, hogy a fiatalok engem bíztak meg az elnöki poszttal! Nem ellenkeztem. Van elkötelezettségem, és nem kovács-szemszögből nézve is boldoggá tesz a lovak közelsége! Végszóként Ezra Pound-ot idézném:” Amit igazán szeretsz, megmarad, a többi odavész.”
Misi bácsi elárult egy-két részletet a Klub terveiről és szorítok nekik a sikerért!

Lajkó Szilvia

mart 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA